Obvladajte nakupovanje lepotil

Cosmo strokovnjaki za lepoto vam bodo enkrat za vselej olajšali probleme pri težavnem nakupu kozmetike in lepotilnih izdelkov.

30. 1. 2003

Vedno

1. Preizkušajte nove vonje na koščku papirja namesto na roki, na kateri nosite nakit, saj lahko kovina popolnoma spači vonj. Papirček shranite in ga povohajte čez približno pol ure, ko vonj dobi končno ‘obliko’.

2. Prosite za tester in ga uporabljajte nekaj dni, da vam postane vonj domač, le tako boste lahko prepričane, da je pravi za vas in da se ne tepe z vašim naravnim vonjem.

3. Prosite za pomoč ali nasvet prodajalko v času, ko v trgovini ni veliko kupcev, na primer dopoldne. Najboljši nasvet dobite pri tako imenovanih promotorjih, saj so za to posebej izšolani. Blagovne znamke, kot so Chanel, Dior in Lancôme, imajo posebne prodajalke v večjih trgovinah, zato se obrnite po nasvet o teh izdelkih neposredno nanje.

4. Kupujte mešano kozmetiko, ne vlagajte samo v eno znamko. Kupite povprečen tonik in čistilno sredstvo, več pa porabite za vlažilno kremo, za katero je pomembno, da vzdrži 24 ur!

5. Bodite poštene, kadar se hočete naličiti pri promotorjih. Večina noče nobene spremembe, pa vendar pričakuje čudeže. Predlagamo vam, da vam vizažistka naliči samo eno polovico, na drugo pa nanesite svoja običajna ličila. Nato primerjajte videz.

6. Uporabljajte stojala s testerji in če želite korenitejšo spremembo glede barv in pudrov, je najbolje, da s seboj vzamete čopič za usta, lica in senčila in jih brez sramu tudi uporabite. Testerji namreč niso namenjeni nabiranju prahu; beseda tester pomeni, da je stvar namenjena zgolj testiranju. Pametno je imeti pri roki robčke za odstranjevanje ličil, da ne boste prišle na cesto kot kakšne maškare.

7. Ko izbirate barvo pudra, na roki preizkusite tri tone, od njih naj bo eden izredno temen. Tako boste hitro izločile ton, ki vam ne ustreza, le ob temnem tonu boste ločile roza od bež oziroma rumenkastega tona, ki je večinoma najbolj primeren za tip kože, ki je najpogostejši pri nas. Še bolj realno je, da vse skupaj pogledate pri dnevni svetlobi. Končno besedo ima seveda predel med vilico in vratom; prehod mora biti po nanosu prave barve neviden.

8. Ko želite analizo svoje kože, je najbolje, da povprašate za teste kože, ki jih imajo Vichy, Clinique, Chanel ... Tako se boste laže odločile za nove proizvode za nego kože. Navadno so sestavljeni tako, da odgovorite na nekaj preprostih vprašanj, ki jih o koži veste same in končen rezultat vam bo povedal, kaj pravzaprav potrebujete za popolno nego. Osnova sestavlja čistilno sredstvo tonik in vlažilec.

Kaj kmalu se bo pojavila potreba po kremi za okoli oči, naprej pa je vse odvisno od specifičnega, trenutnega stanja vaše kože. Seveda ni nujno, da vzamete vse pri eni od naštetih blagovnih znamk.

9. Pazite, da imate čiste lase, ko izbirate barvo zanje. Kadar so umazani, so nekoliko sivkasti in takrat lahko po pomoti kupite napačen ton. Sicer pa vam svetujemo, da uporabljate profesionalne barve, ki vsebujejo kakovostnejša barvila in manj peroksida, amonijaka in drugih lasem ne preveč prijaznih proizvodov.

10. Če preizkušate novo senčilo ali proizvod za nego kože, mora biti ta najprej očiščena, zato od prodajalke zahtevajte čistilno sredstvo pred na-nosom novega ličila. Naj vam ne bo nerodno; one so tam zaradi vas in nikakor ne obratno. Zaradi večje intimnosti se lotite postopka v kakšni manjši parfumeriji, v kateri vam bodo z veseljem ustregli.

Niti v sanjah

1. Ne poskušajte več kot treh vonjev naenkrat, ker le redki smrtniki zmorejo prepoznati in realno oceniti več vonjev. Zapomnite si tudi, da vaša čutila delujejo precej bolje, ko ste sproščene, zato si tri prepojene papirčke spravite (na primer v različne žepe) in jih v miru ovohavajte doma. Kadar imate nosnice prenasičene z vonji, jih lahko sprostite z vdihovanjem vonja kavnih zrn.

