Moč živahnih barv

Zadnja modna zapoved so svetli in živahni toni. Z njimi boš posebno obarvana in – ne boš verjela – tudi razpoložena. Šokantno rožnato bleščilo te naredi bolj seksi (in spodbudi tudi njegove poredne misli), nevihtno modro črtalo izraža samozavest (in pospeši njegov utrip) … no, veš, na kaj namigujemo?! Nove sladoledne barve je pametno obvladati na vseh ravneh, da se boš lahko sladkala z repete rezultati.

8. 3. 2010

Ni treba biti strokovnjak, da ti je jasno – make-up živih barv bo vodilni videz prihajajoče sezone, ker je privlačen in ker smo v teh turobnih časih lačne sprememb. Žive barve te naredijo bolj veselo in seksi tako na zunaj kot navznoter, saj dejansko uravnavajo razpoloženje.

Na srečo ni nujno, da si prepleskaš stanovanje, dovolj je, da mavrino obarvaš ‘fasado’. Vizažisti so to sezono prizanesljivo ustvarili preproste načine, kako jih nositi, ne da bi za to potrebovala likovno akademijo. Razkrivamo, kako posamezen ton obarva tvoje razpoloženje (in s katero paleto občutkov se bo moral spopasti vsak, ki te bo pogledal) ter kdaj in kako ga nositi.

1 Šokantno rožnata

Kaj naredi: Kričeče rožnata je poživilo – za tebe in kogarkoli, ki te bo gledal. “Barva lahko resnično spodbudi utrip srca, krvni pritisk in dihanje,” pravi strokovnjakinja za barve Kate Smith, ki piše blog liveinfullcolor.com. “Prav tako je to barva, ki vabi, celo bolj kot rdeča (ta je včasih lahko preveč agresivna).”

Z drugimi besedami: ne le da se boš z njo počutila bolj seksi, privlačna in polna energije, tudi tvojemu občudovalcu bo narasel pritisk tisto minuto, ko bo nate prilepil pogled. V sanjah si bo narisal za­gotovo več kot le tvoj portret.

Kdaj jo nositi: Na zabavah ali ko si družabno razpoložena.

Kako jo nositi: Živo rožnata naj­bolje učinkuje na ustnicah in licih, kjer pravzaprav poudari tvojo naravno rdečico. Za tvoje dobro pa ti jo prepovedujemo nositi na očeh – videti boš le neznosno utrujena ali bolna (pomisli na zajčje rdeče oči). Da bodo tvoje ustnice izstopile, vroče rožnato obarvaj najbolj mesnat del.

Bleščilo ali šminko nanesi kar s prsti, nato stisni ustnici skupaj in barvo razmaži še proti kotičkom. Če si svetlopolta, izberi hladno rožnate odtenke, če si temnopolta, pa temnejše ali bolj tople tone. Barvo, ki ti je ostala na prstih, vtri še v lička. Dobro jo razmaži, saj nočeš, da bi spomi­njala na abstraktno umetnino z naslovom Indijanka.

2 Nevihtno modra

Kaj naredi: Z njo se boš počutila samozavestno ter gotovo vase in tudi drugi bodo posvojili tvoje ‘tukaj-sem-in-blestim’ razpoloženje. Raziskave kažejo, da ta barva vzbuja pozornost. Popoln primer: med vsemi rekami najbolj izstopa Soča s svojo modro zeleno barvo. Uporabiš jo lahko za posebno priložnost, a tudi v vsakdanjem življenju te modra naredi prepričano vase. In prav takšno lastnost imajo radi sodelavci in prijatelji, zato je izbira te barve dovoljena tudi v službi ali v šoli.    

Kdaj jo nositi: Vsaka situacija, pri kateri želiš izstopati (na primer dogodek, pri katerem boš spoznala nove ljudi, ali prvi zmenek).

Kako jo nositi: Ta odtenek najbolje deluje na očeh, ne glede na to, kakšne barve so. S svinčnikom v ne­vihtno modri barvi obkroži oči prav pri rastišču trepalnic. Črta naj bo tanka in ne preveč razmazana (zato potrebuješ črtalo ali trši svinčnik). Veko pusti nezasenčeno ali pa jo obarvaj v nežnem naravnem tonu – ta kontrast ustvari še bolj samozavesten videz.

3 Sonno rumena

Kaj naredi: Rumena dvigne razpoloženje, vliva veselje tistemu, ki jo nosi, in tistemu, ki jo občuduje. ‘’Ljudje v rumeno pobarvanem prostoru po­stanemo bolj odprti in komunikativni,’’ pravi Kate Smith. Barva je tako popularna zato, ker hrepenimo po sreči.

Kdaj jo nositi: Ko se zabavaš s prijateljicami ali na sproščenem oz. vsakdanjem zmenku.

Kako jo nositi: Letos lahko rumeno nosiš tako na očeh kot na ustnicah, vendar ne pretiravaj z nanosom. Odtenek naj bo zlato rumen in na očeh nekoliko mat, na ustnicah pa kar se da sijoč. Senčilo nanesi le na zgornjo veko, od trepalnic do pregiba, da bo rumena opazna le, ko boš pomežiknila, sicer pa bo nežno poudarila oko.

A pazi, rumena barva lahko čez nekaj časa kar izgine in se zlije s kožo. Zato jo omeji in s tem tudi po­udari oči tako, da s črnim senčilom ali barvico zarišeš črto ob zgornjih in spodnjih trepalnicah. Z debelino črte ne pretiravaj, kajti še vedno želiš pouda­riti to sončno senčilo.

Iz istega razloga bo ­dovolj le nežna plast črne maskare. Če boš rumeno obarvala ustnice, bleščilo v tej barvi nanesi čez tanko plast pudra ali šminke v kožni barvi. Pri tem naj bodo oči močneje poudarjene.

4 Drzna vijoli­časta

Kaj naredi: Najbolj vroč odtenek prihajajoče sezone te lahko spravi v dve različni razpoloženji. Če je globok kot vijolica ali malancana, se boš spremenila v skrivnostno zapeljivko. Če pa je barva svetlejša in nežna kot sivka ali borovničev sladoled, boš zdrsnila v bolj igrivo razpoloženje. ‘’Zapomni si: bolj ko je odtenek temen in globok, bolj intenzivni so čustva in vtisi na druge,’’ pravi Kate Smith.

Kdaj jo nositi: Ko želiš biti zapeljiva v stilu ‘nočem, da me takoj prebereš’, izberi temnejši odtenek. Svetlejši odtenek pa izberi, ko želiš biti sofisticirano romantična.

Kako jo nositi: Poišči paleto senčil z različnimi vijoličastimi odtenki, saj ti bo to pomlad zagotovo dobro služila. Za nežen pridih s čopičem nanesi najsvetlejšo barvo od trepalnic vse do obrvi, z najtemnejšo pa nariši le tanko črto na robu veke.

Za močnejši učinek najtemnejšo vijoličasto nanesi na zgornjo veko vse do pregiba. Rob zabriši s srednje vijoličastim senčilom, ki ga lahko naneseš tudi na spodnjo veko. Barvo sivke tokrat nanesi le na notranji kotiček oči.

A zapomni si: vijoličaste ne nosi jutro po tem, ko si ponočevala. Podočnjaki, utrujene oči in vijoličasto senčilo – videti bo, kot da si ‘padla’ na kljuko.

 

Priredila: Nika Veger