Najbolj rdeča razvada

Verjamem, da jih imaš veliko. Jaz tudi – šmink namreč. Moje so večinoma vse rdeče. Ogromno jih imam zloženih v vintidž zlati skledi, ki krasi komodo v predsobi, nekaj jih vzorno stoji v stojalu v kopalnici, preostale pa se valjajo v različnih torbicah, prav v vsaki se jih najde nekaj. Dragi jih je že zdavnaj nehal šteti, le tu in tam me za kakšno, ki se mu zdi, kot da je še ni videl, vpraša, ali je nova, in jaz ga seveda z nedolžnim izrazom na obrazu hitro prepričam, da jo je že stokrat videl.

Rdeča zaščitni znak fatalke Marilyn Monroe (foto: profimedia, Primož Predalič) profimedia, Primož Predalič
21. 11. 2013

Ups, seveda sem nekje na poti gorečega 'šminkozbirateljstva' nehala priznavati svoje vedno nove grehe in pač malo priredim resnico. Ja, nova je, sicer podobna prejšnjim sedmim rdečim, le da je čisto malo drugačna! On tega ne bi razumel, nešteto žensk po vsem svetu pa z lahkoto. Kaj torej žene nežnejši spol v kupovanje in uporabo šmink? Smo si poudarjanje ustnic z barvo izmislile Zahodnjakinje ali le posnemamo svoje prednice, ki še niso bile obremenjene s sodobno potrošniško miselnostjo?

Od sadnega soka do šminke

Poslikava obraza je stara toliko kot človeštvo. Že prazgodovinski lovci so si za lov obarvali obraz, da so se lažje zlili z naravo, v kateri so lovili, vrači so s poslikavo obraza in tudi telesa kazali spoštovanje božanstvu, h kateremu so se obračali, ženske pa ... so bile od nekdaj rade lepe, izstopajoče, še privlačnejše za nasprotni spol.

Prve 'šminke' so bile pravzaprav sokovi zmečkanega sadja in rastlin, tistega pač, kar je bilo v razmerah, v katerih so živeli naši predniki, na voljo. Ko so začele prve civilizacije poseljevati Bližnji vzhod, Indijo in severno Afriko, je napredovala tudi 'proizvodnja' na tem področju. Tako so v Mezopotamiji ženske drobile žlahtne kamne in dragulje, jih zmlele v fin prah ter si z njimi krasile ustnice. Si predstavljaš lesk in volumen takih ustnic, da ne govorimo o dekadentnosti tega početja? Največji razmah in izpopolnitve je šminka doživela v antičnem Egiptu.

Člani kraljeve družine in duhovščina so uporabljali različne vrste šmink, nekatere celo iz strupenih sestavin, ki so lahko povzročile bolezen ali celo smrt. Karminasta barva ustnic se je rodila prav v Egiptu, kjer so jo pridobivali iz hrošča košeniljke škrlatne barve. Morda boš presenečena, ampak ta tehnika se je ohranila vse do danes, in čeprav je v Evropi in ZDA prepovedana, jo marsikje še uporabljajo.

Kleopatra je šla celo dlje – rada je obarvala ustnice z živo rdečo, saj je me­nila, da ji kot kraljici pripada. Takšno barvo je dosegla z mešanico zmletih hroščev in mravelj. Ko je torej Egipt poskrbel za slavo šminke, predvsem rdeče, se je njena uporaba hitro razmahnila po tedanjem Vzhodu, priljubljena pa je postala tudi v Rimskem in Grškem imperiju.

Ko je prišlo v Evropo krščanstvo, je šminka za nekaj stoletij skoraj izumrla, saj je bila prepovedana uporaba kozmetike, rdečo šminko pa se je povezovalo s Hudičem. Ponovno jo je obudilo 16. stoletje s kraljico Elizabeto I., ki je vpeljala kult snežno bele polti s poudarjenimi ustnicami, pri recepturi pa je bila manj radikalna od Kleopatre – uporabljala je mešanico voska in rastlinskih izvlečkov z rdečimi barvili. Žal ne za dolgo, saj je ličenje kmalu postalo početje nižjih, marginalnih slojev, žensk dvomljivega slovesa in prostitutk.

