Olja - kot bi jih uporabljala Kleopatra

Že v starem Egiptu so poznali čudežno moč olj, zato ne preseneča, da jih je Kleopatra redno uporabljala.

16. 3. 2010

Olja lahko kupiš ali narediš sama doma.

Gladka koža

Potopi se v olje od glave do peta. Ta ritual bo poživil telo in dušo.

Olje s cvetovi

Primerno tudi za masažo dojenčka: 25 g posušenih cvetov kamilice in 5 g posušene sivke potopi v 100 ml mandljevega olja in 100 ml sezamovega olja. Vse skupaj vlij v steklenico in na toplem pusti vsaj tri tedne. Potem pretoči v drugo steklenico.

Sijoči lasje

Ta energijska nega iz narave je še vedno najboljša, kar jih obstaja.

Z olivnim oljem

Pomaga proti razcepljenim lasem: 3 žlice olivnega olja natri v lase, jih zavij v brisačo in pusti delovati 1 uro. Potem izperi.

Avokadova kura

Za sijoče lase: zmešaj meso zrelega avokada, 2 žlici sončničnega olja in nekaj kapljic limoninega soka. Zmes nanesi na lase, pusti delovati 15 minut in potem dobro izperi.

Lepe noge

S hitro kuro lahko suhe, od čevljev utrujene noge hitro spraviš v red.

Kopel z olivnim oljem

Otiščanci in suha koža bodo izginili: v lavor daj toplo vodo in vanjo vlij pol litra olivnega olja ter četrt litra polnomastnega mleka. Noge namakaj približno 10 minut.

Energija z limono

Nežni sadni piling in nega v enem: 1 žlico limoninega soka daj v 50 ml mandljevega olja. Mešanico dobro vmasiraj v kožo.

Lepa polt

 

Suha koža ti bo hvaležna za to bogato nego.

Balzam za ustnice

Lahko ga vzameš s seboj. 3 žličke matičnega mlečka raztopi v vodni kopeli. Dodaj 7 žličk olivnega olja, pol žličke medu, vsebino ene kapsule z vitaminom E in nekaj kapljic olja poprove mete. Pusti, da se zmes ohladi.

Zdavilni žajbelj

Pomaga pri suhi koži. 50 g matičnega mlečka, 200 ml olivnega olja in 50 g kakavovega masla zmešaj v vodi pri 70 stopinjah. Dodaj 2 peščici posušenih cvetov žajblja in pustite, da se ohladi. Potem precedi in daj v škatlico za kremo.

Čudovite roke

Ko mraz in veter posušita kožo na rokah, jim olje povrne vlago.

Negovalna kopel

Pomaga pri suhi koži in razcepljenih nohtih: pol litra toplega olivnega olja daj v skodelico in vanjo pomoči prste za približno 15 minut. Potem popivnaj preostanek olja in ga vmasiraj.

Kura za nohte

Kožico ob nohtih naredi mehko: zmešaj 2 žlici ananasovega olja, 1 beljak in 2 žlici olja. Mešanico nanesi na nohte in pusti delovati 5 minut.

Piling s sladkorjem

Odstrani odmrle kožne celice: zmešaj pol skodelice sladkorja z 2 žlicama olivnega olja in pol limone. Na roke nanesi zmes in dobro podrgni, potem izperi