Kako frizerki jasno poveš, kaj bi rada, da ne boš razočarana?

Mislila si, da se boš poslovila le od špičk, zdaj pa na tleh ležijo šopi vsaj sedem centimetrov dolgih las. In zakaj se svetli prameni začnejo šele na polovici glave? Le kaj je šlo narobe?! Mar s frizerjem/frizerko ne govorita istega jezika? Kje so se izgubili tvoji napotki o tem, s kakšno frizuro si želiš zapustiti salon?

Kako frizerki jasno poveš, kaj bi rada, da ne boš razočarana? (foto: Profimedia) Profimedia
15. 11. 2017

V upanju, da bi tvojo glavo rešili pred naslednjo katastrofo, smo se zatekli k strokovnjakom, ki te bodo spoznali z novim jezikom – jezikom frizerskih salonov. Grenak nasmeh na tvojem obrazu, medtem ko zapuščaš salon s frizuro, ki je nisi želela, bo tako postal stvar preteklosti.

Tvoje navodilo: Bogatejšo barvo, bolj globoko in temnejšo

V RESNICI SI ŽELIŠ: Novo barvo, zelo podobno sedanji, a z več sijaja in leska.

V JEZIKU PROFESIONALCEV: "Opisovanje barve na tak način je dvoumno. Za nas beseda globlja pomeni pol odtenka temnejša, če pa bi uporabila besedo temnejšo, bi to razumela kot za cel odtenek temnejšo," pravi Jerca Črv iz frizerskega salona Kužnik. "Pridevnik bogatejša v našem jeziku pomeni toplejša, kar pa morda ni to, kar si želiš ti."

MORALA BI REČI: Definiraj, ali si želiš le odpraviti obledelost tvojih las, si želiš bolj izrazito barvo ali pa popolnoma novo barvo. Naj tvoji napotki vsebujejo mere (četrtina odtenka, polovica odtenka ali pa cel odtenek) in barvo, ki si jo želiš (rdeča, čokoladna, platinasta ali oranžna), namesto da v navodilih barvo povezuješ s pridevniki, kot so bolj globoko in temneje.

Tvoje navodilo: Striženje v plasteh

V RESNICI SI ŽELIŠ: Nekaj, kar bo tvojim lasem vdihnilo gibanje in frizuro naredilo bolj šik. Najsrečnejša pa bi bila, če bi temu dodali še volumen.

V JEZIKU PROFESIONALCEV: "Striženje v plasteh oziroma stopničasto striženje narekuje striženje, pri katerem so zgornji lasje krajši od spodnjih. To pomaga ustvariti obliko in gibanje, a različne dolžine las, sploh v plasteh, tu niso pogoj," pravi Luka Korošec iz Luka Korošec, Affinage Slovenija. "Do dodatnega volumna in oblike pridemo z odstranjevanjem teže las (pri gostih težkih laseh). A nikakor ne smejo biti vidni nikakršni ostri prehodi."

MORALA BI REČI: Navodila so zelo odvisna od tvojega tipa las. Če imaš močne, ravne lase, brez gibanja, potrebuješ manjšo razliko med najkrajšimi in najdaljšimi lasmi. Če so tvoji lasje težki ali brez življenja, potem je obvezno odstraniti težo, da bi pridobili volumen. V primeru tankih las je stopničasto striženje slaba izbira, saj bodo lasje videti še tanjši in z manj volumna.

Luka svetuje, da se raje poigraš z barvo: "temnejša ob narastku in odtenek do dva svetlejši prameni na dolžini bodo optično ustvarili volumen in gibanje". Gosti, močni lasje zahtevajo krajše plasti in dodatno odstranjevanje teže, kot tudi kodrasti lasje, ki bodo tako ponovno oživeli.

Tvoje navodilo: Sproščeno, neenakomerno striženje

V RESNICI SI ŽELIŠ: Sporočilo, ki ga nosijo lasje Kate Moss: vseeno mi je za mojo frizuro. A to morajo povedati na sofisticiran način – ne nazadnje moraš vsaj pet dni v tednu stopiti v pisarno.

V JEZIKU PROFESIONALCEV: "Ta frizura zahteva ohranjeno ravnotežje. Zaradi podaljšane teže se pojavita dinamika in izrazitost, še posebno okoli obrazne linije," pravi Robert Štamcar, urednik pričesk iz Uredništva Pričesk Robert.

