Kaj se zares zgodi s tvojim obrazom, ko greš spat z mejkapom?

Vse smo že to naredile: prišle pozno domov in se nam pred spanjem ni ljubilo odstraniti mejkapa. A naj ti spanje z mejkapom nikar ne pride v navado. Zakaj? Izveš v naslednjih vrsticah ...

Kaj se zares zgodi s tvojim obrazom, ko greš spat z mejkapom? (foto: Profimedia) Profimedia
13. 4. 2017

Spanje z ličili je sicer nekaj najslabšega, kar lahko narediš za svojo kožo. Zato ne glede na to, kako močno si utrujena, se potrudi, da si pred spanjem temeljito odstraniš ves svoj mejkap. 

Spanje je namreč nujno za naše telo, da se spočije, napolni z novo energijo ter obnovi. Mišice si morajo odpočiti od dneva, prav tako pa tudi tvoj obraz. Koža na obrazu se med spanjem prav tako polni, je v - lahko bi temu tako rekli - popravilu in se pripravlja na dan, ki jo čaka. 

Če spiš z mejkapom, motiš številne procese, ki se dogajajo na koži, medtem ko spiš. Sledi le nekaj minusov, ki jih svoji koži naložiš v noči, ko spiš z ličili.

1. Telo bo absorbiralo ličila

Marsikdo izmed naš jemlje svojo kožo za nekaj samoumevnega, a v resnici je koža organ, tako kot srce in pljuča. Prav tako je največji organ, zato ji moramo še posebno pokazati veliko ljubezni in nežnosti.

Koža vedno vpije tisto, kar damo nanjo, ali je to hranilna krema, ali pa so to ličila. Spanje z ličili torej pomeni, da koža še bolj vpije ličila, ki vsebujejo tudi kemikalije in toksine, kar lahko vodi do nečiste kože, ali še huje, alergijskih reakcij.

2. Pozdravljene akne!

Če je koža zaposlena z absorbiranjem celodnevnega mejkapa, si lahko prepričana, da se pripravlja na izbruh mozoljev in celo aken. Če ji ne boš dala prostora za dihanje, se bodo pore zamašile in razvile se bodo bakterije, kar vodi v izbruh mozoljev. 

Pomembno je, da si vsak večer pred spanjem temeljito odstraniš ličila. Naredi to zase in za svojo lepšo in bolj sijočo kožo!

3. Suha koža

Spanje z ličili prepreči koži, da se ponoči popravlja in rezultat je ponavadi suha koža brez leska. Suha območja se lahko še posebno pojavljajo v območju okrog nosu in obrvi

Če imaš že tako ali tako bolj suho kožo, jo umivanje še bolj izsušuje, a to ne pomeni, da moraš čiščenje zanemariti. Izberi nežnejši čistilec brez alkohola, ki bo tvojo kožo vseeno dobro očistil in je ne bo preveč izsušil.

4. Beli izrastki na koži

Če si tudi ti opazila bele pikice, bele izrastke, ki se pojavljajo še posebno okrog oči, so verjetno nastale zaradi suhe kože, ki pa je lahko posledica tudi tega, da si zvečer ne odstranjuješ ličil, ali pa pri tem nisi preveč natančna.

Gre za milije, ki jih ne moreš izstisniti, ali pa ti to lahko naredi samo dermatologija, ki postopek dela tudi z električno iglo. Auč! Raje poskrbi za dobro večerno nego, ki vključuje čiščenje obraza in vlaženje kože.

5. Tvoja koža bo absorbirala onesnažen zrak

Pomembno je, da zvečer svojo kožo očistiš ne le ličil, temveč tudi vsega smoga, umazanije, bakterij in plinov, ki se na našo kožo čez dan akumulirajo. Ličila jih namreč še bolj ujamejo in držijo na koži, kar lahko dolgoročno vodi tudi v razgradnjo kolegena

Omogoči torej svoji koži pavzo in jo očisti vseh umazanij!

6. Dobila boš več gub

Anti-ageing naravni proces se dogaja ponoči, ampak celice se ne morejo obnavljati, če so na poti mrtve celice in ličila, ki ovirajo proces. Posledica? Koža se bo začela hitreje starati. 

Tako, zdaj ko smo te dodobra prestrašili, da si boš nocoj zagotovo očistila obraz, naj te pomirimo in dodamo, da ne bo nič hudega, če boš vsake toliko pozabila na temeljito čiščenje. Če se ti kdaj ne ljubi vstati iz tople postelje in umiti obraz z mrzlo vodo, si naredi B načrt. Na nočni omarici imej tekočino za čiščenje kot je na primer micelarni tonik in blazinice, tako da si lahko vsake toliko časa kožo očistiš in neguješ tudi v postelji.

Po čiščenju si obraz namaži s hranilno in vlažilno kremo in ne pozabi piti zadostne količine vode skozi dan. Tako boš svoji koži pomagala, da si bo hitreje opomogla. 

Tudi če ne nosiš ličil, si moraš zvečer umiti obraz vse umazanije, ki jo skozi dan 'pridelaš' na obrazu. Tvoj koža ti bo hvaležna!

Pripravila: Tjaša Kokalj Jerala

PREBERI ŠE: To naredijo dekleta s popolno kožo vsako jutro! in Tako dolgo ostanejo (različne) droge v tvojem telesu!