Samo povemo: Tem 5 lepotnim sestavinam se v prihodnje raje na širooooooko izogni

Pa še nekaj res dobrih nasvetov, s čim in kako jih lahko nadomestiš.

Samo povemo: Tem 5 lepotnim sestavinam se v prihodnje raje na širooooooko izogni (foto: Profimedia) Profimedia
26. 10. 2022

Trend izdelkov, ki se ponašajo z različnimi napisi, česa vse ne vsebujejo, se je iz trgovin s hrano preselil v drogerije. Raziskali smo, katere sestavine so v resnici slabe za kožo in lase ter katere izdelke v tem primeru raje dodaj v svojo kozmetično torbico.

SULFATI

Tudi ti obožuješ peneče šampone za lase? Za to so odgovorni sulfati, ki jih najdeš tudi v milih za telo in čistilnih izdelkih za obraz. Njihova slabost je, da z lasišča odstranijo tudi naravna olja, lase pa naredijo suhe, grobe in krhke. Tiste z občutljivim lasiščem zato pogosto občutimo draženje, srbenje in pordelost. Šamponi brez sulfata pa se ne penijo toliko, kar pomeni, da se hitro sperejo, prihranijo čas in vodo - tako so prijazni za okolje in tvoje lase!

SMUKEC

Mineral magnezijev silikat hidroksid poznamo tudi pod imenom smukec ali lojevec, njegova funkcija v kozmetiki pa je absorbirati olje in znoj, zato ga najdeš v dezodorantih ter nekaterih ličilih. Po številnih raziskavah, študijah in (ob)tožbah naj bi bil smukec, ki ga sicer pridobivajo v bližini nahajališč azbesta, kriv za vnetja in razmnoževanje rakavih celic.

FTALATI

Ftalati se absorbirajo skozi kožo in lahko vplivajo na endokrini sistem, neplodnost in so povezani s povečanim tveganjem za nekatere vrste raka. Te kemikalije so nekoč pogosto uporabljali za različne stvari. Čeprav je EU določene ftalate popolnoma prepovedala, pa se nekatere različice še vedno uporabljajo v kozmetiki - tudi za prožnost laka za lase in za obstojnost laka za nohte.

PARABENI

Študije kažejo, da parabeni v telesu delujejo kot estrogen. Kadar je ta povečan pa lahko povzroči rast in delitev normalnih ter rakavih celic dojk. Stroka sicer pravi, da ni zadostnih raziskav, ki bi to popolnoma potrdile (ali ovrgle), vseeno pa obstaja alternativa, ki bo v tvojih lepotnih izdelkih na enak način preprečila množenje bakterij: sestavina phenoxyethanol.

DIŠAVE

Dišave so v lepoti vseprisotne - lahko celo obstajajo v izdelkih, ki so označeni kot neodišavljeni, vendar so v njih le zato, da prikrijejo vonj preostalih sestavin. In čeprav številni obožujejo dišeče izdelke, se dermatologi strinjajo, da lahko dišava draži ali povzroči alergijsko reakcijo, če jo uporabljaš dolgoročno, zlasti če imaš občutljivo kožo.

Besedilo: Nataša Mernik,

Fotografije: Shutterstock, Promocijsko Gradivo