Izberi bolj vročo barvo las

Če ti v glavi odmeva le še klic po spremembi, potem začni kar … na glavi – nova barvna lestvica las je superseksi in z izjemo nekaj primerov ji lahko slediš tudi z izdelki za barvanje doma.

23. 5. 2011

1 Od sonca osvetljene konice

Lanskoletni trend, ki je narekoval dramatičen kontrast med barvo in pobeljenimi konicami, je letos le še inspiracija, saj je razlika med osnovo in prameni lahko največ dva tona.

Če si blondinka: Nova pršila za osvetlitev las (kot je John Frieda Go Blonder Lightening Spray) vsebujejo res malo ogljikovega peroksida. Konice zavij in jih poprši s tem pršilom, nato jih posuši s sušilnikom, da aktiviraš razbarvanje. Ker je raven učinkovin za razbarvanje v tem izdelku res nizka, bo rezultat viden postopoma; konice bodo za dva odtenka svetlejše od las približno v enem tednu.

Če si rjavo- ali rdečelaska: Izberi set za posvetlitev las, ki je namenjen tvoji osnovni barvi.  Lase razdeli s prečko na sredini in iz vsakega dela ustvari nizek zvitek, podoben prašičjemu repku. S staro ščetko maskare pobarvaj zvitek po vrhu – tako bodo prameni, ko boš lase razpustila, neenakomerno dolgi in široki.

2 Topla kardinalsko rdeča

Globoki rdeči toni z vijoličastim navdihom so najbolj vroč odtenek rdeče barve. Čeprav je pri nas vse več rdečelask z bakreno nianso, pa je v tujini barva vina burgundca (burgundy) tako popularna, da je njeno iskanje v spletu (slike, salonske ponudbe …) naraslo kar za 90 odstotkov.

Če si blondinka: Ker je barvanje tako svetlih las na temno rdečo skoraj enako barvanju na črno, se za preobrazbo dogovori v frizerskem salonu, kjer se boš varno prelevila v rdečelasko.

Če si rjavo- ali rdečelaska: Na rjavih laseh bo rezultat živahen in opazen le s trajnimi barvami (npr. Garnier Nutrisse Nourishing Color Cream Ultra Intense Reds), naravne rdečelaske pa lahko ton spremenijo že z barvnim prelivom. Če si želiš opazne spremembe, izdelek nanesi kar na celotno dolžino las. Bolj previdne pa za prvič pobarvajte le spodnji sloj las – lase na kroni (od vrha enega ušesa do drugega) privzdignite in spnite v čop, razpuščene lase pa pobarvajte. Tako bo barva vina le rahlo prodirala skozi vrhnje lase.

3 Belo zlata

Ledene princeske se kljub višjim temperaturam ne bodo poslovile, le k svojim platinastim pramenom bodo dodale nekaj zlatih čopkov. Tak hibriden ‘look’ je  odličen, ker nikoli ni videti izpran.

Če si blondinka: Nanesi multiton barvo (ljubimo L’Oréal Paris Féria Multifaceted Shimmering Colour), ki že sama da mešanico pepelnatih in zlatih pigmentov. Najprej pobarvaj narastek (ker novi, neobdelani lasje potrebujejo več časa za razbarvanje), pet minut pred koncem pa z glavnikom barvo razmaži še na konice.

Če si rjavo- ali rdečelaska: Razbarvanje temnih las do tega res svetlega tona je izziv še za strokovnjaka, zato obišči dober frizerski salon.

4 Sijoča kostanjeva

Rjavi lasje, pri katerih obraz obkrožajo svetlejši prameni, dajo obrazu čudovit okvir in so odlična kombinacija k zagoreli polti.

Če si blondinka: Izberi obstojno barvo v rjavi (Clairol Perfect 10 učinkuje le v desetih minutah). Pomagaj si z barvno lestvico na zadnji strani embalaže in izberi odtenek, ki je primeren za tvojo barvo las. Nato pramene, za katere želiš, da ostanejo svetli, poprši z balzamom v pršilu in jih pripni čim bliže robu lasišča. Na preostalo grivo nanesi barvo za celoten čas priporočenega delovanja, na z balzamom zaščitene lase pa le zadnjih pet minut. Zaščitni film in poznejši nanos poskrbita in preprečita, da bi prameni postali pretemni.

Če si rjavo- ali rdečelaska: Oranžni lasje zahtevajo dvojni postopek (barvo in pramene), zato obišči strokovnjaka. Rjavolaske pa potrebujete le set za razbarvanje (medena barva je odlična za zlato plot, bež toni pa za olivne ali svetle). Lase spni v figo, izvleci pramene, za katere želiš, da so svetlejši, in nanje nanesi osvetljevalec.

Si za naravno?

Preštej stekleničke!

Če se zaradi zavedanja o škodljivosti kemije, nosečnosti ali bolezni ne želiš barvati, razmisli še o uporabi stoodstotne rastlinske barve iz ekološke pridelave z neškodljivimi učinkovinami. Taka barva s pigmenti različnih listov in plodov pobarva las le od zunaj, torej ne prodre vanj. Po takem postopku je las negovan, odebeljen, ima zelo lep lesk in najpomembneje – ostane živ. In kako spoznaš take izdelke? Na policah v trgo­vinah že veliko barv z oznakami naravno in eko. Masha Repovš iz frizerskega salona M & S Hair, kjer ponujajo barvanje s takšnimi izdelki, razlaga:

"Najlažje ugotoviš tako, da preveriš, koliko stekleničk je v škatli; kadar gre za na­ravno barvo brez agresivnih snovi, je to ali vrečka prahu – kana ali pa ena tuba barvne kreme. Če pa sta v embalaži dve stvari, ki ju moraš med seboj zmešati, imaš opravka s kemično učinkovino, ki uniči luske lasu, da ga odpre in omogoči prodiranje pigmentov v las (kot pri klasičnem barvanju)."

Besedilo: Nika Veger, fotografije: getty images, red dot, startrak photo