MORALA BI REČI: "Želim si uporabno frizuro, za katero ni nujno, da se sklada s trenutno najbolj vročimi smernicami. Takšno, pri kateri mi ne bo treba uporabljati fena. Dobro mora biti videti že s kančkom izdelka za stiliranje."

Tvoje navodilo: #ombre #babylights #balayage #lowlights

V RESNICI SI ŽELIŠ: Nisi prav dobro prepričana, ampak vsi govorijo o tem. Zdi se ti, da so to lasje v dveh odtenkih, ki jih zdaj vidiš povsod.

V JEZIKU PROFESIONALCEV: "'Balayage' je tehnika, pri kateri delamo nežna pramena ob lasišču, maksimalno svetlost pa dosežejo na konicah. Ta tehnika omogoča bolj nežen prehod za kasneje, ko se pojavi narastek. Ombre pomeni, da barva prehaja od temnejših korenin proti svetlejšim konicam, pri čemer ne smejo biti vidni prehodi. 'Babylights' so najbolj fini, najbolj tanki prameni barve in dajejo videz od sonca posvetljenih las. 'Lowlights' pa je tehnika, pri kateri temnimo oziroma senčimo pramena, ki so sčasoma postala presvetla," razlike razlaga barvni tehnik Matjaž Okorn iz Frizerskega salona Mič Styling.

MORALA BI REČI: "Bogat naravni videz, naravna blond barva ali preplet dveh nians, vse to so besede, ki jih lahko uporabiš za opis," pravi Matjaž.

"Tiste štiri tujke pa so strokovni termini, ki so sicer vsi pravilni, opisujejo pa popolnoma različne stvari. Zato raje frizerju razloži, kaj si od svoje frizure želiš, ta pa bo presodil, s katero tehniko bo to najlažje dosegel. V veliko pomoč bo, če boš imela s sabo fotografijo, s katere bo strokovnjak za barvanje takoj prepoznal, kateri princip dela mora ubrati. Čeprav je nekaj trenutno zelo modno, ni nujno, da bo pristajalo tudi tebi ali bilo izvedljivo na tvojih laseh."

Tvoje navodilo: Slovo od špičk

V RESNICI SI ŽELIŠ: Da ti skrajšajo dobesedno samo špičke. Najmanj, kolikor se le da, tako da nihče niti opazil ne bo, da si bila pri frizerju. Saj si vendar puščaš dolge in tu vsak centimeter šteje!

V JEZIKU PROFESIONALCEV: "To v strokovnem jeziku pomeni, da je treba odstraniti vse dele las, ki so poškodovani in razcepljeni. To pa lahko pomeni en centimeter ali pa deset," razlaga Sergej Grosman, ki ga lahko spremljaš na www.sergejgrosman.com.

"Kadar k meni pride stranka z željo po krajšanju špičk in vidim, da bo treba odstraniti več kot dva centimetra las, jo vedno opozorim. Ni pa pri vseh frizerjih to enako. Poleg tega, je za nekatere stranke šok že to, če izgubijo le pol centimetra dolžine."

MORALA BI REČI: "Pokaži mi, koliko las je poškodovanih," in bi se od njih morala posloviti. Dejanja govorijo glasneje kot besede, in ko boš na pramenu videla, o kakšni dolžini govorita, se boš lažje odločila oziroma pripravila na poseg. Ta preizkus s frizerjem vedno naredita na suhih laseh, na mokrih je namreč varljivo, saj bodo po sušenju še nekoliko krajši. Prav tako mu razkrij svoj osnovni namen – si želiš odstraniti vse poškodovane dele naenkrat ali postopoma (če si puščaš rasti lase, je primernejša druga možnost).

Tvoje navodilo: (Dolg) frufru

V RESNICI SI ŽELIŠ: Takšnega kul, nagajivega, sproščenega. Nekaj v stilu sester Delevingne. Ali na primer Alexe. Ali pa Daisy Lowe.

V JEZIKU PROFESIONALCEV: "To je drzen, gost frufru. Največkrat navdih išče v šestdesetih, a je pomlajen in super kul," pravi stilist Matej Lavrinšek iz Mič Stylinga.

MORALA BI REČI: Uporabi besedo gost frufru. Druga možnost je, da omeniš slavne, pri katerih si opazila frizuro, ki ti je všeč. Samo beseda frufru lahko frizerja asociira na različne stile, zato si (če ne definiraš dodatno) lahko deležna tistega iz štiridesetih, takšnega, kot ga je nosila Bridgite Bordot v šestdesetih, ali pa tistega z vplivom grandža iz devetdesetih.

