V oči nam je padlla knjiga, s pomočjo katere se boš prej kot v mesecu znebila trdovratnih aken! Sledi navodilom in ne čakaj na maj – takrat bo tvoja koža lahko že brezhibna!
Vsaka od nas prav vsak mesec nameni zajeten kupček denarja negi kože in lepotnim izdelkom, da bi ohranila brezhibno kožo. Vendar avtorica knjige Feed Your Face, dermatologinja dr. Jessica Wu, pravi, da je rešitev tudi v tvojem hladilniku, in ne le v kopalniški omarici:
"Čeprav je videti, kot da so mozolji del življenja, to preprosto ne drži – dokaz so neindustrializirane družbe, v katerih akne skorajda ne obstajajo. To je zaradi tega, ker imajo te družbe malo dostopa do rafinirane, procesirane, zahodnjaške hrane, ki je prepojena s konzervansi, aromami, ojačevalci okusov, prečiščeno soljo, sladkorjem, alkoholi ali mlečnimi izdelki."
"Veliko nas lahko ukroti akne brez obiska zdravnika," pravi dr. Wujeva.
Njena teorija je zasnovana na vzroku, ki povzroča mozolje. Ko se pore zamašijo, odvečna maščoba sproži rast naravnih bakterij. Ko se te bakterije čezmerno razmnožujejo, se pojavi mozolj. Izbruhi imajo različne sprožilnike, toda če preprečiš mašenje por, si preprečila mozolje. Tako preprosto je.
1 Jej dobre maščobe
Ko imaš zamašeno poro, ta maščob in bakterij preprosto ne more več zadržati. To povzroči razpoklino kože in pošlje vsebino pore v okoliško tkivo. Bele krvničke gredo tja preverit, kaj se dogaja, kar povzroči rdečo barvo mozolja, razdraženo kožo in gnoj. Takrat se zamašena pora prelevi v vneto akno.
Toda maščobne kisline omega 3, ki so naravno protivnetno sredstvo, lahko pomagajo pomiriti jezno kožo.
Obenem lahko zmanjšajo ravni hormona, povezanega s povišano proizvodnjo maščobe in mašenjem por. Da se boš založila, jej vsaj dvakrat na teden mastne ribe: losos, svežo tuno, skuše, sardone, sardine in postrv – vse so odlični viri maščobnih kislin omega 3.
Jej tudi več lanenih semen: so bogat vegetarijanski vir omega 3. Pest lanenih semen dodaj v smutije in jih potresi po solatah, kosmičih in praženi mešani zelenjavi. In ko kaj grizljaš, se odloči za orehe, saj vsebujejo najvišjo raven kislin omega 3.
Ko že govorimo o protivnetnih snoveh, lahko pomaga tudi cink, saj ovira bakterije iz aken. Dodaj ga v svojo prehrano in napadla boš vnetje. Naj bo rdeče meso tvoje kosilo vsaj dvakrat na teden, vključi pa tudi druge vire živil, bogatih s cinkom, kot so leča, bučna semena in fižol. Toda zavedaj se, da fitati v žitaricah, koruzi in rižu ter kazein v siru in mleku lahko zmanjšajo absorpcijo cinka, zato teh živil ne jej skupaj z zrezkom.
Zavedaj se, da je cink varneje pridobiti z uravnoteženo prehrano, saj je pretirano zaužitje cinka lahko toksično in pelje do anemije ter zmanjšanja števila belih krvnih celic (zato se, če se le da, izogni prehranskim dodatkom s cinkom).
2 Zamenjaj z nizkim glikemičnim indeksom
Hrana z visokim glikemičnim indeksom, kot so sladkarije, gazirane pijače in beli kruh, se hitro razkroji v tvojem prebavnem sistemu, kar povzroči naraščanje krvnega sladkorja.
Zaradi tega začne telo izločati inzulin, kar sproža hormonske učinke, kot so pretirano izločanje maščob in povišana proizvodnja celic kože. Vse to lahko zamaši pore in pripelje do izbruha mozoljev.
Hrana z nizkim glikemičnim indeksom, kot so vse vrste jedi iz zelenjave, ribe, oreščki in polnozrnati kruh, se razkroji veliko počasneje, zato ostane inzulin stabilen.
Izogibaj se prečiščenim žitom, kot sta beli kruh in beli riž, ter raje izberi 100-odstotno polnozrnate izdelke.
Sliši se jasno, toda prva sestavina na seznamu vsebine izdelka bi morala imeti kot del besedne zveze napisano polnozrnata, ko gre za žita (pšenico, rž, oves).
Pazi se večzrnatih izdelkov: morda vsebujejo več žit, toda ni nujno, da so ta žita polnozrnata. Tudi omake so pogosto polne sladkorja, konzervansov, barvil in ojačevalcev okusa, zato se znebi kečapa, omake za žar ter tistih za testenine ali vsaj poišči njihove različice, na katerih je označeno, da vsebujejo malo ali nič sladkorja.
Predelano meso je lahko presenetljiv vir škroba in sladkorja. Ko se ti zljubi ogljikovih hidratov, zraven dodaj beljakovine v prahu (pečenemu krompirju dodaj na primer tuno ali tofu). Tako boš zmanjšala moč sunkov tvojega krvnega sladkorja.
3 Zmanjšaj vnos mlečnih izdelkov
Tvoja jutranja kava z mlekom je morda raketno gorivo, ki te spremeni iz posteljne prebivalke v karierno kraljico, vendar lahko povzroči polomijo na tvoji koži.
Kravje mleko vsebuje hormone, ki preveč dražijo proizvodnjo maščob in celic na tvoji koži, kar pelje do mozoljev.
Preskoči mleko in mlečne izdelke ter jih zamenjaj za nesladkano sojino, riževo ali mandljevo mleko ter nemlečne jogurte, smetano, sladoled in kokosovo maščobo namesto masla.
Kavo z mlekom zamenjaj za črno kavo, da boš dobila svoj dnevni odmerek kofeina brez dodatka mozoljev.
Če se ti vse to zdi preveč drastična sprememba, se odloči za posnete in organske mlečne izdelke, ki vsebujejo manj hormonov.
Pazi se skritih mlečnih izdelkov, ker se mleko lahko prikaže tam, kjer ga najmanj pričakuješ: granola ploščice, kruh in nekateri čipsi z okusom so na primer pogost vir mlečnih presenečenj. Preveri sestavine: išči mleko v prahu, sirotko in kazein.
Napisala: Petra Arula
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc