Limona kot vrhunsko lepotilo in zdravilo

Limona je zares vrhunsko naravno lepotilo, ki izboljša stanje tvoje kože, las in celo zob, pa tudi zdravilo, po katerem lahko posežeš v trenutku, ko te zaščemi v grlu.

24. 5. 2014
  • 1. Izboljša kožno hiperpigmentacijo

Hiperpigmentacija so madeži na koži. Hormonske motnje, geni, nosečnost, bolezen jeter, menopavza in predvsem sonce so glavni krivci za hiperpigmentacijo. A limonina kislina vsebuje naravne sestavine, ki svetlijo kožo. Za masko uporabi žlico limoninega soka, žlico naravnega jogurta in medu ter namažite na obraz za 20 minut.

  • 2. Zdravi akne in brazgotine

Limona v sebi skriva antibakterijsko moč, saj ima nizek pH-faktor. Veliko strokovnjakov jo zato svetuje, saj močno izboljša stanje kože, ki je nagnjena k aknam, pomaga pa tudi pri brazgotinah, ki ostanejo po aknah. Za boljši rezultat uporabi nerazredčen sok limone.

  • 3. Omili simptome prehlada in bolečega grla

Limone vsebujejo veliko vitamin C, ki pomaga pri krepitvi imunskega sistema, telesu pa pomaga k hitrejši ozdravitvi po infekciji. Limono in med dodaj k čaju, če te boli grlo (popij 3–4 čaje na dan). Odličen je tudi čaj iz ingverja, ki mu dodaš limono in med. V hipu vas bo nehalo boleti grlo.

  • 4. Zdravi prhljaj

Naredi si masko za lase. Odlična kombinacija sta limona in jogurt, lahko pa dodaš med in limono izbranemu olju (mandljevemu, arganovemu ...). Umij in obriši lase, pusti masko delovati 10–15 minut in tvoji lasje bodo čudoviti. Če imaš resne težave, ponovi masko trikrat na teden.

  • 5. Pospeši prebavo

Zjutraj na tešče spijte mlačno vodo s sokom limone. Tvoja prebava bo delala kot navita urica, telo pa bo zadovoljno, ker bo takoj dobilo veliko vitaminov in tekočine.

  • 6. Pomaga pri pikih insektov

Limonina kislina bo hitro pomagala pozdraviti mesto, kjer te je 'ugriznil' insekt. Na ranjeno mesto kapni nekaj kapljic limoninega soka in počakaj, da koža vpije kislino. Morda bo malo peklo, a proces zdravljenja se bo takoj začel.

  • 7. Beli zobe

Potrebuješ sok četrt limone in 2 žlici jabolčnega kisa. Krtačko pomoči v mešanico, dobro skrtači in operi usta. Mešanica bo odstranil sledi vina, kave in nikotina. Vaje nikar ne ponovi več kot enkrat na teden, saj je mešanica zelo močna.

  • 8. Za možgane in živčni sistem

Tangeretin v limonini lupini učinkovito deluje proti nepravilnemu delovanju možganov, kot je Parkinsonova bolezen.

  • 9. Zdravi ledvične in žolčne kamne

Citronska kislina, ki je v limoninem soku, raztaplja žolčne in ledvične kamne. Vsak dan popij eno limonado brez sladkorja.

  • 10. Pomaga pri visokem pritisku

Zmanjšuje visok pritisk in povečuje raven HDL (dobre vrste holesterola). V boju s poletno vročino si pomagaj z napitkom, ki te bo osvežil in ti dal novih moči.