Ko te lasje preprosto ne ubogajo

čeprav ljubiš svoje lase, še ni rečeno, da ti tvojo ljubezen vračajo. Ponujamo ti pomoč za največje muhavosti, ki si jih včasih brez posebnega dovoljenja privošči tvoja frizura.

25. 12. 2008

Največ skrbi si zaradi las navadno delamo poleti, ko so izpostavljeni vročini, kloru in slani vodi – da o čezmerni vlažnosti sploh ne govorimo. Vendar kaj šele prinaša zima? Scepljene in suhe lase, poškodbe, pomanjkanje sijaja in mnogo drugih nevšečnosti. Zbrali smo najbolj pogoste teŽave in najhitrejše rešitve.

Kaj lahko storim, da moje lasišče ne bo tako suho in polno prhljaja?

Sprememba vremena lahko povzroči luščenje lasišča, saj je pozimi zrak veliko manj vlažen kot poleti. To seveda vpliva na tvoje lasišče. če se nenehno lušči, potem lahko rečemo, da je tvojo glavo napadel prhljaj. V tem primeru je najbolje zamenjati šampon. Največ šamponov proti prhljaju vsebuje cink in Žveplo (ta je med sestavinami naveden kot sulphur), ki na koŽo delujeta antibakterijsko, hkrati pa preprečujeta ponovno nastajanje prhlja ja. Največkrat se stanje popravi v nekaj tednih

Kateri znaki po navadi spremljajo prhljaj

Tvoji navadno bujni kodri dobesedno uvenijo. Prhljaj namreč zadržuje maščobo ob koreninah, zato lasje navadno nimajo zdravega sijaja kot v normalnem stanju.

Kar naenkrat tudi koža na obrazu postane bolj suha. To se predvsem vidi, če imaš značilno mastno T-cono. Kar naenkrat boš čutila, da te okrog čela neprijetno zateguje. To pomeni, da je tvoja koža (vključno z lasiščem) dehidrirana.

Spremembe ne doživljajo samo tvoji lasje, ampak tudi drugi deli telesa. če kar naenkrat opaziš mozolje na hrbtu, ramah in nogah, je možno, da ima tvoja koža reakcijo na neugodne pogoje, in je večja verjetnost, da se ti bo pojavil prhljaj.

Ko si umijem lase, si rada na kodre nanesem gel za učvrstitev las, vendar pozimi zunaj postanejo čisto trdi. Kako se izognem temu?

Ne nanašaj gela, tik preden greš ven, sploh pa ne zapuščaj hiše z mokrimi lasmi. Celo najmanjša vlaga (tudi tista z gela) jih bo zlepila in jih spremenila v trdo čelado. V zimskih mesecih, ko je zunaj vlaŽno, raje uporabi utrjevalec v razpršilu, potem ko si lase umila in jih osušila. Nato uporabi navijalke in oblikuj kodre. Pazi, da bodo lasje popolnoma suhi, ko odideš ven.

Lepotni barometer: napoved za kodre

Za najboljše rezultate najprej preveri vreme, šele nato nanesi primeren izdelek.

15 stopinj in več

Gel je primeren za takšno temperaturo. Izberi vlažilnega z zeliščnimi ekstrakti, nanesi na vlažne lase in jih nato skodraj.

14 stopinj do 5 stopinj

To je najboljša temperatura za tvoje kodre. Izberi gel brez silikonske osnove ali peno, ki bo ovila kodre v svilo.

4 stopinje in manj

Kodri lahko postanejo zelo trdi. Za te vremenske pogoje je najboljša vlažilna krema za lase, ki bo tvojim lasem dodala elastičnost.

Moji lasje so vedno čisto poležani, ker nosim kapo. Kako lahko to preprečim?

Preden povezneš nase kapo, oblikuj lase tako, da jim dodaš volumen. Pokrivala namreč zadržujejo toploto in tako ohranjajo tvojo pričesko v stanju, kakršnem je, ko je kapa na glavi. če torej kapa čisto poleže tvoje lase, bodo videti polizani.

Takšno stanje lahko preprečiš tako, da dodaš volumen tik ob koreninah. Tako boš dobesedno ‘zaklenila’ volumen pod kapo. če ne veš, kako bi to rešila, si poglej naše predloge.

Dolgi lasje: Zvij lase v figo visoko na vrhu glave, spni jo z elastiko (najbolje s takšno, ki je obrobljena z blagom, da boš preprečila poškodbe las) in nato povezni kapo na glavo. Ko boš prišla na toplo, samo snemi kapo, razpusti lase in tvoja pričeska bo spet na mestu.

Kratki lasje: Po sredini glave razdeli pramene in jih oblikuj v več svitkov ter jih pritrdi z lasnicami. Na takšno pričesko po vezni kapo. Ko boš prišla na toplo, snemi kapo, odstrani lasnice, skloni glavo in kratko razmrši lase. Nato s prsti oblikuj Želeno frizuro.

Kako naj preprečim vozličke v laseh, ki jih povzroči nošenje kape?

Debelejši ko je material, iz katerega je pokrivalo, slabši je za lase. Zato imamo pozimi več težav z lasmi pod pokrivali kot poleti, ko nosimo samo lahke klobučke. Tvoji lasje večkrat dnevno doživijo pravi šok: kar naprej so v stiku s plašči, debelimi šali, kapami … če dodaš še izsušenost zraka, statičnost, potem sta zmeda in uničenost popolna. Klasičen konjski rep bo varoval tvoje lase pred oblekami in šali. če imaš kratke lase ali nikoli ne nosiš čopa, jih zaščiti z vlažilnim razpršilcem. Ko se češeš, se vedno češi z glavnikom s širokimi zobmi. če se lasje še vedno vozlajo, poskusi z lažjimi materiali oblačil in pokriva

Moji kodri so videti čisto izsušeni in brez leska. Kako jim povrnem lesk?

Suh zrak in vetrovno vreme lahko poškodujeta konice in odvzameta naraven lesk. če dodamo še fen, vroče ravnalce las ali kodralnike, potem je čisto jasno, da so tvoji lasje utrujeni in uničeni. Ni ti treba spreminjati svoje rutine, samo prepreči poškodbe z naslednjimi ukrepi.

Kadarkoli veš, da si naredila nekaj, kar škodi tvojim lasem, se jim poskusi odkupiti z dobro stvarjo.

Navada: Pogosto umivanje las.

Pomoč: Izberi šampone, ki vsebujejo B5 in pantenol, ki gladijo površino las.

Navada: Sušenje s fenom.

Pomoč: Na svoj široko nazobčan glavnik razprši sredstvo za vlaženje in nego las, ki bo lase zaščitilo pred vročino.

Navada: Ravnanje las.

Pomoč: Pred uporabo plošče ravnalnika natri z olivnim oljem, predvsem pa poskusi ravnalnik uporabljati samo za posebne priložnosti. Si kdaj pomislila, da z njimi dobesedno Žgeš lase?

Navada: Redno barvanje.

Pomoč: Če se barvaš doma, potem poišči barve, ki tudi vlažijo tvoje lase. Predvsem pa barvaj samo narastek, in ne celotne dolžine las.

Moji lasje so pozimi čisto statični, videti sem kot ekscentričen jež. Kako jih lahko ukrotim?

Statičnost nastane, ko tvoje lasne konice pobirajo električni naboj iz suhega zraka. Navadno je tako, da je v zimskih mesecih zrak bolj suh. Najboljše rezultate boš dobila, če izbereš vlaŽilni šampon in prav tak balzam. Zelo dobro se obnesejo tudi ionski sušilniki za lase, ki ne posrkajo vse vlage z las, kot to naredijo navadni. če ti preprosti ukrepi ne bodo pomagali, potem je čas, da se težave lotiš strokovno. Za vsak tip las obstaja drugačna rešitev in Cosmo seveda ne bi bil Cosmo, če ne bi poznal vseh rešitev.

Tanki ravni lasje

Na konice las nanesi serum (najboljša je kremna sestava) za zaščito konic. Izogibaj se mastnim formulam in glej, da ga boš resnično nanesla samo na konice (drugače boš samo zmastila lase).

Srednje kodrasti lasje

Tvoji lasje so debeli, zato jih lahko obilno popršiš z vlažilnim sredstvom. Najbolje bo, da ga naneseš na oprane lase, nato pa jih posušiš s fenom.

Močno skodrani lasje

Potrebovala boš malo več časa, da ukrotiš svoje izsušene lase, zato si večkrat privošči hranljivo kremo in jo pusti na laseh čez noč. Uslugo si boš naredila, če ne boš uporabljala izdelkov, ki vsebujejo alkohol, saj ta še dodatno izsušuje lase.

Pozimi so moji lasje videti kot slama. Poleg tega se lomijo, konice pa so popolnoma razcepljene. Se da stanje kakorkoli popraviti?

Ključna beseda je vlaženje. Veliko poškodb las lahko preprečiš z dovolj vlage – ne samo z izdelki za lase, ampak z vsakodnevnimi ukrepi. Kupi vlažilnik zraka in povečaj vlago v zraku v prostorih, kjer se največkrat zadrŽuješ. Prav tako redno nahrani lase s hranljivo masko. Niso pa samo lasje potrebni hranljivih snovi, ampak celo telo. V zimskih mesecih še posebej pazi na prehrano, ki naj vsebuje veliko proteinov. Omleta za zajtrk, mandlji za malico, špinača za kosilo in solata za večerjo bodo prav tako božali tvoje lase.

Čudežna maska

če redno vlažiš lase in upoštevaš vse naše nasvete, lasje pa so še vedno popolnoma razcepljeni, poskusi z intenzivno globinsko kuro, ki jo lahko pripraviš kar doma. Samo sledi trem preprostim korakom:

  • Z mlačno vodo umij lase in na njih enakomerno nanesi hranljivo masko. Glavo ovij s celofanom ali folijo in tako počakaj pet minut.
  • Nato vzemi fen in s toplim zrakom grej glavo, da se bo maska res globinsko vpila v lase in predvsem v občutljive konice.
  • Odstrani celofan, pusti, da se lasje naravno ohladijo, in zelo dobro speri masko z glave. če so tvoji lasje hudo poškodovani in suhi, bo najbolje, če jo pustiš na glavi čez noč, da bodo lasje resnično dobili veliko hranilnih snovi.

Priredila: Petra Arula