Izvir mladosti

27. 3. 2009

Kaj moraš jesti, da bo tvoja koža videti mlajša?

Hrano proti staranju delimo v dve kategoriji: prva so antioksidanti, druga pa olja.

Kateri antioksidant vpliva na elastičnost kože?

Ključ so kolagenska vlakna

Najpomembnejši vitamin pri nastajanju kolagena je vitamin C.

Kolagen tvori vlakna, ki v osnovi držijo vse skupaj. Škoda, ki nastane na kolagenskih vlaknih zaradi prostih radikalov, je posledica t. i. navzkrižne vezave. Ta povzroči, da je kolagen manj prožen in elastičen, kar povzroči, da je koža videti kot usnje in tudi na otip je trda, groba, neprožna, suha, zgubana in nasploh podobna otipu starega usnja.

ABC antioksidantov

V prehrani so najpomembnejši antioksidanti vitamini A, C in E, karotenoid, bioflavonid in lipoična kislina.

Glavni antioksidantski minerali so selen, mangan, cink, baker, železo in krom, ki pa niso direktni antioksidanti.

Flavonoide najdemo v sadju, zelenjavi, oreščkih in semenih, še posebej v pravem čaju, čebuli, jabolkih in rdečem vinu. V skodelici pravega čaja (2 dl) jih je približno 140 mg, njihova učinkovitost pa je odvisna od tega, kako dobro jih telo vsrka. Poznamo tri: zeleni, črni in oolong čaj. Čeprav te tri vrste vsebujejo različne količine flavonoidov, so vsi dobri viri učinkovitih antioksidantov.

Z vitaminom E je zelo bogat avokado, C vam bodo prinesli agrumi in borovnice, ki so tudi bogate s kalijem, spodbudijo telo k izločanju plinov in urina. Odličen je tudi brokoli, ki je dober vir vlaknin ter vsebuje tudi veliko vitamina C in betakarotena.