Tvoje navodilo: Frizura, ki ne bo zahtevala preveliko truda ali prezahtevnih stilističnih prijemov

V RESNICI SI ŽELIŠ: Stil, ki ga bo najpreprostejše vzdrževati. Takšnega, za katerega poleg šampona ne boš potrebovala ničesar. Največkrat izpustiš še celo sušenje, kaj šele da bi jim zjutraj namenila dodatnih deset minut. Ne, hvala, lasje mi ne pomenijo toliko, da bi se zaradi njih odrekla jutranjemu poležavanju. Ampak prosim, ne omenjajte paža – lahko najdemo morda kaj drugega?

V JEZIKU PROFESIONALCEV: "To kliče po pričeski enotne dolžine nad rameni ali malo pod njimi. V poštev pride še rahlo stopničasto striženje, s katerim bodo lasje padali bolj mehko."

Domen Gašperin iz Počesalnice kot dobro alternativo predlaga frizuro, kjer so lasje ob obrazu postriženi krajše, da ga odkrijejo, pri spenjanju pa omogoči nežno padanje las ob obrazu.

MORALA BI REČI: "Ne želim si tipičnega paža! Dolžina pod rameni bi bila idealna, saj si lase navadno sušim na zraku ali pa jih imam spete v čop."

Tvoje navodilo: Prameni

V RESNICI SI ŽELIŠ: Nežno prelivanje svtelejših tonov na mojii naravni barvi las. Tako, da boš videti, kot da je za tabo vsaj mesec prepuščanja soncu nekje v tropih.

V JEZIKU PROFESIONALCEV: "Še vedno prevečkrat uzrem pramene po celotni glavi," razlaga Martina Kopše, trenerka za L'oreal Professionnel Paris in lastnica Frizerske hiše Martina, "a največkrat se izkaže da to ni najboljša izbira.

Zelo pomembno je, da stranka dopusti frizerju presoditi, kakšno tehniko naj uporabi glede na želeno pričesko. Preveč pramenov na zgornji polovici je lahko hitro videti preveč blond v primerjavi s temnim spodnjim delom, kar ne pripelje do naravnega videza."

MORALA BI REČI: "Želim si posvetljen videz, kot da me je poljubilo sonce." To so besede, ki definirajo popolnoma drugačen učinek, kot pa ga dobimo z ustvarjanjem pramenov. Vprašaj po tehnikah 'sombre', 'ombre', 'balayage'. To mu bo dalo možnost, da izbere tehniko, ki bo najbolj naravna, in izbere območja, ki jim bo namenil 'poljub sonca'. Tako boš lahko prišla do veliko bolj naravnega videza.

Tvoje navodilo: Lahkotno fen pričesko, ki bo dodala volumen – v igri so lahko tudi kodri

V RESNICI SI ŽELIŠ: Nekaj, kar bo videti, kot da si frizuro naredila sama (če seveda izvzamemo to, da ti takšnega sijaja in volumna ne bi uspelo doseči niti v stotem poizkusu). Zagotovo si ne želiš videza Reese Witherspoon v Blondinki s Harvarda.

V JEZIKU PROFESIONALCEV: "Želiš si voluminozno pričesko, a ne takšne, da boš videti kot babica, ki se v soboto vrača od frizerja. Z zahtevnim znanjem, kakovostnimi izdelki in specifičnimi postopki se da priti do frizure kot iz naslovnice Vogua," pravi frizerski mojster Mare Filipič (lastnik salonov Mare dresura frizure), ki je na brvi največjih tednov mode pospremil že nešteto manekenk z zavidljivimi grivami.

V RESNICI BI MORALA REČI: "Želim si naravno gibanje las in teksturo. Želim si naravnega volumna, ki ne bo videti, kot da sem pri frizerju presedela dve uri, na moji glavi pa je izpraznil celoten lak za lase." Morda bo tvojemu frizerju pomagalo tudi če mu namigneš, kakšen dogodek te čaka. Tako se bo lažje vživel v tvojo zgodbo in zgodbo tvojih las.

Besedilo: Tina Curk

Preberi še: Kourtney Kardashian je postrigla svoje dolge lase - Tako je videti!

Priporočamo tudi: Trik, ki je rešitev za tvoje neukročeneee lase