Najboljši vonji, s katerimi v tem trenutku takoj preženeš stres

Kako naj bi dišal stres? Božansko!

Najboljši vonji, s katerimi v tem trenutku takoj preženeš stres (foto: promocijsko gradivo) promocijsko gradivo
25. 8. 2015

Vzelo mi je nekaj časa, da sem se privadila na dejstvo, da sva se razšla. Končno sem lahko govorila o njem, ne da bi to spremenila v 30-minutno analizo. Med pregledovanjem dišav Dipytque sem opazila svečo z dišavo mimoze, ki sva jo prižigala v najinem starem stanovanju. Vedela sem, da je malce mazohistično, vendar sem kljub temu odprla svečo in vsrkala poznani vonj. Bilo je, kot bi mi vsi spomini naenkrat zadali hud udarec v trebuh.

Znanost vonja

Bolečina, ki sem jo začutila, je bila resnična, pravi Rachel Herz, profesorica z univerze Brown in avtorica knjige Vonj poželenja (The Scent of Desire).

"Vonj je najhujši možni sprožilec posttravmatske stresne motnje."

Ali v mojem primeru po razpadu zveze. Vonji imajo močan vpliv, ker imajo neposreden dostop do predela možganov, kjer so podatki, zaradi česar lahko v celoti podoživimo občutenja in dogodke. Kot bi se znašla v časovnem stroju.

Naredi načrt in se znebi vseh vonjev, ki te spominjajo na neprijetne dogodke, ljudi, zaradi katerih čutiš bolečino, žalost ali nelagodje. Pa kaj, če si parfum dobila za rojstni dan. Nič slabega ni v tem! Raje se obkroži z vonji, ki te navdajajo s pozitivnimi čustvi.

Dišavno svetišče

Če ima občutek za vonj dostopno geslo do našega čustvenega centra, je popolnoma logično, da se obdamo z vonji, ob katerih se počutimo tako, kot se hočemo počutiti. Otroštvo je dober kraj za začetek.

Se še spomniš vonja vaniljeve torte ali ošiljenih svinčnikov, morda vonja lepila iz vrtca?

Vonj iz teh let ima namreč še posebno zanimivo in nostalgično moč, enak učinek imajo tudi vonjave, ki jih povezuješ s svojo mamo.

Umirjenost in prijeten občutek ustvarja vonj mandljev. Po mnenju znanstvenikov njihov vonj deluje pomirjujoče (mi obožujemo žametni vonj mandlja v L'Occitanovi sloviti kolekciji negovalnih izdelkov za telo Amande). Vonj po morju, vrtnicah in sivki prav tako pomirja, včasih pa se bolje počutiš že, če oseba poleg tebe nosi katerega od vonjev, ki te pomirjajo.

Sama sem si ustvarila svoje dišavno svetišče z novo svečo, za navdih pa je bilo tokrat krivo drugačno razmerje kot prej; razmerje med mano in mojo najboljšo prijateljico. Sveča diši kot hotelski bar, kamor me je peljala na pijačo, ko sem še prebolevala razhod z bivšim fantom. Diši po začinjenem črnem ribezu in novih spominih.

Čustva v steklenički

Umetniški podpis

parada

Kolekcija dišav Prada Candy Kiss v omejeni izdaji in mini steklenički (20 ml, 39,90 €) je nastala v sodelovanju s priznanim grafičnim umetnikom Vahramom Muratyanom, kate­rega zelo znana knjiga je Paris versus New York. Kolekcijo sestavljajo trije različni vonji: zapeljivi eau de parfum, cvetno orientalen l'eau in pudrasto prefinjen florale.

Noč, ki se nikoli ne konča

parfum

Parfumska voda, Carolina Hererra 212 VIP CLUB EDITION, EDP, 80 ml (90,86 €)

Čutno fantazijsko popotovanje

Nina

Parfumska voda, Nina Ricci L'Extase, EDP, 30 ml (51,01 €)

Popolna svoboda

soliver

Toaletna voda, s.Oliver Outstanding, EDT, 30 ml (17,75 €)

Po predlogi Jessice Matlin priredili Albinca Podkrižnik in Katja Jakopovič
Fotografije: Getty Images in promocijsko gradivo