To so lepotni izdelki, za katere dermatologi želijo, da jih NE! bi uporabljala

Ob poplavi lepotnih izdlekov in tretmajev za lepšo in mladostnejšo kožo, je pravi izziv najti izdelek, ki bo ustrezal tvoji koži in ji ne škodoval. Sledi seznam lepotnih izdelkov, ki jih marsikatera od nas uporablja na tedenski ravni, a so ti trn v peti dermatologov.

To so lepotni izdelki, za katere dermatologi želijo, da jih NE! bi uporabljala (foto: Profimedia) Profimedia
23. 4. 2017

1. Močni pilingi

Piling kože je seveda nujen za lepo in sijočo kožo brez odmrlih celic, ampak močni pilingi s trdimi delci lahko ob nepravilni uporabi odstranijo še veliko več kot le mrtve celice na tvoji koži. Piling je lahko neenakomeren in kaj hitro se lahko zgodi, da boš neko področje na obrazu preveč drgnila, kar lahko povzroči tudi drobne rane na obrazu. Dermatologi priporočajo, da si narediš doma manj invazivno masko, ali pa dober piling obraza prepustiš kozmetičarki.

2. Maske iz aktivnega oglja

Kljub temu da so trenutno na družbenih omrežjih, kot sta Instagram in YouTube, velik hit, maske iz aktivnega ojla (še posebej, če se naredijo doma s sestavinama kot sta aktivno oglje in lepilo) niso dobre za tvojo kožo. Tvojo kožo lahko resno poškodujejo, zato ti tokrat svetujemo, da NE BODI v trendu.

3. Sadje in oreščki

Za vnos v naše telo, so sadje in oreščki pot do sijoče kože, a dermatologi jih ne odobravajo na naši koži. To pomeni, da se izogibaj mehanskim sadnim pilingom z dodatkom oreščkov. Ti tvoje kože ne bodo naredili sijoče, ampak jo bodo grobi delci poškodovali in povzročili mikroskopske raztrganine. Ti izdelki so pogosto premočni za našo kožo, zato dermatologi svetujejo kemične pilinge, saj si z mehanskimi lahko naredimo več škode kot koristi. 

4. Enostavni alkoholi

Če tvoji lepotni izdelki vsebujejo enostavne alkohole kot eno izmed sestavin, potem je čas, da jih zamenjaš. Alkohol bo tvojo kožo še bolj izsušil, lahko jo tudi draži, zato raje izberi izdelke, ki so na vodni in ne alkoholni osnovi, izdelke, ki so brez parfumov in podobno.

5. Kakavovo maslo

Kakavovo maslo dela čudeže pri strijah in koži nosečnice, ki se širi, ko raste trebušček, a dermatologi pravijo, da za naš obraz ni najboljše. Sicer ustvari sijaj kože, ampak povzroča tudi ogrce in mozolje ter celo akne. Gosta sestava kakavovega masla tvoji koži preprosto ne dovoli dihati, zato se pojavi izbruh nečistoč.

6. Gel ali roll-on deodoranti

Morda te bo začudilo dejstvo, da jih dermatologi ne odobravajo. Deodoranti sicer preprečujejo, da bi se potila, se pravi, da zavirajo potenje s tem, da blokirajo potne žleze, hkrati pa blokirajo tudi tvoje pore. Deodorant v prahu je veliko bolj zdrava alternativa!

7. Olje za porjavitev

Ta je zelo očitna, saj vsi dermatologi svarijo proti sončenju in svetujejo uporabo kreme z visokim faktorjem, a veliko ljudi še vedno misli, da se z dopusta moramo vrniti porjaveli. Olja, ki pospešujejo porjavitev kože in ki so običajno brez zaščitnega faktorja ali pa je ta zelo nizek so na osovraženem seznamu dermatologov. Naredi svoji koži uslugo in pomeči stran vsa olja za sončenje in hitrejšo porjavitev ter se zaščiti pred soncem tako mehansko (z lahkotnimi oblačili in klobukom) kot tudi kemično (s kremami z visokim faktorjem).

8. Kreme proti celulitu

Skoraj vsaka izmed nas je že kdaj poskusila kakšno in pričakovala čudeže - kreme proti celulitu so sicer enostavnejša izbira za razliko od telovadbe in zdrave prehrane, ampak so tudi na prepovedanem seznamu dermatologov. Zakaj? Celulita ne more izničiti in razbiti nobena krema, največkrat nam kreme proti celulitu izsušujejo kožo in lahko zaradi svojih sestavnim celo povzročijo pigmentacijo. Raje prihrani kupček denarja in se izogni tem 'čudežnim kremicam'.

Pazi torej na svojo kožo, na največji organ tvojega telesa in bodi nežna z njo! Tvoja koža ti bo hvaležna!

Pripravila: Tjaša Kokalj Jerala

Vir: The LIST

Preberi še: Kaj se zares zgodi s tvojim obrazom, ko greš spat z mejkapom? in Si pozabila odstranit svoj gozdiček, ON pa je že na poti? Imamo genialno rešitev!

Priporočamo tudi: Kako se odzvati v poplavi odločitev?