Preveri, kaj o tebi pove barva tvojih las!

Morda se zdi smešno, pa vendar – ljudje ocenjujejo tvoj značaj tudi glede na barvo las. Spoznaj, kakšna sporočila pošilja v svet tvoja pričeska, in odkrij, kako izkoristiti ta prepričanja.

Preveri, kaj o tebi pove barva tvojih las! (foto: Profimedia) Profimedia
21. 4. 2018

1 Svetlolaske (blondinke)

Vsi se smejimo šalam o blondinkah, pa vendar so moderne plavolaske doumljive, močne, samostojne in seveda še vedno ‘hudo’ seksi.

Če pogledamo zadnjih 50 let, so prevladujoče pop ikone od krhkih lepotic (spomnite se Marilyn Monroe) do simbola moči in samozavesti (Madonna) zapeljevale v svetlih pramenih. A blondinke so veliko več kot le seksi izziv.

Psihologi menijo, da ljudje povezujemo svetlolaske z mladostjo in vitalnostjo. Morda povezava med mladostjo in svetlostjo izhaja iz dejstva, da ima večina dojenčkov in otrok svetlejše lase in polt kot kasneje, ko odrastejo.

Zlatolaske označujejo tudi kot najbolj bogate in glamurozne, to pa po vsej verjetnosti zaradi tega, ker zlato v našem nezavednem pooseblja denar in nenazadnje, ker je postopek kakovostnega barvanja las običajno draga reč.

Toda vse predstave o blondinkah niso pozitivne: sodeč po najnovejših rezultatih anket, v katerih je sodelovalo več kot 2400 moških in žensk, v odnosu do drugih svetlolaskam zaupajo manj kot rdečelaskam ali rjavolaskam.

Morda še bolj moteč pa je odnos, s katerim se srečujejo na delovnem mestu: v pisarni jih ne jemljejo resno, zato se morajo pri delu bolj potruditi. Po drugi strani pa je blondinkam pot do moških še vedno široko odprta.

150 % izkoristi svoje prednosti

Obstajajo trenutki, kot je vroči zmenek, nočni potep ali zabava, s katere ne smeš oditi sama. Takrat je dobro, da poudariš glamurozen, seksi zlati lesk.

Eno noč pred ‘velikim dogodkom’ si naredi intenzivno kuro, namenjeno prav negi svetlih las, po kateri bodo pšenični prameni valovali v nočni mesečini ali pa v soju žarometov.

Cosmo zvijače

Delaš na zelo konzervatitvnem področju oz. v okolju, v katerem tvoja barva vznemirja nekaj ‘dinozavrov iz kamene dobe’, kar ti preprečuje, da bi te jemali resno? Morda želiš, da bi ti včasih celo prisluhnili, imaš pomemben razgovor ali predstavitev skupini neznancev?

Za vse situacije, v katerih ne želiš, da bi ‘vroča bejba pričeska’ ljudi odvrnila od tvojega resničnega namena, lahko začasno umiriš seksi izžarevanje tako, da bodo lasje videti preprosto. Spni jih na primer v nizek čop in nosi obleke, ki ne poudarjajo tvoje seksi postave.

Drugi način, s katerim lahko preprečiš, da ne bi bila že na daleč videti kot ‘afna’, je, da konice redno strižeš. Scepljene ustvarijo videz še bolj umetnih in umazanih las.

2 Temnolaske (rjavolaske, črnolaske in vsi odtenki vmes)

Katera je tvoja prednost? Ljudje ti zaupajo kar na prvi pogled. Rjava barva las je prevladujoča v vseh kulturah in rasah, zato jo imamo za najbolj osnovno – temeljno.

Prav zaradi tega, pa tudi zato, ker rjavo povezujemo z zemljo, rjavolaske in ženske s črnimi lasmi sodijo med najbolj zaupanja vredne, resnicoljubne, zanesljive in naravne. Karakterno so ljubeče, materinske in potrpežljive.

Nič čudnega, da je večina anketiranih žensk izjavila, da so brunetke tiste, ki jim zaupajo največje skrivnosti in so prave prijateljice.

Pokazala je tudi, da so ženske z rjavimi lasmi videti pametne in sposobne: 59 odstotkov vprašanih žensk bi najraje zaposlilo rjavolasko. 

