Ličenje: 5 make-up napak, ki te postarajo!

Ličenje je odličen način, kako hitro dosežemo lepši videz, a način ličenja in lepotni izdelki se morajo skozi leta spreminjati in se prilagajati naši koži. Ne počni spodnjih 'make-up napak', saj boš z njimi povzročila kontra učinek od željenega.

Ličenje: 5 make-up napak, ki te postarajo! (foto: Profimedia) Profimedia
17. 2. 2017

1. 'Slab' puder

Podlaga je osnova vsakemu mejkap videzu, ampak z odraščanjem in ja, tudi staranjem, boš ugotovila, da se bo tudi tvoja priljubljena podlaga morala spremeniti, oziroma jo boš morala zamenjati.

Zapomni si, bolje je biti brez podlage, brez pudra, kot pa imeti slabega, ki te lahko precej postara, ampak dobra podlaga pa je najboljša. 

Če pudra ne boš uporabila, je tvoja koža lahko lisasta in ten neenakomeren, če pa boš pudra uporabila preveč, ali če boš izbrala napačnega, pa se lahko podlaga zažre v gube in gubice, kar še poudari pomanjkljivosti na tvojem obrazu. 

Izberi izdelek, ki je še vedno dobro in dovolj prekriven, da zakrije pomanjkljivosti, a dovoli koži, da diha in po nanosu obraz ne izgleda kot maska. Z leti naša koža postaja bolj suha in potrebuje več vlažilnih izdelkov, zato je pomembno, da izbereš takšnega, ki tvojo kožo vlaži in neguje.

2. Ne pretiravaj z rdečilom za lička 

Včasih je veljalo pravilo, da se je pri iskanju predela za nanos rdečila za lica najbolje nasmehniti.

Morda, če si v srednji šoli, a ta tehnika, te lahko postara, ker ga lahko naneseš prenizko. Izogibaj se premočnemu nanosu rdečila, prav tako moraš biti pri izbiri barve previdna. 

Izogibaj se preveč rdečkastim in rjavim tonom, ker te bodo postarali, tvoj obraz pa bo izgledal upadel. Raje se uščipni v lička in poizkusi najti podoben odtenek tvoji naravni barvi lic. 

3. Črna obroba

No, ta pa je res še iz srednješolskih let - maskara in črna črta na spodnjem delu očesa. Videz, ki je vladal na vseh zabavah, te sedaj naredi starejšo. A ne v takšnem smislu, kot nas je takrat kot najstnice ta videz malce postaral.

Zrelemu obrazu ta črta ne pristoji, saj pomanjša oči in optično povesi obraz. Če želiš doseči mladosten in sijoč videz in če želiš, da bodo tvoje oči izgledale večje, bolj odprte ter bolj sijoče, potem se izogibaj črni barvici v spodnjem delu oči.

Za senčilo uporabi tople zemeljške tone in uporabi belo ali bež barvico, ki bo tvoje oko odprla.

4. Nezgode s korektorjem

Če uporabljaš en korektor za prekrivanje nepravilnosti na celem obrazu, potem ti že takoj povemo, da je to narobe.

Korektor, s katerim zakriješ mozoljčke in ostale nepravilnosti je verjetno presuh za predel pod očmi.

Tukaj je koža sedemkrat tanjša kot drugod na obrazu, zato moraš uporabiti tudi veliko bolj delikaten in nežnejši korektor, ki ima tudi učinke proti staranju in podobno. 

Pravila, ki se jih gre držati za zakrivanje podočnjakov so: uporabi lahko formulo, barva je lahko za en odtenek svetlejša od tvojega pudra, ampak preveč pa spet ne, da ne boš izgledala kot rakun. In ne pretiravaj z nanosom - raje si vzemi malce več časa za lep in enakomeren nanos.

5. Ne pozabi na obrvi!

Z leti naše obrvi postajajo vse tanjše, to smo povzročili tudi sami z leti puljenja.

Z leti in procesom staranja počasi izgubljamo na debelini in pravilnem loku obrvi, a če smo jih kot najstnice besno pulile, jih bomo sedaj morale dorisovati. 

Obrvi so okvir našega obraza, torej zelo vplivajo na naš videz. Oblika obrvi mora biti prilagojena obliki obraza, torej je najbolje, da se držimo naravne oblike in preveč ne eksperimentiramo, da ne bodo obrvi postale umetne. 

Če boš uporabila svinčnik za obrvi, moraš linije dobro zabrisati, saj lahko delujejo preveč umetno; dobra rešitev je senčilo v temno ali svetlo rjavi barvi.

Pred oblikovanjem, obrvi lepo počeši s krtačko. Začetek obrvi določi tako, da svinčnik prisloni ob nosnico, linija naj teče navpično mimo notranjega očesnega kotička in do obrvi.

Drži se njihove naravne linije, da ne ustvariš umetne oblike.  Ne skrajšaj si svoje naravne linije obrvi med nosom, tako optično povečaš širino svojega nosu.

Pripravila: Tjaša Kokalj Jerala

PREBERI ŠE: Ta 90-sekundni jutranji ritual ti bo dal več energije kot liter kave! in “Samo 1x sem šla na to masažo obraza, takšna je bila moja koža po njej” (izkušnja naše novinarke)