Lepo zagorela brez UV-žarkov

Skoraj vsaka od nas bi rada imela naravno rjavo polt, a smo na žalost nekatere pozimi in poleti bele kot sir.

10. 5. 2009

Ker se verjetno zavedaš, kako škodljivi so UV-žarki, praženje na soncu in v solariju ne pride v poštev.

Preizkusi najbolj zdrav način za doseganje zagorele polti – samoporjavitvene izdelke. Res je, da je za nanos potrebno malo spretnosti in potrpljenja, vendar je vredno poskusiti. Da ne boš lisasta kot dalmatinec, upoštevaj cosmo nasvete za nanos.

1. Pripravi se

Za nanos kreme si vzemi čas, saj jo boš le tako lahko natančno nanesla in koži pustila, da jo vpije. Najbolje bo, če se boš tega postopka lotila nekaj ur pred spanjem. Skoči pod tuš in naredi piling celega telesa. S tem boš odstranila odmrle celice in omogočila enakomeren nanos. Še posebej se osredotoči na kolena, komolce, noge in roke. Na koncu se dobro obriši, saj mora biti koža pred nanosom popolnoma suha.

2. Začni s spodnjim delom

Nanos na vsak del telesa mora biti hiter (od 5 do 10 minut), saj barva v nasprotnem primeru ne bo popolnoma enakomerna. Na roke iztisni kremo v velikosti oreha in jih podrgni skupaj, tako da boš imela na vsaki enako količino izdelka. Za lažji nanos jo lahko zmešaš z brezbarvnim losjonom za telo. Zdaj končno lahko začneš z nanosom. Najprej jo natančno, a hitro začni nanašati na noge. Z ostankom namaži še narta, izogibaj pa se stopalom in drugim grobim predelom.

3. Umij roke

Ko boš končala z nogami, si dobro umij roke (uporabi krtačko in milo), še posebej se osredotoči na nohte. Nato rahlo popivnaj ostanke kreme s kože tako, da z vlažno krpo ali brisačko nežno tapkaš po gležnjih, kolenih, straneh stopal, nožnih prstih in vseh preostalih delih, na katerih se ti zdi, da je nanos neenakomeren.

4. Ponovi vajo

Postopek ponovi na vsakem delu telesa posebej. Ko boš opravila z nogami, nadaljuj s trebuhom, prsmi in zadnjim delom telesa (tu naj ti pomaga on). Po vsakem nanosu umij roke. Če boš uporabila rokavice, bo nanos mnogo hitrejši, saj ti ne bo treba vsakič znova umivati rok. Ponovi postopek še na vratu in rokah. Ko boš šla z brisačo čez roke, se še posebej osredotoči na komolca, zapestji in spodnja dela nadlakti.

5. Preidi na bistvo

Na vrsti sta obraz in vrat. Tu bodi še posebej pozorna, saj bo spodrsljaj veliko bolj opazen kot na telesu. Najbolje bo, da na teh predelih uporabiš samoporjavitveno kremo, namenjeno izključno za obraz, saj se boš tako izognila razdraženosti kože, če si občutljiva. Pazi, da jo boš nanesla tudi na predel tik ob laseh, po sprednjem in zadnjem delu vrata in okoli ušes. Ko boš pivnala z brisačo, se osredotoči na kožo za ušesi in po vratu, kjer je zaradi pregibov največ možnosti za lise.

6. Po akaj na rezultat

Najtežji del je za tabo, zdaj moraš samo še počakati na rezultat. Obleci kopalni plašč ali široka oblačila in pazi, da kreme ne boš preveč razmazala po oblačilih, saj boš v tem primeru kot krava liska. Rezultat bo viden v nekaj urah, odvisno od kreme. Pomembno je, da se vsaj 6 do 8 ur po nanosu ne tuširaš ali briješ. Če boš na telesu po končanem postopku opazila madeže, jih odstraniš tako, da na kos vate naneseš malo brezalkoholnega acetona in na rahlo potapkaš.

