Nove formule za zagorelo polt brez sončenja

Veš, da je na voljo veliko več kot puder, bronzer ali krema za samoporjavitev, da je tvoja polt videti lepa in enakomernega tena ali zagorela?

Zdravo zagorela brez sončenja? Pametna punca! (foto: Mari Queiroz, Christoper Coppola/Studio D, arhiv proizvajalcev, Alex Štokelj) Mari Queiroz, Christoper Coppola/Studio D, arhiv proizvajalcev, Alex Štokelj
8. 5. 2012

Sončenje je prišlo v modo naključno – leta 1923 je francoska modna oblikovalka Coco Chanel prišla s križarjenja močno zagorela, in čeprav je pozneje trdila, da je bila predolgo na soncu, je njena polt kmalu postala modni trend.

Na vseh plažah v Evropi so se ženske sončile, nosile dekorativne klobuke in rute, ki jih niso ščitili pred soncem, temveč so bili modni dodatki.

Kopalke, ki so včasih pokrivale ženske noge, so zdaj noge odkrivale in plavanje je postalo sprejemljiv šport tudi za ženske. Sončenje je postalo ... simbol bogastva in brezdelja.

Od tridesetih let dalje je sončenje postalo vedno bolj popularno. V petdesetih letih smo videli prve bikini kopalke in zagorelost po celem telesu je postala vedno bolj priljubljena. Na voljo so bili že tudi samoporjavitveni izdelki.

Do sedemdesetih let so že cele generacije nastavljale svoja telesa soncu, pri tem pa se sploh niso zavedale dejstva, da se bodo sončne opekline, ki so jih pridobile v mladosti, razvile v kožnega raka 10 ali 20 let pozneje, kar vemo danes.

Zato za privlačno zagorelost ne poležavamo na soncu, saj vemo, da je izpostavljenost UV-žarkom eden glavnih vzrokov staranja kože. Na voljo so nam postopki in izdelki, ki dajo zdrav zagorel videz polti.

Kako do zdrave zagorelosti brez sončenja?

BB-kreme

Kratica izhaja iz angleških besed beauty balm oz. lepotni balzam. To so obarvane kreme, le da naredijo še veliko več (izbrišejo mini gubice in mozoljčke, zmanjšajo rdečico, zaščitijo pred sončnimi žarki). Znamke ponujajo le enega, največ dva odtenka, saj se pigmenti prilagodijo barvi polti. Torej ni zapletov pri izbiri pravega tona ... kako preprosto!

Sijoči puder za telo

Če želiš, da je tvoja polt videti le lepa s sijočim žarom, je dovolj, če telo oviješ v tanko plast pudra v prahu z zlatim ali bisernim leskom.

Profesionalna samoporjavitev

Podobno kot ne moremo primerjati avtomobila, pobarvanega s čopičem, in tistega, ki ga pobarvajo z zračno pištolo, je očitna razlika v enakomerni zagorelosti tudi med kožo, 'pobarvano' s klasičnim samoporjavitvenim izdelkom, in tenom, ki ga dobimo s sistemom pršenja.

Brezhibno barvo dosežemo le z razpršitvijo barve, in ne, če sredstvo za porjavitev vtiramo s fizičnim stikom.

Pionir med sistemi za samoporjavitev z zračno pištolo je Fantasy Tan, ki slovi kot najlepša in najbolj naravna zagorela barva na trgu. Ponuja izbiro več različnih odtenkov s simpatičnimi imeni, kot so Sunspray Bronze, Celebrity Glow, Chocolate Tan, Twinke Tan ... od najsvetlejšega, ki da le videz prve pomladne zagorelosti, pa vse do močno zagorele, 'eksotične' polti. Postopek traja 20 minut, spretna kozmetičarka pa ti z večplastnim nanosom lahko celo nekoliko oblikuje telo.

Več si preberi na alexhairbodyline.si.

Besedilo: Nika Veger, foto: Mari Queiroz, Christoper Coppola/Studio D, arhiv proizvajalcev, Alex Štokelj