Lepša si, kot misliš!

Se nimaš za lepotico? Pa si kdaj pomislila, da se morda le preveč osredotočaš na svoje domnevne nepopolnosti?

31. 3. 2008

Če bi bilo mogoče, da bi se lahko za trenutek videla skozi oči drugih ljudi, verjemi, da bi te verjetno kar ‘vznak vrglo’ od presenečenja.

Lepota odpira vsa vrata

In naj si bomo enkrat za vselej na jasnem tudi glede tega, da ni nič narobe s tem, da si želiš biti lepa. Konec koncev vsi dobro vemo, da je lepim ljudem življenje mehkeje postlano:

  • do njih so bolj prijazni celo neznanci, kaj šele sodelavci ali celo njihove mame,
  • in lepi ljudje so tudi sicer deležni številnih socialnih, pa tudi ekonomskih bonusov v življenju: od tega, da imajo na pretek snubcev in ljubimcev, do tega, da so, če že zaidejo na stranpota, neprimerno bolj blago kaznovani za še tako hude kaznive prestopke ...

Pa vendar, to, na kar bi te radi na tem mestu opozorili je to, da si v resnici lepša in privlačnejša kot sama misliš, da si.

Raziskave namreč kažejo, da ljudje na splošno enostavno nismo najbolj objektivni pri ocenjevanju lastnega videza. Pretirano naj bi se namreč ukvarjali z našimi domnevnimi nepravilnostmi (ki jih drugi običajno niti ne opazijo, saj se ukvarjajo s svojimi pomankljivostmi) in zato pogosto spregledali svoje številne prednosti.

Varljiva percepcija

Psihologi so na tem mestu opozorili še na en zanimiv fenomen, ki mu še kako podlegajo prav ženske:

  • Efekt kontrasta! Ta se glasi: 'Bolj privlačni se počutimo v bližini grdih ljudi in grdi se zdimo v bližini lepih ljudi!’

In ker se tekom dneva mudimo v bližini mnogo ljudi, nič čudnega, da naša samopodoba pogosto nenavadno niha. Enkrat se počutimo čudovite in samozavestne, da bi se že v naslednjem trenutku (ko gre mimo nas najverjetneje prihodnja mis Slovenije) počutile samo še sive miške.

Vsekakor mučno!

A zakaj naj bi ta efekt najbolj mučil prav ženske?

Ker so družbeni pritiski na ženske (ki menda morajo biti lepe in privlačne) še posebno močni, in pa zato, ker ženske same na ta 'privlačnostni faktor' toliko stavijo.