Glamur ne pozna let

10. 9. 2008

Pred kratkim se je v New Yorku odvijal teden mode in lahko bi rekli, da je na modni sceni prišlo do majhnega preobrata.

Ponovno so namreč na sceni manekenke, ki so bile popularne v devetdesetih. Se pravi ženske, ki se danes gibljejo tam okoli 40 let … Nekatere jih imajo malce več, druge malce manj.

Se je čas zanje ustavil?

Ko jih vidiš, bi rekel, da se niso nič spremenile od takrat, ko so veljale za top modele.

Ko mi šele razmišljamo o tem, kaj bomo pozimi nosili, imajo modni kreatorji narejene že kolekcije za naslednjo pomlad in poletje. In očitno je, da so se vsi že malce naveličali premladih in pretirano suhih deklet na modnih brveh.

Vsi smo si zaželeli ponovno videti prave ženske, lepih oblin in tudi pravih let. Težko dekle pri 15 letih nosi obleke, namenjene ženskam v zrelih letih. Zlasti če je suha kot zobo­trebec. In tako so ponovno na sceno stopile prelestne Claudia Schiffer (38), Naomi Campbell (38), Cindy Crafword (42), Christy Thurlington (39), Linda Evangelista (43), Elle Macpherson (45), Eva Herzigova (35).

Sanjske štiridesetletnice

Skoraj vse so se vrnile; Claudia Schiffer je recimo podpisala pogodbo s Chanelom in Salvatorejem Ferragamom, Naomi bo delala za modno hišo Yves Saint Laurent, Linda Evangelista je zaščitni obraz Prade …

Kaj je povzročilo preobrat? Moda je postala bolj odrasla. Za ženske, ki stojijo z obema nogama na tleh, ki imajo določene izkušnje, so mame, žene in predvsem – imajo normalno postavo. Z njimi se lahko identificira večina žensk. Prej kot z mladoletnimi suhicami, ki bi bile lahko hčerke tistih žensk, ki jim je ta moda namenjena.

Poleg tega so danes ženske pri štiridesetih v polnem zanosu in sijaju. Izžarevajo karizmo, kar da modi še poseben čar. Neki kreator je rekel, da je pravzaprav moda tista, ki jo naredi ženska karizma.

In prav je, da se časi spreminjajo. Da ženske v najboljših letih niso več zapostavljene, kot so bile do zdaj, ko je bila po medijih poplava najstnic in deklet, ki so komaj stopila v dvajseto leto. Predvsem pa, ali ni boljše pri dvajsetih vedeti, da te čakajo še leta in leta lepega življenja in da boš tudi pri štiridesetih bleščeča …

Poglej si jih v fotogaleriji

Kaj niso naravnost čudovite?

  • Cindy Crafword (42), ena najbolje plačanih manekenk vseh časov, je ponovno zanimiva za modne oblikovalce. Je poročena in mati dveh otrok.
  • Linda Evangelista (43): zlati časi zanjo se vračajo. Letošnjo sezono so jo za modne revije najeli številni modni oblikovalci. Linda je z veseljem privolila v sodelovanje.
  • Claudia Schiffer (38), Nemka z možem in dvema otrokoma, živi v Londonu. V žepu ima nove pogodbe za Chanel in modno hišo Salvatore Ferragamo.
  • Naomi Campbell (38) je zanimiva tako za hišo Yves Saint Laurent kot za italijanska modna obli­kovalca Dolce & Gabbana.
  • Christy Thurlington (39), poslovna ženska in mati štiriletne hčerkice, je nov zaščitni obraz za modno hišo Escada.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan