Naravna kozmetika

60 odstotkov vsega, kar naneseš na kožo, pravzaprav poješ. Pa res hočeš jesti parabene, silikone, barvila, umetne dišave, akrilne snovi, pospeševalce vpijanja, konzervanse in vse druge zvarke?

30. 9. 2011

Zakaj naravno?

  • Z naravno kozmetiko v telo ne boš vnašala strupov, obenem pa bo koža sama skrbela za svoje ravnovesje, sestavine iz narave pa bodo le spodbujale naravno delovanje kože, jo hranile in ji pomagale dosegati naravno ravnovesje.

 

  • Na voljo je že toliko odličnih izdelkov naravne pridelave, da ni več izgovorov … za onesnaževanje telesa, mučenje živali in narave, glede cen pa velja – kupuj kakovostno (in manj) namesto poceni (in več) in tvoja denarnica bo morda celo bogatejša.

 

Kaj je res naravno?!

  • Žal beseda naravno na embalaži ni vodilo (za to oznako je dovolj le en odstotek naravnih sestavin). Tudi vse druge oznake (eko, organsko) so lahko zavajajoče, saj jih na embalažo lahko nalepi kdorkoli, zato je edino pravo vodilo priznani certifikat.
  • Certificirana kozmetika mora slediti strogim pogojem, vendar so tudi med certifikati razlike. Najstrožji v Evropi je Soil Association, zelo strog je tudi avstralski OFC, pri certifikatu NaTrue je delež organskih sestavin odvisen od števila zvezdic certifikata, Ecocert pa je v Evropi najmanj strog, dovoljuje celo 5 odstotkov sintetičnih sestavin. Američani so v pogojih za certifikate še manj zahtevni, z izjemo certifikata OTCO njihovi standardi niso primerljivi z evropskimi.