Izšel je “Dove slovar”: motivacija, da o svoji koži začnemo pripovedovati lepše zgodbe

Poletno čtivo, ki ga toplo priporočamo. Po Dove slovarju je guba pokazatelj modrosti, kapilare so življenjske linije, brazgotina je dokaz neustrašnega duha, strija pa potka sreče. 

Izšel je “Dove slovar”: motivacija, da o svoji koži začnemo pripovedovati lepše zgodbe (foto: Dove) Dove
6. 7. 2022 | Promocijsko sporočilo

Pomisli, kaj vse bi povedala naša koža, če bi lahko govorila. Raziskave kažejo, da matične celice, ki so zadolžene za obnovo kože, zapisujejo odziv, ki ga ima koža na razne poškodbe, na primer vnetja. Neverjetno, kajne? Glede na to, da so na koži zapisane vse naše življenjske izkušnje, lahko rečemo, da je koža naša življenjska karta, na kateri vsaka oznaka skriva neko življenjsko zgodbo. Te zgodbe, ki so zapisane za sledmi na naši koži, so nas naredile takšne, kot smo danes - edinstvene - in zato bi morale biti izvor naše samozavesti, ne pa negotovosti.

Da nas spodbudi, da letos poleti ponosno spregovorimo o zgodbah zapisanih na naši koži, je Dove objavil poseben slovar. V njem so besede in pojmi dobili povsem nov pomen od tistega zapisanega v slovarju slovenskega knjižnega jezika. Po Dove slovarju je guba pokazatelj modrosti, kapilare so življenjska linije, brazgotina je dokaz neustrašnega duha, strija pa potka sreče. Cilj Dove slovarja je, da obogati naš osebni slovar in nas nauči lepo govoriti o svoji koži in jo imeti radi.

Mogoče pegic ne boš več prekrivala s pudrom, ker te bodo spominjale na čudovite poletne počitnice. Brazgotine po carskem rezu ne boš nič več skrivala v enodelnih kopalkah, saj pripoveduje čustveno zgodbo o dnevu, ko si postala mama. Morda se ne boš več izogibala nošenja kratkega krila in hlač zaradi strij na bedrih, saj so dokaz tvoje rasti in razvoja. 

Dove slovar je javno dostopen preko spleta. Najdeš ga spletni strani revije Cosmopolitan. Dove pa poziva vse ženske, da prek te strani delijo tudi svoje edinstvene zgodbe, saj bodo nekaj najlepših tudi nagradili. Na družbenih omrežjih pa lahko tem zgodbam slediš po ključnikih #ČeBiMojaKožaGovorila in #LjubezenJeVMojiKoži.

Spremembe in posebna znamenja na koži niso pomanjkljivosti, pač pa nas delajo edinstvene. So izvor spominov. Strije, gube, tetovaže, brazgotine, kapilare in znamenja - vse to so sledi časa, izkušenj, spominov, življenjskih preobratov in zgodb, ki nas delajo takšne, kot smo danes, zgodb, ki so nas zgradile. Zato moramo biti na svojo kožo ponosni in jo tudi ponosno “nositi”. Ne smemo se sramovati tako imenovanih nepopolnosti, saj v resničnosti - kakor to definira tudi Dove slovar - popolnost obstaja le na mestih, kot je na primer muzej antičnih kipov. Naša koža je unikat, ki ga moramo imeti radi. Ljubezen pa ji izkazujemo z nego in na ta način negujemo tudi za naše spomine.