Mozolji so mimo!

Specialistka dermatovenerologije Mateja Lisjak, dr. med., odgovarja na najbolj žgoča vprašanja v zvezi z njimi, da se od nečiste kože posloviš za vedno.

29. 3. 2012 | Promocijsko sporočilo

V: Pred kratkim sem dobila rdeče mozoljčke na dekolteju (kot nekak­šne gnojne pikice). Odstraniti sem jih želela s pilingom, a je situacija še hujša. Naj nadaljujem s pilingom v upanju, da se mi zdaj to globinsko čisti?

O: Gnojne pikice so verjetno zaprti ogrci ali komedoni, ki nastanejo zaradi zamašitve lojnic z odvečnimi poroženelimi celicami povrhnjice. Loj, ki se normalno nenehno izloča iz žlez loj­nic, tako ne more iztekati na površino kože. Svetujem ti, da piling zamenjaš, saj si najbrž preobčutljiva za katero od sestavin. Uporabi blage izdelke, ki so posebej namenjeni za mastno kožo ter vsebujejo salicilno in alfahidroksi kisline (npr. glikolno kislino) v zelo nizkih koncentracijah, saj te odstranijo odvečne poroženele celice povrhnjice, s čimer je omogočeno odtekanje loja na površino. Po pilingu nanesi negovalno kremo, ki bo razdraženo kožo pomirila. Svetujem ti tudi uporabo čistilnih sredstev in negovalnih krem za mastno kožo, ki vsebujejo alfahidroksi kisline, salicilno kislino in derivate vitamina A, ki bodo preprečili nastanek novih ogrcev. Glikolna kislina deluje tudi nekoliko antiseptično, zato zmanjšuje nastanek vnetja in gnojnih mozoljčkov oz. pustul.

V: Mozolji mi izginejo, če grem nekajkrat  v solarij. Ne vem, ali naj v imenu lepote še naprej obis­kujem solarij ali naj spregledam in si priznam škodljivost tega početja? Toda kako naj se sicer znebim mozoljev, saj mi izdelki običajno niso pomagali?

O: Takoj prenehaj obiskovati solarije! UVA-žarki, ki jih sevajo solariji, dokazano povzročajo kožnega raka in fotostaranje kože. Začasno sicer kožo posušijo, vendar akne po prenehanju sončenja v solariju močno izbruhnejo in se poslabšajo. Svetujem ti uporabo čistilnih sredstev in negovalnih krem za mastno, k seboreji nagnjeno kožo. Če ti dermatološka kozmetika ne bo pomagala, svetujem, da obiščeš dermatologa, ki ti bo predpisal ustrezna zdravila.

V: Živcirajo me mozolji, ki jih dobim pred menstruacijo. Sicer so na obrazu samo en teden v mesecu … a vsaj še 14 dni se potem ukvarjam s krastami ali rdečico –  ne morem si pomagati, da jih ne bi stisnila.

O: Mozoljčkov ali pustul nikoli ne stiskaj, saj lahko nastanejo trajne ugreznjene brazgotinice. S čisto gazico lahko iztiskaš  le loj iz razširjenih foliklov oz. razširjenih por. Uporabi prej opisana  čistilna in negovalna sredstva, namenjena mastni oz. seboroični koži. Svetujem ti, da obiščeš dermatologa in se po­govorita o morebitnem zdravljenju.

V: Imam precej mastno kožo na obrazu in lasiš­ču. Na obrazu imam zelo velike pore, poleg tega pa ves čas tudi mozolje in ogrce. Mozolji se mi  delajo tudi na lasišču. Kako naj odpravim težave, ker moram biti v službi videti urejena, a če se pudram, je zadeva še slabša?

O: Vzrok za nastanek večjega števila ogrcev in aken je dedna nagnjenost k povečanemu delovanju lojnic in moteno poroženevanje povrhnjice. Odvečne poroženele celice zamašijo izvodila lojnic, kar se kaže kot razširjena pora, ogrc ali komedon, nato se pridruži vnetje in nastane mozoljček. Za izboljšanje stanja si kožo na obrazu vsak večer očisti s čistilnim sredstvom, ki vsebuje blage keratolitike (npr. salicilno kislino), kar bo odstranilo odvečen loj in poroženele celice. Nato nanesi negovalno kremo za mastno kožo, ki bo zmanjšala delovanje lojnic. Čez dan uporabi ma­tirno kremo in mineralne prekrivne pudre. Nikakor ne uporabljaj tekočih pudrov in vlažilnih krem za nego. Mozoljev na lasišču pa se boš znebila z uporabo šamponov, ki vsebujejo cinkov pirition.

V: Imam mastno in tudi zelo občutljivo kožo. Zdi se mi, da je najbolje, če jo pustim kar pri miru ter je ne dražim z izdelki in drgnjenjem, ampak potem se mi sveti od jutra do večera, včasih pa je tudi rdeča.

O: Z drgnjenjem kožo samo razdražiš, ne odstraniš pa vzroka za to, da je mastna in svetleča. Zadostuje, da odvečen loj samo občasno popivnaš s čistim robčkom. Težave z mastno kožo lahko zmanjšaš z negovalno dermokozmetiko, ki vpliva na delovanje lojnic in moteno poroženevanje kože. Seveda ne smeš pozabiti na ustrezno zaščito pred soncem. Za boljši videz kože uporabi matirne kreme in mineralne pudre.

vichy
Več informacij o izdelku in poteku preizkušanja lahko prebereš na www.vichyconsult.si.

Vichy Normaderm je nova popolna vlažilna nega za kožo, nagnjeno k nepravilnostim, ki vsebuje tri učinkovine proti nepravilnostim, primerne tudi za občutljivo kožo, zagotavljajo pa hidracijo, nežnost in udobje:

  • salicilno kislino (sprosti zamašene pore)
  • glikolno kislino (sproži luščenje celic in tako spodbuja obnavljanje kože)
  • LHA (deluje na površini in omogoči prodiranje preostalih učinkovin)

Pri čiščenju in negi nečiste kože je pomembno, da so vsi izdelki,  ki jih uporabljaš, namenjeni prav temu tipu kože.