Kakavovo maslo - vsestransko darilo narave

12. 6. 2012
Kakavovo maslo - vsestransko darilo narave

Kakavovo maslo ima nežen vonj in okus po čokoladi in je vsestransko uporabno – pogosto se dodaja pripravkom za nego kože (mila, losjoni, kreme) in uporablja v receptih s superhrano, čokoladami, v pecivu ... in seznam se tu vsekakor ne konča!

Kakavovo maslo lahko na primer dodaš pri pripravi smoothiejev, sladic, sladoleda ali presne čokolade. Prav tako lahko maslo naneseš na telo kot vlažilno kremo, masažno olje, za porjavitev in tako dalje.

masloČeprav ga sestavljajo večinoma (od 57 do 64 %) nasičene maščobne kisline, pa te niso transnasičene in zdravju škodljive.

Predstavljajo skratka hiter vir energije za naše telo, zaradi visokega deleža stearinske kisline pa kakavovo maslo ne zvišuje ravni slabega holesterola v krvi.

Vsi vemo, da naj bi čokolada zaradi vsebnosti tako imenovanih hormonov sreče vzbujala občutke sreče in zadovoljstva – to lastnost ji daje prav kakavovo maslo (pa tudi kakavova zrna), a le, če v procesu pridelave ni bilo rafinirano.

cokolada

Več receptov za jedi s kakavovim maslom najdeš na www.planetbio.si.

Recept za domačo presno čokolado

Domača presna čokolada:

  • skodelica stopljenega kakavovega masla
  • pol skodelice agavinega sirupa
  • nekaj žlic presnega kakava v prahu

Dodatki: goji jagode, kakavova zrna, rozine, suhe fige, različni oreščki ...

Dobro premešaj kakavovo maslo, agavin sirup in kakav v prahu. Pri tem imej posodico, v kateri mešaš, v vroči vodi, sicer se bo zmes zelo hitro strjevala. Po želji v še tekočo zmes vmešaj želene dodatke. Nato jo prelijte v pekač ali posodo, obdano s folijo ali peki papirjem, ter postavite v hladilnik.

Čokolado zdaj le še nareži na poljubne koščke in uživaj ;)