In njihove slabosti? Imajo jih za dolgočasne in tihe kot miške – predstava, ki obstaja kljub številnim hollywoodskim izjemam. Ženske so prepričane, da rjavolaske svojim možem veliko manj zmešajo glavo kot na primer blondinke.

150 % izkoristi prednosti

Iščeš novo službo? Imaš nastop ali govor? Svojo auro obarvaj v samozavestno tako, da poudariš svoj rjav ton. Topel, kavno obarvan preliv bo dal neverjetno globino, še posebej, če ga pustiš učinkovati vsaj 10 minut.

Prav tako učinkovit trik je, da na gladko skrtačene lase varčno naneseš serum za lesk, a le do polovice dolžine proti konicam. Obstaja namreč nevarnost, da se lasje zmastijo pri lasišču, kar zagotovo ne pričara samozavestnega videza urejene ženske. 

Cosmo zvijače

Seveda veš, da si prav tako seksi kot dekleta z blond ali rdečimi lasmi, a potrebovala boš trik ali dva, da to izžarevaš že na daleč. Zato povečaj skrivnostno podobo temnih las, ko boš igrala strastno zapeljivko.

Lase razpusti, lahko jih rahlo razmršiš ali za uho celo zatakneš rožo, in se tako v trenutku spremeniš od administratorke do temperamentne kokete.

Da boš videti kot naj lisička, si omisli moker videz, kakršnega običajno nosijo na modnih revijah – sprednje lase gladko počeši ob glavi nazaj, utrdi z močnim gelom, štleče ostanke pa spni z lasnicami. Ostanek poveži v čop ali jih spleti v kito. Poleg sodi močno rdeča šminka, in ljubimci ti bodo ležali pod nogami.

3 Rdečelaske

Ognjeni lasje zbujajo več pozornosti kot blond ali rjavi. Ne le zaradi kričečega barvnega učinka (pomisli le na stop luč semaforja), rdeča je najredkejša barva las.

Pravzaprav je na svetu, upoštevajoč, da se naravno rdeča barva na afriški in azijski celini skorajda ne pojavlja, pravih rdečelask le 1,5 do 2 odstotka celotne svetovne populacije. Ko moški vidijo rdeče lase, jim nedvomno požene kri po žilah.

Morda imajo rdečelaske res sloves, da so pretirano samovšečne in morajo biti vedno v središču pozornosti, vendar jih z ognjeno rdečimi lasmi le s težavo spregledamo. Videti so zelo živahne in privlačne. Z antropološkega stališča označuje spolno vzburjenje – spomnimo se le na zardevanje ličk, ko smo razvnete.

Dejstvo, da rdečo povezujejo z ognjem, še poveča predstavo o seksapilnosti. Nič čudnega, da iz ankete sledi: večina moških misli, da imajo rdečelaske bolj burno ljubezensko življenje kot blondinke ali rjavolaske.

Svetujejo celo, naj ženska, ki želi zamenjati barvo le za en večer (bolje rečeno noč), izbere rdečo. Tako bo prava zmagovalka. A ognjevitost ne ostaja le za vrati spalnice: rdečke naj bi se hitreje razjezile in so včasih preveč vihrave.

150 % izkoristi prednosti

Naslednji postopek lahko naredi rdečelaske še bolj očarljive, zato ga uporabi, ko boš naslednjič na lovu. Najprej si lase umij z rahlo obarvanim šamponom. Zlati ton in rdeče kostanjeva barva bosta v tvojih laseh ustvarila toploto, intenzivnost in globino.

Cosmo zvijače

Najbrž si ne želiš biti vedno na ogled vsem poželjivim ali le radovednim očem. V priložnostih, v katerih se želiš zliti z okolico, velja enako pravilo kot za blondinke: bolj ko so lasje preprosti in gladki, bolj neopazna boš v očeh ostalih. Bujna pričeska ali razpuščeni kodri bodo vzbudili preveč pozornosti. Seksi, pa še vedno umirjen stil je, da lase počešeš v nizek čop.

Napisala: Nika Veger

Fotografije: Profimedia

Preberi še: Skozi podznak (tudi ascendent) izražaš svojo osebnost, ki jo določa tvoje sončevo znamenje. Zato se pripravi, da se boš v zrelejših letih lažje našla v ascendentu.

Priporočamo tudi: 5 top vaj za raven in (hudo) seksi trebušček