2. Ne kupujte novega vonja, če ste se prej odišavile, kajti vonji se bodo zmešali. Morda bo to dobra kombinacija, vsekakor pa nov vonj ne bo prišel do izraza, kot bi moral. Ne odločajte se za nakup, ker vam je parfum všeč na prijateljici, saj same veste, da na vsakem diši drugače.

3. Nikoli ne kupujte prijateljici parfuma ali pudra, razen če natančno veste, katerega uporablja in ji izberete istega. To so preveč osebne stvari, zato jih prepustite raje njej. Lahko ji pomagate pri izbiri, nikakor pa se ne smete odločiti za nakup brez nje.

4. Ne odločajte se za nakup pod pritiskom, ker vam je morda nerodno pred prodajalko, ki vam je prijazno razkazala šminke in vam na dolgo in široko razložila vse o čudovitih kremah. Zapomnite si, da je to njeno delo in ne zapravite celega premoženja za drago kolekcijo. Vzemite si čas in poglejte še kakšno drugo, preštudirajte brošurico, ki ste jo dobile, in se šele potem odločite, kaj res potrebuje vaša koža.

5. Ne bodite obsedene z najnovejšimi proizvodi, ne da bi se najprej prepričale, da so primerni za vašo kožo ali videz. Zaradi pretirane uporabe neštetih proizvodov lahko koži celo škodujete. Brez škode pa se prepustite vizažistkam, ki predstavljajo sezonske trende ličenja.

6. Ne nasedajte reklamnim oglasom, ki vam obljubljajo mladost čez noč, metrske trepalnice, za polovico bolj polna usta ... Čudežev ni, pa čeprav bi jim včasih prav rade verjele. Glede na množično industrijo je normalno, da proizvajalci uporabljajo vse mogoče prijeme za boljšo prodajo. Ena od teh je tudi lepa embalaža, ki vam potem brez koristi krasi kopalnice.

7. Ne uporabljajte testerjev, ki so videti, kot bi stali na polici že sto let. Prvič se barva sčasoma spremeni, lahko pa dobite tudi herpes ali spuščaj. Zato nosite s seboj čopiče ali vatirane paličice, obrišite zgornji sloj in šele potem preizkušajte na lastni koži.

8. Ne mislite, da vam draga blagovna znamka zagotavlja veliko večjo kakovost od cenejše. Vsekakor to ne velja za dekorativno kozmetiko, kot so senčila, maskare ali šminke. Popolnoma druga zgodba pa je pri negovalnih proizvodih. Tu plačamo kakovostne sestavine, drage laboratorije in individualni pristop. Pri težavah s kožo se splača poseči med visok cenovni razred, dokler pa nimate problemov in vam krema ustreza, za to ni nobene potrebe.

9. Ne kupujte avtomatično vse v eni trgovini, včasih se splača sprehoditi še po drugih. Ugotovile boste, da se cene bistveno razlikujejo. Pri nas so lastniki večine parfumerij tudi uvozniki določenih blagovnih znamk, zato poskrbijo, da imajo matične trgovine nižje cene. Na splošno je bolj prijetno kupovati v manjših trgovinah, v katerih se stranki posvetijo in si prodajalke vzamejo čas, seveda pa tudi to ni pravilo.

10. Ne preizkušajte parfumov v času menstruacije, saj hormonske spremembe vplivajo tudi na vaš vonj in ta bo drugače vplival na izbrani vonj kot navadno.

Testerji

  • Zakaj, kdaj in od koga jih dobimo?

Res je, vsi dobesedno padamo na majhne simpatične stekleničke in jih kopičimo po policah. Vendar pa: ali je res, da se ‘podarjenemu konju ne gleda v zobe’ – če je zastonj, je torej vse dobro? Vedeti moramo, da je rok trajanja le-teh precej krajši in so zato hitro pokvarljive. Brez navodil pa se bomo le težko znašle med poplavo raznih krem. Zato imajo te stekleničke smisel le, če jih dobimo po nasvetu strokovnjaka.

V vseh večjih parfumerijah je vsak dan na voljo nekaj promotorjev, ki natančno poznajo blagovne znamke, katerih zastopniki so. Po posvetovanju z njimi vam bodo velikodušno odstopili kakšen tester, ki bo res namenjen vam, vaši koži in vašim specifičnim problemom.

  • Kaj s testerjem dejansko testiramo?

Zato je edina realna slika pri testerjih vlažilna krema, vendar tudi pri njej ne moremo z gotovostjo trditi, kako vpliva na novo nastalo kožo.

  • Ali nam testerji škodujejo?

Ariana Vetrovec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri