Kdaj morajo ličila romati v smeti?

Kako stara je tvoja maskara? Če ne veš odgovora na to vprašanje, je verjetno čas, da jo vržeš v smeti, saj so stara ličila pravo leglo za bakterije.

Kdaj morajo ličila romati v smeti? (foto: Arhiv revije Lisa) Arhiv revije Lisa
6. 5. 2013

Ličila imajo rok trajanja z razlogom

Dobro je vedeti, da stara ličila hitro postanejo gojišča za bakterije, še zlasti izdelki, ki se uporabljajo v predelu oči. Prav ti izdelki namreč predstavljajo največjo nevarnost za okužbo.

Raziskave dokazujejo, da sta maskara in senčila za oči dva produkta, ki jih ženske najbolj pogosto uporabljajo tudi potem, ko poteče rok trajanja, zato je pomembno, da se, preden v roke primeš ličilo, vprašaš:

  • ''Kdaj si ga zadnjič uporabila? Ali ti sploh ustreza? Je ličilo vidno posušeno ? Je vonj neprijeten? Ali je videti čudno?"

Maskara ima med vsemi ličili še najkrajšo dobo življenja, saj je varna za uporabo le tri do štiri mesece. Zelo je namreč pomembno, da se zavedaš, da imajo ličila rok trajanja in da lahko lepotni pripomoček hitro postane vir infekcijskih okužb in alergijskih reakcij, ki na koži puščajo neprijetne izpuščaje in madeže.

Poglejmo si najbolj pogoste odgovore žensk na vprašanje:

  • ''Zakaj ne upoštevate rok trajanja ličil?''

1. Zdi se  mi škoda odvreči neporabljena ličila ( 33%)

2. Ne morem si privoščiti nakupa novih ličil (26%)

3. Mislim, da z rokom trajanja želijo spodbuditi večkratni nakup (18%)

4. Mislim, da so ličila uporabna tudi po poteku predpisanega roka trajanja (11%)

Ob tem je dobro vedeti, da stara ličila lahko povzročijo kup nevšečnosti, zato obstaja možnost, da na koncu porabiš še več denarja, ki si ga sprva želiš privarčevati. Večina blagovnih znamk imajo rok trajanja jasno označen na dnu izdelka.

Da se izogneš morebitnim težavam, si kupljen izdelek lahko še dodatno označiš z nalepko, na katero si sama zapišeš, kdaj si ga začela uporabljati.

Kako vemo, kdaj morajo ličila romati v smeti?

V primeru, da rok trajanja ni zapisan, si lahko pomagaš z nekaj osnovnimi pravili. Dermatologi svetujejo, da vse kakovostne kozmetične izdelke za nego kože porabiš  v najmanj 6 mesecih po odprtju.

Dr. Hilary Allan, kozmetična dermatologinja opozarja:

''Velik problem je, da ti izdelki vsebujejo dodatne sestavine, kot so retinol in vitamin C, ki izgubijo svojo moč, če dalj časa oksidirajo. Kar pomeni, da sestavine preprosto ne bodo naredile tisto, kar bi morale. To je zlasti pomembno pri uporabi vlažilne kreme z zaščitnim faktorjem – v tem primeru te krema ne bo zaščitila, poleg tega pa lahko povzroči tudi alergijske reakcije na koži.''

Vsa kremasta ličila (pudri, rdečila ali senčila) imajo življenjsko dobo med 12 in 18 meseci. Ličila, ki jih uporabljaš okoli oči pa je smiselno porabiti čim prej, predvsem črtala za oči, senčila in maskare. V primeru, da uporabljaš svinčnik za oči, ga lahko sicer uporabljaš tudi do dve leti, ob pogoju, da ga redno šiliš.

Ne pozabi na čistočo lepotnih pripomočkov

Poleg rednega pregleda ličil še ne pozabi temeljito čistiti čopičev in gobic, ki jih uporabljaš za nanos ličil, saj so pravo leglo bakterij.

Čopiče čim večkrat čisti bodisi z  90 %  alkoholom (ta dobro razkuži čopič, vonj po alkoholu hitro izpuhti) bodisi s čistilom za kozmetične čopiče, ki ga najdeš na skoraj vsaki prodajni polici v trgovini s kozmetičnimi izdelki. Čopiče lahko opereš tudi z otroškim šamponom, jih nato položiš na suho krpo in pustiš, da se posušijo. Gobice pa lahko preprosto opereš v pralnem stroju na 90 stopinj ali pa prekuhaš v loncu na štedilniku in dobro posušiš.

Najboljši preventivni poseg pa je vsekakor redno obnavljanje kozmetike in upoštevanje, da ima vsak kozmetični izdelek rok trajanja.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri