Uživaš kolagen v prahu? Zares bo učinkoval le, če boš upoštevala TOLE!

Si že zavzeta uporabnica kolegena? Preberi mite o lepotnem dodatku in jim ne verjemi kar tako ...

Uživaš kolagen v prahu? Zares bo učinkoval le, če boš upoštevala TOLE! (foto: Profimedia) Profimedia
23. 12. 2018

Kolagen je glavna beljakovina našega vezivnega tkiva, zagotavlja čvrstost in elastičnost naše kože, las in nohtov. Super, torej zdaj vsi vemo, zakaj bi morali uživati kolagen, ne vemo pa, katerega v poplavi izdelkov izbrati.

Lepotna blogerka Nika Veger (beautyfullblog.si) je z nami delila, katere trditve o kolagenu so pravilne in katere so le marketinško zavajanje ali celo laž. Preden se odločiš za novo zdravo navado, preberi, kaj pravi.

1. Učinkovit je le hidroliziran kolagen

Je res? Bolj ali manj.

Absorpcija hidroliziranega kolagena v obliki prehranskega dopolnila je 90 %, absorpcija kolagena iz hrane pa približno 27 %, torej trikrat manjša. Učinkovita sta oba, a je kot prehransko dopolnilo veliko močnejše sredstvo.

Uživanje tovrstnega kolagena pripomore k bolj zdravi, elastični in gladki koži.

2. Prehranska dopolnila v tekoči obliki so boljša kot v prahu ali tabletkah

Je res? Ne.

Manj topne učinkovine se običajno precej slabše absorbirajo kot topne, zato je pomembno, da takšne snovi zaužijemo v obliki, da se bodo lažje stopili in se vpili v telo. Prah zmešaj z vodo ali pazi, da so tablete ustrezno formulirane.

Hidrolizirani kolagen pa je zelo dobro topen, zato pri zdravem prebavnemu traktu ni težav z absorpcijo ne glede na to, v kakšni obliki je.

3. Kolagen ribjega izvora je učinkovitejši od govejega izvora

Je res? Ne.

Zaradi široke dostopnosti surovine kolagen največkrat pridobivajo iz goveje ali ribje kože. Sicer pa je kolagen univerzalna molekula in se pojavlja pri vseh živalih in deluje na enak način.

Absorpcija ni odvisna od vira kolagena, temveč bolj od velikosti molekul. Manjše molekule se lažje razgradijo v prebavnem traktu in tudi bolje absorbirajo.

4. Ob uživanju kolagena moramo uživati tudi vitamin C

Je res? Drži, a z opombo.

Res je pametno ob kolagenu v telo vnašati tudi dodaten vitamin C, vendar moramo biti pozorni, kakšne kakovosti in oblike je. Že pripravljene mešanice v prahu niso problematične, težava je v mešanicah v tekoči obliki.

V primeru tekočega prehranskega dodatka je priporočeno ločeno uživanje vitamina C preko drugih virov in ne že pripravljene tekoče mešanice.

5. Imamo tri tipe kolagena, zato moraš paziti, katerega izbereš

Je res? Niti slučajno.

90% kolagena, ki je v našem telesu (koža, lasje), je tipa 1 in 3. Kolagen tipa 2 je v sklepih in hrustancu. Vendar zato, da bi izboljšali stanje elastičnosti v specifičnem delu telesa, ni treba izbirati med tipi kolagena, ki ga uživamo.

Gre za marketinško zavajanje.

6. Bolje kot samo kolagen je uživati pripravljene mešanice

Je res? Delno.

Vse učinkujejo na lepšo kožo, nohte in lase, vendar mešanice pogosto vsebujejo tudi druge odlične elemente za tvoje telo; hialuronsko kislino, vitamin E, cink, biotin …

Kakovostne učinkovine niso poceni, zato bi bile take res učinkovite mešanice (s kakovostno in v zadostni meri zastopanimi učinkovinami) največkrat predrage.

Vir: Beautyfullblog.si

Fotografije: Unsplash.com

Preberi še: Če boš uporabila TA trik, boš dobila največ pohval na svoje lase

Priporočamo tudi: Tako LJUBI pravi moški (ne zadovolji se z manj od TEGA)