Katera krtača je primerna za tvoje lase?

Tako kot vsaka krema ni primerna za vse tipe kož, enako je z lasmi. Izberi si krtačo in glavnik za svojo vrsto las, saj ima vsaka svojo funkcijo in če jo uporablja tvoja prijateljica, ni nujno da ustreza tudi tebi. Dolgi, kratki, kodrani, ravni. Različne krtače za različne tipe las.

25. 9. 2013

Preden ti razkrijemo, katero krtačo izberi, še kratki nasveti in zapovedi za krtačenje in razčesavanje las:

  • Krtačo moraš izbrati tudi glede na učinek oziroma vrsto pričeske, ki jo želiš doseči.
  • Najkakovostnejše krtače so narejen iz naravnih ščetin, navadno divjega prašiča.
  • Nega! Kračo moraš negovati tako kot svoje lase. Redno jo operi s toplo vodo in šamponom ter pusti, da se posuši na zraku.
  • Skodrane in zavozlane lase razčeši mokre, takoj po nanosu balzama ali maske.
  • Pri česanju mokrih las uporabi glavnik, ne krtačo, prav tako pri tankih in suhih laseh!
  • Ne glede na kakovost in vrsto krtače, pred toplotno obdelavo las uporabi ustrezno zaščitno sredstvo.
  • Krtače z gumijastimi pokrovčki dodatno masirajo lasišče in pospešijo krvavitev lasišča.

Velika, ploščata krtača: primerna je za dolge, ravne lase ter skodrane gladke lase, ki ne potrebujejo dodatnega volumna.

Okrogla krtača: uporabi jo za oblikovanje pričeske in ustvarjanje dodatnega volumna las. Izberi tisto z odprtinami, da lahko skozi prehaja topel zrak sušilnika in obenem ščiti lase pred premočnim pregrevanjem. Na trgu obstaja mnogo različnih, manjše so primerne za kratke lase in tiste s keramično ali teflonsko prevleko, ki ščitijo lase pred toploto. Z okroglo krtačo ustvariš tudi lepe mehke kodre, njihova velikost pa je odvisna od velikosti krtače.

Ozka krtača: s to krtačo najlažje ustvariš volumen na določenem delu las, na primer, 'luknja' na zadnjem delu lasišča, ki je posledica zaležanih las ter pri delu lasišča z redkimi lasmi. T.i. tupiranje pričneš tako, da krtačiš vsak pramen posebej in ga 'zlagaš' enega nad drugim.

Ionska krtača: prva pomoč za naelektrene lase in lase brez sijaja. Ščetine ustvarjajo ione energije, ki jo proizvedeš s ščetkanjem, ioni zmanjšajo statičnost in pomagajo zapreti povrhnjico las.

Glavnik: najboljše orožje v boju z vozli in največji zaveznik skodranih las. Pri močnih laseh uporabi glavnik s širokimi in bolj redkimi zobmi.

Krtača z naravnimi ščetinami: uporabi jo, če so tvoji lasje, tanki in krhki. Izberi krtačo z zaobljenimi ščetinami. Slaba stran teh krtač je, da so malce dražje od običajnih.

Krtača za oblikovanje: z njo si najlažje ukrotiš lase pri pažu. Ščetine so na enem delu ukrivljene, na drugem pa ravne.