Kako do popolne polti

Temni podočnjaki in izbruhi mozoljev se lahko pojavijo prav vsaki, in to kar čez noč, tudi če pozorno skrbi za svojo kožo. Te naučimo, kako jih prikriti hitro in učinkovito?

27. 10. 2005

Poišči svoj odtenek

Najbrž se tudi ti pri nakupu vedno spra- šuješ, kateri je pravi. Zagotovo ne presvetel, kot na začetku, in ne za ton temnejši, kot na koncu prejšnjega stoletja. Danes se mora barva pudra zliti z barvo polti, le tako bo koža videti naravno lepa, puder pa boš, če ga ne želiš razporediti po celem obrazu, lahko nanesla le na želena mesta. In ker je najtežje poiskati pravo barvo, vzklikamo 3-krat hura za nove tekoče pudre, ki se kar sami rahlo prilagajajo barvi polti.

Če puder kupuješ v drogeriji,

lahko s testerji preizkusiš, katera barva ti ustreza. Najprej izberi proizvajalca in vrsto pudra, nato pa tri možne barve glede na tvoj ton polti. S prstom jih nanesi na debelo na lice in ne na vrat, ker je ta običajno svetlejš i od obraza, predvsem pozimi, ko ga skrivamo za ovratniki in šali (glej ilustracijo). Tista ‘črta’, ki se s tvojo kožo zlije, ne da bi jo razmazala, je zmagovalka. Če ne ustreza nobena, si se najbrž znašla v naslednjem težavnem položaju:

 • barve so videti rumene – torej so zate pretemne.
 • vlečejo na sivo, to pomeni, da so presvetle.

Katero vrsto pudra izbrati?

 • Najmanj boš zgrešila z obarvano kremo, a boš z njo tudi najmanj prekrila. Kot že ime
 • pove, je to krema, ki vsebuje nekaj pigmentov za rahlo izenačitev barve polti.
 • Tekoči puder je korak več v prekrivanju drobnih napakic, a še vedno vsebuje veliko negovalnih sestavin, ki jih ljubijo vsi tipi polti. Prav zato po njem posežemo najpogosteje.
 • Puder v kremi je namenjen predvsem suhi, izčrpani ali starejši koži – poleg dobrega prekrivanja nudi tudi bogato nego.
 • V stiku? Njegova odlika je močnejše prekrivanje, zato je žal na koži bolj opazen.
 • Ker vsebuje več maščob, ga za mastno kožo odsvetujemo.
 • Puder v kamnu koži odvzame sijaj. Priporočamo ga za hitre popravke ali kadar želiš imeti nesijočo, žametno polt. Všeč je tistim z mastno kožo.
 • Puder v prahu utrdi druge pudre, koži odvzame lesk, prekriva pa le, če ga naneseš na debelo.

Razkrivamo skrivnosti dobrega nanosa

 • S prsti je nanos najbolj naraven in tanek, toplota rok namreč dodatno zgladi korektor.
 • Gobice poskrbijo za boljše in enakomernejš e prekrivanje, z njimi lahko puder dobro zabrišeš v lasišče. Če si pretiravala in na kakšen predel nanesla preveč iz-delka, ga z gobico preprosto popivnaj. In kakšna je najboljša? Taka, ki ne vsebuje lateksa. Pred uporabo jo navlaži z vodo, tako bo posrkala manj pudra, nanos pa bo lahko še tanjši.
 • S čopičem za puder lahko najbolje prekriješ pomanjkljivosti in z njim hitro ustvariš žameten nanos, saj z njim dobesedno naslikaš novo polt. Priporočamo, da ga uporabiš za večerno priložnost ali močnejše ličenje. Čopič naj ne bo iz naravnih ščetin, ker so te za takšen nanos premehke in tudi zato, ker puder običajno vsebuje maščobo, zato bo čiščenje čopiča iz najlona enostavnejše.

Triki prekrivanja

En korektor morda ne bo dovolj!

 • Da prekriješ temne kolobarje okrog oči oziroma osvetliš ta predel, potrebuješ korektor, ki je vsaj za ton svetlejši od tvoje polti. Posebej za podočnjake, kjer je koža zelo tanka, priporočamo kremni korektor, kot je Kanebo.
 • Rdeče pike ali lička najprej skrij z zelenim korektorjem, šele nato uporabi takšnega, ki je po barvi enak tvoji polti.

Skrivnost prekrivanja temnih podočnjakov

Korak 1

Tik pod oči nanesi tri pike korektorja, kot kaže ilustracija. Od notranjega k zunanjemu kotičku ga z blazinicami prstov na rahlo le ‘tapkaj’. Poskrbi, da se robovi popolnoma zlijejo s kožo. Ne drgni, ker boš tako le še razdražila občutljivo kožo tega predela in razmazala make-up.

Korak 2

Da bo korektor na mestu, ne da bi zlezel v gubice, ga utrdi s čistim čopičem in prosojnim pudrom v prahu. Čopič pomoči v prah in ga otresi, da bo na njem ostal le še tanek sloj. Nato s prsti še enkrat zgladi korektor, ki je verjetno že zlezel v gubice, in hitro prevleci s čopičem.

Več kot osnova

3 genialni načini uporabe pudra

1 Za sijočo, svežo polt pudru primešaj nekaj sijočega osvetljevalca ali mleka za telo z bleščicami. Zmešaj ju na roki, nato ju nanesi na obraz.

2 S pudrom na tanko prekrij tudi veke, da skriješ drobne kapilare in sledi utrujenosti. Hkrati je to odlična podlaga za senčilo – utrdi ga in ne pusti, da bi se barva razlezla v gubice.

3 Če mozolj gostiš le redko, ne potrebuješ korektorja! ‘Izbriši’ ga kar s pudrom, ki se nabira na dnu pokrovčka – ta je gostejši in manj vlažen, zato prekriva bolje.

Nika Veger