Nika Veger: Kako pravilno odvržeš kozmetiko s pretečenim rokom?

Nika Veger, nekdanja sodelavka in novinarka Cosmopolitana, danes pa strastna blogerka, ki na spletni strani beautyfullblog.si piše o z lepoto in lepotili povezanimi temami ter organski kozmetiki, je poklepetala s strokovnjakinjo za reciklažo odpadkov, gospo Nino Durini, operativni vodja razvoja pri podjetju za zbiranje in predelavo odpadnih sestavin Interseroh.

6. 2. 2014

Kavica in prijateljski klepet je rezultiral v nadvse zanimiv zapis na temo:

Na zgornji spletni povezavi si boš tako lahko prebrala vse o tem, kako pravilno odvržeš kozmetiko s pretečenim rokom - npr. ostanek kreme za sončenje, tonik, šminke ... Nina je bila med drugim tako mnenja, da se tekoče vsebine vsekakor ne zliva v odtok in stranišče, saj vse te snovi nato vračajo nazaj v naša življenja skozi pitno vodo, zrak ali hrano:

"Oddamo jih na zbirni center ali enkrat letno pri akciji zbiranja nevarnih odpadkov s premičnimi zbiralnicami. Posebej pozorni moramo biti pri pršilih pod pritiskom, saj lahko ob določenih pogojih (visoka temperatura) eksplodirajo in zanetijo požar ali koga poškodujejo, in pri kozmetiki, ki je za naravo najbolj škodljiva, npr. acetonu."

Kaj pa organska kozmetika? Je tudi ta nevarni odpadek?

"Organska kozmetika in kozmetika, ki ne vsebuje nevarnih snovi, ni nevarni odpadek. Nekih točno določenih navodil za ravnanje s tovrstno kozmetiko ni. Tu se moramo odločati 'po zdravi pameti'. Zopet bi poudarila, da tudi take kozmetike ne zlivamo v odtok ali stranišče. Svetovala bi, da vsebino, ki je ostala, odvržemo v mešane komunalne odpadke, ostalo embalažo pa ločeno v pravi zabojnik (mešana embalaža, steklena embalaža, papirna embalaža)," je bila še jasna Nina Durini.

Vabimo te, da si več o tej zanimivi temi, prebereš v Nikinem novem blogu, ki je tudi sicer poln zanimivih vsebin, ki bi te znale zanimati ;)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri