Zdravi lasje - najlepši naglavni okras

Naj pozimi čudovite grive ne zamenja kučma ali kapa s cofom le zato, ker se tvoji lasje lomijo, ker so suhi kot trske v kaminu ali mastni vedno, ko z njih potegneš kapo. Naj se z njih ne usuje beli sneg (pravzaprav prhljaj) in – ja – naj bodo tudi pozimi najlepši okvir tvojemu obrazu.

15. 1. 2013

Kako prepoznaš zdrave lase? Pri laseh je enačba preprosta: zdravi lasje = lepi lasje. Zdravi lasje imajo lep lesk, niso videti utrujeni, niso razcepljeni pa tudi ne lomijo se, na njih ni prhljaja ...

Prva je nega

Da bo tudi pozimi tvoja frizura, kot se šika, lasem privošči dobro nego – umivaj jih s šamponom, na katerega se odzovejo bleščeče, po katerem niso prehitro mastni ali izdatno suhi in na katerih ni prhljaja. Tudi lasišče po njegovi uporabi ne sme srbeti (to se lahko zgodi tudi zato, ker šampona ne izpereš dobro).

Pri balzamu ne skopari – kupi kakovostnega, da bo prijal lasem in jih nahranil. Izdatno ga nanesi po vsej dolžini, konicam posveti še posebno pozornost, lasišče pa pusti pri miru – balzam uporabljaš za lase, in ne za lasišče.

Ko bodo tvoji lasje delovali utrujeno, jim privošči še masko, ki jih bo nahranila in poživila. Pripraviš jo lahko tudi sama: če so tvoji lasje mastni, jo naredi le iz premešanih rumenjakov, če pa so suhi, rumenjak ali dva zmešaj z žlico olivnega olja. Masko nanesi na lasišče, nadeni si kapo za prhanje, kad napolni z vodo in najljubšo kopeljo ter uživaj 15–20 minut. Telo se bo sprostilo, lasje pa v pari še bolj nahranili. Masko dobro speri s toplo vodo in lasje bodo spet zaživeli (vonj po rumenjaku bo hitro izginil).

Ko lase nežno obrišeš z brisačo in počešeš, konice natri s kakovostnim negovalnim oljem za lase.

Lase vsak dan skrbno skrtači zjutraj in zvečer (tako kot zobe) in čudovit naglavni okras bo tvoj ponos.

Pozimi so še bolj zahtevni

Maša Repovš, cosmo frizerka in lastnica frizerskega studia M & S Hair, opozarja, da pozimi prevečkrat pozabimo lase negovati. "Tako kot poleti potrebujejo lasje posebno nego, npr. zaščito pred soncem, moramo za lase poskrbeti tudi pozimi. Pred mrazom jih ščitimo z dobrimi balzami, olji za nego ipd."

Ne dovoli, da ti pridejo do živega

Kapa, suh zrak ali prhljaj bi ti lahko pokvarili tvojo frizuro. Pa je ne bodo! Ker boš upoštevala cosmo nasvete ...

Sovražnica lepih las št. 1:

kapa

"Če si nadenem kapo ali kučmo, so moji lasje v hipu mastni, frizura pa vsa pomečkana," se pritožuje Maja.

COSMO NASVET: Glavo si grej le s čisto kapo (čim večkrat jo operi), preden jo natakneš na glavo, pa lase zvij v figo. Ko kapo daš z glave, lase razpusti, jih z rokami razmrši, da se bodo malce 'nadihali', nato pa jih nežno počeši s prsti. Maša Repovš opozarja tudi, da lase čim manj obtežuj z različnimi laki, geli, voski. Lase si po umivanju dobro osuši s sušilnikom za lase (predvsem pri lasišču).

Sovražnik lepih las št. 2:

suh zrak

"Pozimi so moji lasje čisto izsušeni in brez leska, kodri pa stojijo vsak po svoje."

COSMO NASVET: Lasem podari posebno nego – čim večkrat jih nahrani z masko za lase (recept za odlično in poceni masko je opisan zgoraj, odlično masko pa ti predlagamo tudi med najizdelki za lase na koncu članka). Ko jih umiješ, na konice nanesi kakovostno negovalno olje, če so zelo mastni, pa jih lahko nežno 'pobožaš' tudi z rokami, v katere si vtrla arganovo olje. Vsake toliko jih lahko popršiš tudi s cvetno vodo, ki jo uporabljaš za obraz.

Sovražnik lepih las št. 3:

prhljaj

"Poleti nimam nikoli težav s prhljajem, pozimi pa mi drobne pikice vedno najedajo živce."

COSMO NASVET:  "Poleti, predvsem na morju, kjer je dovolj vlage, ta nadloga izgine sama od sebe. Pozimi ogrevanje v prostorih suši tvojo kožo in tudi lasišče, poleg tega pa imaš najbrž glavo večkrat pokrito, kar je pravi raj za nastanek novega prhljaja," opozarja Maša Repovš in dodaja, da za kakšen dan podaljšaj obstojnost frizure z nanosom suhega šampona ali kar otroškega pudra, namesto da nenehno umivaš lase. In še en nasvet: Nikoli ne pojdi na mrzel zrak takoj po sušenju in pregrevanju lasišča – tudi ta 'šok' lahko tvoje lasišče 'pobeli'.

Na pomoč – izpadajo mi lasje!!!

Je jeseni na tvojem glavniku ostalo več las kot po navadi in se strašljiva 'lasogrozljivka' vleče v zimo? Pozabi na hamburgerje, jej dovolj vitaminov (po katerih močno hlepi tudi tvoje lasišče) in preštej, koliko las na dan ti izpade. Če se številka suče med 50 do 100, ne zganjaj panike, to je normalno število las, ki nam izpade na dan. Če jih je v glavniku ostalo več, beri naprej.

"Ženske ste bolj kot moški občutljive na menjavanje letnih časov (lasje vam bolj izpadajo predvsem jeseni) in na obdobja hormonskih nihanj (puberteta, nosečnost, menopavza), kar pa se običajno umiri samo od sebe. Če se izpadanje las nadaljuje, se o tem posvetuj s svojim ginekologom.

Kriva je lahko tudi anemija (pomanjkanje železa v krvi) in/ali pretirana podhranjenost oz. anoreksija," razlaga dermatolog dr. Borut Žgavec. Da te ne bo spravljala v slabo voljo prevelika količina las v glavniku, ti dermatolog svetuje: izogibaj se agresivni negi las (sušenju s prevročim zrakom, barvanju), pa tudi izposojanju glavnikov in lasnih sponk, da se ne nalezeš glivičnega obolenja lasišča. Tudi pri svojem frizerju se pozanimaj, ali razkužuje pripomočke – nočeš se namreč nalesti kožnih in lasnih bolezni, ki te lahko stanejo celo zdravega in lepega lasišča.

Vzljubila si fanta z bujno frizuro ...

... in se bojiš, da bo postal gologlavček.

Pri moških so za izpadanje las najpogostejši krivci hormoni in genetika. K sreči znanost napreduje s takšno hitrostjo, da lahko na 'pleškota' pozabiš in še vedno uživaš, ko ga grabiš za njegove čvrste lase ... Če boš opazila, da so mu ti začeli močneje izpadati ali da so se mu na sencih razredčili, čim hitreje obiščita dermatologa ali farmacevta – če bo z ustrezno učinkovito nego začel dovolj zgodaj, lahko prepreči nadaljnje prezgodnje izpadanje las.