Novoletne zaobljube, zaradi katerih se boš počutila (in izgledala) fantastično

Ko se staro leto poslavlja, si skoraj vsi prisežemo, da bomo v novem letu nekaj delali drugače. Žal so to redko lepotne zaobljube, ki lahko preprečijo prezgodnje staranje, tudi bolezni. Čas je, da si v 2018 zadaš naslednje zaobljube, zaradi katerih se boš počutila (in izgledala) fantastično.

Novoletne zaobljube, zaradi katerih se boš počutila (in izgledala) fantastično (foto: Shutterstock) Shutterstock
26. 12. 2017

1. Stran z vsem, kar ima pretečen rok!

Vse prevečkrat ženske uporabljamo lepotne izdelke, katerim rok uporabe že preteče. Velikokrat se tega sploh ne zavedamo in leta in leta uporabljamo isto paleto senčk, ki je kar ne moremo porabiti do konca.

Sence za oči imajo običajno rok trajanja 12 mesecev oziroma leto dni. Po tem niso več primerne za uporabo, velikokrat začnejo dražiti oči, vzrok pa nam je neznan.

Takšen izdelek bi moral takoj romati v koš za smeti, še posebno, ker ga uporabljamo okoli oči, ki so zelo občutljive.

In če smo že pri tem, črtala za oči in maskara imajo rok uporabe od 4-6 mesecev, ponavadi imamo pri maskari to srečo, da jo porabimo prej. Suhe maskare pa nikoli, ampak res nikoli ne smemo redčiti z vodo!

Rok uporabe ličil in lepotnih proizvodov na sploh je omejen na približno leto dni, pol leta, pri kakšni naravni kozmetiki pa še manj.


Naj boli, ampak pretečeni izdelki morajo iti stran – svoji koži boš naredila veliko uslugo. Če veš, da izdelkov ne boš porabila v roku, jih raje komu podari. A ne tistih pretečenih.

Lahko pa jih tudi uporabiš na drugačen način, tako da kremo, ki ima pretečen rok namažeš na usnjene škorje ali torbico, ščetko iz maskare pa dobro očistiš in jo lahko uporabljaš kot 'glavniček' za trepalnice.

2. Čisti čopiče


Če za ličenje obraza uporabljaš čopiče, potem jih moraš tudi dobro očistiti. Zadovoljivo je, da jih umiješ vsaj enkrat na mesec, dobro je enkrat na dva tedna.

Pri tem lahko uporabiš kar gel, ki ga uporabljaš za umivanje obraza, ali pa milo za občutljivo kožo, nato pa pustiš, da se na prostem čez noč posušijo. In posušiti se morajo obvezno, drugače začnejo smrdeti in se v njih lahko začnejo razvijati bakterije. Svetujemo tudi uporabo sredstva za dezinfekcijo, s katerim vsake toliko pošpricaš svoje čopiče.

Kot prava profesionalka! In če so že tvoji čopiči čisti, potem moraš to enkrat na mesec tudi omogočiti svoji toaletni torbici. Iz nje vzemi vse izdelke, ki jih lahko z dezinfekcijskimi robčki tudi prebrišeš, toaletno torbico pa operi, če ti njena sestava to dopušča.

3. Odstranjevanje ličil


Ta je včasih kar težka. Vem, da včasih zaspiš na kavču in se ti sredi noči ne ljubi ukvarjati še z umivanjem obraza, še posebno za čiščenje obraza uporabljaš gel, s katerim se umiješ pod tekočo vodo, ki te potem dodobra zbudi.

A čiščenje kože je izrednega pomena, zato imej za takšne primere vedno pripravljene bombažne blazinice in tonik za čiščenje obraza ali micelarno raztopino, ki s kože v enem samem koraku odstrani ličila in ostale nečistoče ter jo z dodano hialuronsko kislino vlaži.

Brez neprijetnega občutka "zategovanja" in draženja kože. Z edinstveno formulo z izpiranjem, ki zagotavlja popolno odstranitev nečistoč ter dolgoročno preprečuje izsuševanje kože. Lahko pa izbereš tudi čistilne robčke, ki so še bolj priročni.

4. Vlaženje kože

No, in ko smo že pri čiščenju, seveda ne smemo pozabiti na vlaženje kože. Posledica slabo navlažene kože je velikokrat prezgodnje staranje, občutek zategnjenosti in podobno.

To, da je koža dobro hidrirana, je vse in največkrat koži manjka prav to – hidracija, vlaga. Zato, imej dobro kremo in jo uporabljaj zjutraj in zvečer. In nikoli takšne brez zaščitnega faktorja!

5. Menjaj gobice, krpice

Tako kot je potrebno prati čopiče, kot menjaš kuhinjsko gobico, moraš menjati tudi gobico za umivanje obraza (če jo uporabljaš), ali pa gobice za nanašanje mejkapa.

Tudi tiste za umivanje telesa je dobro, če pogosto menjamo, ravno zato, ker so ponavadi vse te gobice vedno malce vlažne in se bakterije ob takšnih pogojih lahko hitro razvijajo.

6. Dober spanec


Zdi se, kot da imamo vsi kronično pomanjkanje spanca in se kar ne uspemo naspati.

Četudi se ti zdi ta točka misija nemogoče, vseeno poizkusi iti danes zvečer prej v posteljo, tudi če le pol ure prej.

Vsaka minuta je dragocena, tvoja kože in splošno počutje pa ti bosta hvaležna!

7. Pij zadostno količino vode


Dejstvo je, da skoraj vsi premalo pijemo. Tako kot je potrebna hidracija na koži, je pomembna tudi hidracija tvojega telesa in notranjih organov.

Če si dovolj hidrirana, se to pokaže povsod – pri tvojem počutju, na tvoji koži, zdravju in obratno. Dobro je, da zjutraj spiješ deci ali dva mlačne vode na prazen želodec.

Redno pitje vode poveča tvojo zbranost, odpornost proti raznim boleznim. Pripomore k boljši psihični in telesni kondiciji ter zdravemu videzu kože. Pomaga premagovati stres in glavobole. Pij za zdravje po požirkih, enakomerno čez ves dan.

8. Očisti svoj telefon

Si kdaj opazila, da desna stran tvojega obraza (če si desničarka), še posebno v predelu čeljusti večkrat dobi kakšen napad mozoljev? To se lahko dogaja zaradi bakterij, ki so na tvojem telefonu in ki se naselijo na tvoj obraz, medtem ko telefoniraš. Tako kot čistiš tipkovnico, bi morala tudi svoj telefon. Najbolje ga boš očistila s stoodstotnim alkoholom.

9. Ne brskaj po svoji koži ali nohtih


Ne izvajaj 'operacij' na koži, ko dobiš kakšen mozoljček, ne grizi obnohtne kožice (ukrotiš jo lahko z olji) in ne cufaj si maskarinih grudic na trepalnicah. Ne in pika.

Pripravila: Tjaša Kokalj Jerala*
Fotografije: Shutterstock, Profimedia

Preberi še: Iskrena izpoved: Kako je videti življenje s seksualno anoreksijo? in TO je razlog, zakaj veliko žensk zanosi decembra

Priporočamo tudi: Obstaja 'Love Actually' 2 (!) in TU si ga lahko ogledaš na spletu!

*Opomba uredništva: Članek je bil prvič objavljen lansko leto, a ker nosi močno sporočilo, smo sklenili, da nanj znova opozorimo, in morda dosežemo še koga, ki je članek prvič spregledal.