In še enkrat znova …

Če želiš biti še temnejša, naslednji dannanesi še en sloj kreme. Sredstva za samoporjavitev so narejena tako, da se vežejo na zunanji sloj kože. Ker se celice neprestano obnavljajo, se ta plast v nekaj dneh odlušči, z njo pa izgine tudi barva. Zato moraš za videz porjavele zapeljivke kremo nanesti vsakih nekaj dni. Vendar pazi: koža se lušči neenakomerno, zato obstaja možnost, da boš po nekaj dneh lisasta. To težavo lahko odpraviš tako, da te predele zdrgneš z vlažno brisačo.

Test izdelkov

Z namenom, da bi ti olajšale izbiro, smo cosmo bejbe preizkusile pet samoporjavitvenih izdelkov.

  • Collistar Crema-Gel Autoabbronzante Visa
Preizkuševalec:

Kako se nanaša: Na obraz.

Čez koliko časa se vidi učinek: Koža potemni že po prvem nanosu, drugi pa že prinese naraven in zadosten videz zagorelosti.

Barva kože po nanosu: Naravna, predvsem pa enakomerno obarvana.

Vonj kože po nanosu: Nima posebnega vonja.

Koliko časa se je obdržala na koži: Nekaj dni.

Drugo: Všeč mi je, da se takoj vpije in da lep naraven odtenek, ni pa mi všeč, da se kljub dobri mazljivosti in vpojnosti koža ob pregibih temneje obarva.

  • Vichy Capital Soleil Autobrozant
Preizkuševalec:

Kako se nanaša: Nanaša se na obraz in vrat. Namenjena je vsakodnevni uporabi in služi tudi kot pripomoček za nego, saj ima 12-urno vlaženje.

Čez koliko časa se vidi učinek: Po nekaj urah, rezultat je postopen.

Barva kože po nanosu: je zdrava in ni videti umetno porjavela.

Vonj kože po nanosu: Krema prijetno diši po poletju. Nima specifičnega vonja.

Koliko časa se je obdržala na koži: Mislim, da se ohrani kar nekaj časa, s ponovnim nanašanjem pa se porjavelost stopnjuje.

Drugo: Všeč so mi preprost nanos ter vonj in gostota kreme.

  • Garnier Ambre Solaire Dry Face Mist
Preizkuševalec:

Kako se nanaša: Nanaša se na obraz.

Čez koliko časa se vidi učinek: Po treh urah.

Barva kože po nanosu: Videti je še kar naravna, mogoče malo preveč rumenkasta.

Vonj kože po nanosu: Ob nanosu lepo diši, po nekaj urah pa nima vonja

Koliko časa se je obdržala na koži: Nekaj dni.

Drugo: Zelo praktično je, ker je sredstvo v obliki razpršila in se ga lažje nanese enakomerno. Všeč mi je tudi vonj.

  • Shiseido Brilliant Bronze Self Tanning Emulsio
Preizkuševalec:

Kako se nanaša: Namenjena je nanosu na obraz in telo.

Čez koliko časa se vidi učinek: Temnejši ten je hitro viden. Če se namažeš zvečer, je zjutraj barva kože že temnejša.

Barva kože po nanosu: Barva je rjavkasta.

Vonj kože po nanosu: Vonj kreme je prijeten, dišeč.

Koliko časa se je obdržala na koži: Nekaj dni.

Drugo: Všeč mi je, da se lepo razmaže ter da je vlažilna. Ob nanosu je treba biti pazljiv, ker se v nasprotnem primeru na koži pojavijo zelo vidni madeži.

  • Clarins Radiance Plus Self Tanning Cream-Gel
Preizkuševalec:

Kako se nanaša: Nanaša se na vrat, dekolte in obraz.

Čez koliko časa se vidi učinek: V nekaj urah.

Barva kože po nanosu: Koža je bila za odtenek ali dva temnejša. Nisem opazila lisastih predelov. Všeč mi je, da je barva nežna in naravna.

Vonj kože po nanosu: Krema ima prijeten vonj po sladkem.

Koliko časa se je obdržala na koži: Spirati se je začela po nekaj dneh.

Drugo: Pozitivno je to, da je že po nekaj urah viden učinek, barva pa je lepa in ni preveč intenzivna. Všeč mi je tudi prijeten vonj kreme.

Samanta Zupan

Cospomopolitan Stil in Lepota