Rdeče ustnice kot prispodoba sramnih ustnic in simbol ženske čutnosti

Tako je ostalo do 19. stoletja, ko je z industrializacijo šminka počasi ponovno dobivala veljavo. Barvilo je bil še vedno karmin, a je bil zaradi pridobivanja iz košeniljke to zelo drag in zapleten postopek. Konec 19. stoletja so mu začeli dodajati vosek, da so dobili mazljivejšo teksturo z naravnejšim videzom. Rdeče ustnice so v tistem času dobile negativno spolno konotacijo, saj so spominjale na spolno vzburjene sramne ustnice, a to je pravzaprav tisto, kar moške še danes nezavedno privlači pri rdečih ustnicah.

Njena uporaba je ponovno postala kultna v 20. stoletju z razvojem filmske in modne industrije.

Od tedaj je tudi poznana šminka v tulcu z navojem, kakršno imamo še danes, njeni snovalci pa so izpopolnili teksturo in izumili nešteto barv. Ženske so uporabljale šminke močnih rdečih odtenkov, kar je bilo znamenje damskosti, nekakšen statusni simbol in celo imperativ prave ženskosti.

Holivudske dive prejšnjega stoletja Marilyn Monroe, Ava Gardner, Rita Hayworth, Elizabeth Taylor in številne druge so bile s svojimi rdečimi ustnicami vzornice milijonov žensk po svetu. O tem, kako pomemben dejavnik v življenju žensk je bila šminka, priča tudi dejstvo, da je ameriški predsednik Churchil med drugo svetovno vojno zaradi varčevanja prepovedal proizvodnjo kozmetike z izjemo šmink, misleč, da ima ta majhna 'škatlica' z barvno vsebino na ženske tudi v težkih časih ugoden, pozitiven učinek.

Ni se motil, prodaja šmink je bila namreč tudi med vojno odlična! Tako še danes ostaja šminka eden najbolj priljubljenih in prodajanih kozmetičnih izdelkov.

Vedno 'in'

Pomisli – tudi če nimaš denarja za pravi šoping, ti lahko nova šminka polepša dan, ne nazadnje pa je tudi odličen in poceni modni dodatek. Tudi to, kako je videti okras, ko ga potegnemo iz torbice in hitimo z njim k ustnicam, še zdaleč ni nepomembno, šminkanje v javnosti z ogledalcem pred sabo pa je še danes posebno, celo ritualno dejanje za marsikatero sodobno žensko.

Rdeča šminka ostaja trdno na lepotnem prestolu, tudi če jo kdaj aktualni trendi svetlih ali brezbarvnih ustnic zasenčijo. Spomni se na številne sodobne zvezdnice, ki so jo vzele za svojo kot nekoč Marilyn Monroe – Lady Gaga, Dita von Teese, Christina Aguilera in druge. Ne glede na stil ostajajo rdeče ustnice njihov zaščitni znak.

Bralko Majo je zanimalo, kako izbrati pravo barvo šminke?

Gotovo vsako sezono spremljaš nove 'looke' in najbrž bi pokupila kar vse šminke, ko pa so barve tako lepe!

A preden se lotiš nakupa, premisli: gotovo imaš doma kar nekaj odtenkov šmink, ki so ti sicer všeč, a se z njimi na ustnicah nekako ne počutiš v redu. Si se vprašala, zakaj? Eden od razlogov je tudi ta, da šminke niso skladne s tvojo naravno obarvanostjo.

Pomisli na puder: se s tvojo kožo zlijejo rožnati (hladni) odtenki pudrov ali je tvoj naravni podton rumenkast (topel) in torej posegaš po takih pudrih? S tem si lahko pomagaš, ko se uvrščaš v hladen ali topel tip. Če je tvoja polt hladne barve, potem ti pristajajo hladnejši odtenki šmink (od svetlo roza do fuksije, malinasti, hladno rdeči, bordo odtenki, lahko imajo bleščice srebrne ali druge hladne barve ...), če pa imaš polt tople barve, potem ti pristajajo topli odtenki šmink (topla roza, vsi topli odtenki rdeče, oranžna, opečnata, lahko pa so obogateni z bleščicami v zlati barvi). Pravi odtenek ličil poskrbi za to, da naš make-up, tudi če je čisto minimalen, funkcionira, zaokroži ga kot celoto in poskrbi za to, da samo polepša tisto, kar je že sicer lepo.

Pripravila: Katarina M. Bajt