Hodiš spat z mokrimi lasmi? Tole moraš nujno vedeti!

Raziskali smo dve ključni vprašanji - ali ima lahko spanje na mokrih laseh vpliv na njihovo zdavje in ali zaradi spanja z mokrimi lasmi lahko staknemo prehlad. Preveri, kaj smo ugotovili ...

Hodiš spat z mokrimi lasmi? Tole moraš nujno vedeti! (foto: Profimedia) Profimedia
19. 1. 2017

Se še spomniš, ko si bila mlajša, kako je mama ponorela, če si okoli (pa tudi, če samo v stanovanju pri 24°C) hodila z mokrimi lasmi?

Mame in babice so v nas na nek način vsadile ta strah, da se bomo zaradi mokrih las prehladile. In zdaj, ko smo starejše, se ob mokrih laseh še vedno počutimo krive, je tako?

Da nam ne bi bilo več treba živeti s to krivdo, smo raziskale, ali so res mokri lasje takšna grozota! :)

1. Prehlad

Faith Xue, avtorica tega članka, pravi, da celotna ideja, da se boš prehladila, če boš spala na mokrih laseh, izhaja iz ideje, da se prehladiš takrat, ko te fizično zebe.

Vendar pa je, kot pravijo strokovnjaki, prehlad virus, kar pomeni, da nima nič skupnega s temperaturo prostora, kjer se nahajaš – vsaj naj ne bi bilo tako.

Narejenih je bilo veliko študij o tem, ali temperatura vpliva na večjo možnost, da zbolimo, vendar zaenkrat še brez ključnih ugotovitev.

Kljub temu pa ena študija kaže na to povezavo.

Raziskovalec Ron Eccles je zbral skupino prostovoljcev. Prva polovica je morala sedeti tako, da so imeli stopala v kadi z mrzlo vodo (enako, kot bi imeli mokre lase); druga polovica pa je imela obute nogavice in čevlje ter je imela noge v prazni kadi.

V prvih nekaj dneh razlike ni bilo, 4–5 dni kasneje pa je dvakrat več ljudi v prvi skupini povedalo, da imajo simptome prehlada.

Kaj točno bi naj to pomenilo?

»Ena teorija je ta, da ko telesu postane mrzlo, se krvne žile v nosu in grlu zožajo. Te iste žile dovajajo bele krvničke, ki se borijo proti okužbam. Torej, če manj teh krvničk doseže nos in grlo, je naša obramba proti virusu prehlada za kratek čas slabša«, pravi Eccles.

Kljub temu pa simptomov pri prvi skupini niso testirali, da bi lahko preverili, če so resnično imeli virus.

Kar pomeni, da povezava med temperaturo in prehladom še vedno ni preverjena.

Vseeno priporočamo, da z mokrimi lasi spiš samo takrat, ko si v topli in udobni postelji. ;)

2. Uničenje las

Kaj pa dejansko zdravje las? Ali ima lahko spanje na mokrih laseh vpliv na njihovo zdavje?

Vse dobro vemo, kakšna je prva in najbolj grozna negativna posledica spanja z mokrimi lasmi: nikoli ne moreš predvideti, kako bodo tvoji lasje izgledali naslednje jutro!

V večini primerov to pomeni, da bo vsak las štrlel v svojo stran. Posledično boš porabila še več časa (kot, da bi si lase zjutraj umila), da boš vse postavila na svoje mesto.

Frizerka Olga Gilbert pravi, da spanje z mokrimi lasmi ne pomeni, da se bodo mešički v trenutku poškodovali, vendar pa lahko prispeva k lomljenju las, saj so mokri lasje bolj krhki in se lažje lomijo.  

Kako oblikovati lase, da zjutraj ne boš imela na glavi zmešnjave?

Tukaj obstaja veliko možnosti. Na primer: iz vlažnih las si na glavi naredi več manjših ohlapnih in neurejenih fig ali pa si spleti kito. Zjutraj se boš zbudila s čudovito valovitimi lasmi, ki jih ne bo potrebno posebej urejati.

Če želiš imeti spuščene lase in ob tem čim manj uničiti njihov izgled, na vzglavniku uporabi svilnato prevleko, ki lasem veliko bolj ugaja, prav tako pa se ti ne bodo lomili.

Izogibaj se le trdni figi, saj boš na tak način lase samo še bolj pomečkala in uničila.

Pripravila: Nika Švajncer

Preberi še: Top naravna maska za lepše in bolj zdrave zobe ali pa Zdravstveno preverjanje: Kaj kažejo spremembe na nohtih.

Priporočamo tudi: Top NARAVNA sredstva, s katerimi lahko odpraviš moteče drobne žilice.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri