Maj: mesec osveščanja o melanomu (+ TOP nasveti za samopregledovanje)

5. 5. 2022
Maj: mesec osveščanja o melanomu (+ TOP nasveti za samopregledovanje) (foto: Profimedia)
Profimedia

Kožni rak je najpogostejša oblika raka na svetu, dobra novica pa je, da ga ponavadi lahko popolnoma pozdravimo, če ga odkrijemo pravočasno oziroma dovolj zgodaj. Tudi sami lahko veliko naredimo, da preprečimo nastanek kožnega raka. 

Melanom je nevaren kožni rak, ki nastane zaradi maligne preobrazbe melanocitov.

Najpogosteje se pojavlja na koži, vendar lahko nastane povsod, kjer so prisotni melanociti (oko, možganske ovojnice, sluznice). Večinoma nastane na novo, v manj kot tretjini primerov pa iz predhodno obstoječega pigmentnega znamenja.

Vzroki za nastanek melanoma so multifaktorski. Glavni dejavnik tveganja je izpostavljanje ultravijoličnemu (UV) sevanju, pomembna pa je tudi genetska nagnjenost, število in značilnosti pigmentnih znamenj na koži, fototip kože, imunska oslabljenost in zgodovina nemelanomskega kožnega raka. 

Zlata pravila za zaščito pred soncem: 

  • Uporabljaj kremo z zaščitnim faktorjem! Poskrbi za zadostno količino kreme z zaščitnim faktorjem in na reaplikacijo tekom dneva.
  • Uporabljaj širokospektralno zaščito, krema z zaščitnim faktorjem naj te zaščiti pred UVA in UVB sevanjem.
  • Izogibaj se direktnemu UV sevanju.
  • Nosi primerna oblačila in pokrivala.

Melanom je lahko videti zelo različno.

Pogosto se pojavijo spremembe v barvi in velikosti, robovi so lahko nepravilni ali zabrisani, oblika je običajno nesimetrična. Lahko ga spremlja občutek srbenja, krvavitev ali pojav ranice. Pozorni moramo biti tudi na hitro rastoče, na otip čvrste pigmentirane ali rdeče vozliče. Če ga odkrijemo zgodaj, ga lahko v celoti kirurško odstranimo, v pozni fazi razvoja pa melanom zaseva v bezgavke in oddaljene organe, zato je takrat prognoza slabša. 

Pri razlikovanju nenevarnih pigmentnih znamenj od kožnih sprememb sumljivih za melanom nam pomaga ABCDE pravilo. 

A – asimetrija: nesimetrična oblika, ko ni mogoče potegniti namišljene sredinske črte tako, da bi bili polovici enaki. 

B (angl. Border) – rob: neenakomerni, nazobčani ali zabrisani robovi.

C (angl. Color) – barva: pozorni smo na izginjanje barv in/ali pojav novih barv, neenakomerno obarvanost iz več odtenkov rjave in črne barve ali modrikaste, mlečno rdeče, sive in vijolične barve.

D (angl. Diameter) – premer večji od 6 mm.

E (angl. Evolution) – napredovanje.

Potrebno je poudariti, da je začetni melanom lahko manjši od 6 mm, zato je pomemben bolnikov podatek o nastanku nove lezije, ki raste ali se spreminja. Pri prepoznavi melanoma pomaga tudi znak “grdega račka”, to je ena sama pigmentna sprememba, ki izrazito izstopa in je drugačna od vseh drugih, zato jo obravnavamo kot sumljivo, tudi če ne ustreza ostalim ABCDE kriterijem.

Nastanek kožnega raka različnih vrst pa ni edini škodljivi učinek UV sevanja.

To povzroča žal še vedno prepogoste sončne opekline in zagorelost kože, razvoj pigmentnih znamenj, v kombinaciji z različnimi snovmi lahko povzroči fototoksične in fotoalergijske reakcije, dodatno slabi imunski odziv in povzroča pospešeno fotostaranje soncu izpostavljene kože ter na očeh razvoj fotokeratitisa,  zamotnitev očesne leče in spremembe očesne veznice in mrežnice. 

Ker je v zgodnji fazi kožni melanom ozdravljiv že s kirurškim izrezom, je izrednega pomena redno mesečno samopregledovanje kože in ob opažanju nastanka ali spremembe sumljive kožne tvorbe pregled pri izbranem zdravniku ali dermatologu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by eflorescenca (@eflorescenca)

Kako se najbolje samopregledovati? 

Vsaj enkrat mesečno si preglej kožo celotnega telesa. Pomembno je, da preveriš ali so se pojavila nova / sumljiva znamenja. Samopregledovanje vedno opravljaj v svetli, dobro osvetljeni sobi. Preglej si celotno površino telesa, za težje dostopne dele uporabi ogledalo. Za pregled lasišča prosi za pomoč bližnjega. 

Ne pozabi pa pregledati tudi medprstnih prostorov na dlaneh in stopalih, lasišče, pazduhe, predel za uhlji in predel med ritnicami.

Ne odlašaj z obiskom dermatologa v kolikor opaziš suspektno znamenje! 

Besedilo: Nika Juriševič, specializantka dermatovenerologije, avtorica instagram profila skinology.si in Maja Jović, specialistka dermatovenerologije, avtorica instagram profila eflorescenca