Estetski posegi vse pogostejši tudi pri moških

Čeprav imajo plastični kirurgi pri lepotnih operacijah največkrat opraviti z ženskami - kar 90 odstotkov njih je opravljeno na predstavnicah nežnejšega spola, pa beležijo tudi vse večje število posegov tudi pri moških. V zadnjih 15 letih naj bi se število operacij pri moških že podvojilo.

Estetski posegi vse pogostejši tudi pri moških (foto: shutterstock) shutterstock
22. 7. 2013

Moški se v različnih življenjskih obdobjih odločajo za drugačne posege:

  • pri najmlajših in mlajših prevladujejo želje po spremembah prirojenih nepravilnosti, npr. štrleča ušesa. Sledijo težave zaradi neprevelikega ali nepravilno oblikovanega nosu ter premajhne in ne dovolj možate brade. Te naj bi motile samopodobo mladih moških v ljubezenskem življenju in pri prvih korakih poklicne poti.
  • Moške v srednjih in zrelih letih pa običajno zmotijo znaki staranja: povešanje tkiv (nekatere moti, da njihov obraz izdaja preveč napadalen, utrujen ali žalosten videz). Za posege se običajno odločijo, ker bi radi ostali konkurenčni na delovnem mestu ali po ločitvi pri iskanju nove ljubezni. Takrat si običajno zaželijo pomlajenega videza obraza in vratu.

Nekateri posegi pa niso vezani na starostno obdobje:

  • moške vseh starosti najpogosteje motijo trdovratne maščobne blazinice na trebuhu in bokih, ki jih je skoraj nemogoče odstraniti z dieto ali s telovadbo, zato je liposukcija pri moških eden najpogostejših operativnih posegov. Eden od posegov, ki je namenjen samo moškim je preoblikovanje prsnega koša zaradi povečanih dojk (ginekomastije). Ta je lahko posledica hormonskih sprememb, debelosti ali stranskih učinkov različnih zdravil. Tudi odpravljanje plešavosti s presajanjem las je v veliki večini namenjeno moškim.

Moški se vse pogosteje odločajo tudi za manj invazivne posege, kot je odpravljenje gub z botulinum toksinom, niso celo redki takšni pari, ki na takšne posege prihajajo skupaj.

In če se ti je ob branju zgornjega seznama že zdelo, da moški v odnosu do plastičnih operacij pravzaprav niso tako drugačni od žensk, naj še dodamo, da plastični kirurgi opažajo kar nekaj razlik med spoloma:

  • v splošnem si moški želijo manj dramatičnih sprememb in so hitreje zadovoljni s spremembo na bolje,
  • ženske so pripravljene za odličen rezultat bolj potrpeti, medtem ko se moški raje ognejo daljšemu in bolečemu okravnju,
  • pri moških so odločitve za estetski poseg pogosteje podprte s spodbudo partnerke ali osebnega zdravnika, kar jim pomaga premagati predsodek, da gre le za nečimrnost.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri