Nahrani svojo kožo

Tisto, kar bo romalo v tvoj želodec, zelo vpliva na videz kože, zato za vsak obrok izberi le najboljše … Da bo tvoja koža nahranjena od znotraj.

17. 3. 2008

Čeprav obstaja mit, da boš zaradi čokolade dobila ogrce, je resnica ta, da lahko z zdravo prehrano poskrbiš za lepo polt učinkoviteje kot s še tako dragimi kremami. Kljub temu, vedno, ko se pojavijo težave s kožo, posežeš po kremah – zunanjih pomagalih, ne pomisliš pa, da pomoč lahko pride iz tvoje notranjosti. Zdaj veš, zato si poleg uravnotežene prehrane – vsega po malem – privošči še veliko vode, redno telovadi in čisti svojo kožo pred spanjem. Da bo učinek še večji, uživaj naslednja živila:

Polnozrnati izdelki

Dobra prebava je ključna za lepoto kože, saj toksine pravočasno odstrani iz telesa. Zato moraš pojesti dovolj polnozrnatih izdelkov, ki so bogati z vlakninami in vitaminom B. Bel kruh zamenjaj za polnozrnatega, prav tako testenine … Če bodo kruhu dodani oreščki in semena, toliko bolje. Kajti bogati so z vitaminoma A in E, zato so odlični vir hranil za čvrsto kožo. Ta dva vitamina poznamo pod drugim imenom – antioksidanti, saj ščitijo tvoje telo pred škodljivimi prostimi radikali. Sončnična in bučna semena, mandlji, orehi … Poleg uživanja na kruhu, jih lahko dodaš kosmičem za zajtrk, solatam pri kosilu ali pa jih zaužiješ kot malico. Tvoja koža bo občutno zglajena.

Olja

Si že slišala, da je ribje olje dobro za možgane? Verjetno nisi vedela, da je dobro tudi za kožo. Z uživanjem sardin, sveže tunine, skuše … boš v telo vnesla dobre maščobe, ki bodo poskrbele, da bo tvoja koža utrpela manj vnetij in ohranjala svojo vlažnost. Primerno je za tiste, ki imate suho in občutljivo kožo z mozolji. Če ne maraš morske hrane, bo olje iz lanenega semena delovalo na enak način.

Deviško oljčno olje je učinkovito tako od zunaj kot tudi od znotraj, saj je bogato z vitaminom E in nenasičenimi maščobnih kislin. Uporabi ga namesto običajnega olja pri kuhi, solatah … Z njegovo pomočjo pa lahko pripraviš marsikatero masko za obraz in telo.

Zeleno, ki te ljubim zeleno

Poleg špinače je odličen vir antioksidativnih vitaminov A, C in E ter minerala železa, ki skrbi za zdravje tvoje krvi in svetlost kože, tudi druga zelena listnata zelenjava – zelje, ohrovt, vodna kreša … Vitamin B tem živilom dodaja notranjo energijo in povečuje 'faktor' kožnega sijaja.

Sladke in zdrave

Vse vrste jagodičevja – jagode, maline, ribez, borovnice … so odlične za kožo, saj so polne antioksidativnih vitaminov E in C. Slednji skrbi za hitro obnovo tkiva, pomaga pri tvorjenju kolagena, ki je pomemben gradnik gladke kože. Ker so majhne jagode tako okusne, ne boš imela težav z vključevanjem v vsakodnevno prehrano, kajne?

Eksotika

Beta karoten (vitamin A), ki vpliva na tvoj vid, je pomemben čistilec aknaste kože. Najdeš ga na primer v eksotičnem mangu ter malo manj eksotičnem korenju in marelicah – prepoznaš ga po oranžni barvi.

Avokado pa je bogat z vitaminom E in nenasičenimi maščobami, ki nahranijo tvojo suho polt. Lahko ga ješ za malico ali pa primešaš solatam, omakam … možnosti je nešteto.

Probiotika

Za prebavo so tako kot vlakna pomembne prijazne bakterije v črevesju, ki onemogočajo naselitev slabim bakterijam. Zato jej probiotični jogurt, ki bo uredil prebavo in zmanjšal možnost pojava mozoljev.

Zeleni čaj

Njegovi blagodejni antioksidativni učinki so že znani, zato jih ne bomo ponavljali. Ponovimo le, da učinkuje pomlajevalno – zadosten razlog, da vsaj eno, lahko tudi dve skodelici kave na dan zamenjaš z zelenim čajem.