Najnovejše strategije za dosego poskočnih, sijočih in mehkih las

Ko nizke temperature in suh zrak naredijo poškodovane konice in na pol mrtve lase, je čas za boj. Proti naravnim silam zmaguj s cosmo zimsko nego, ki bo za seboj pustila le bleščečo in poskočno frizuro.

Lepi lasje tudi pozimi (foto: Arhiv Cosmopolitana) Arhiv Cosmopolitana
23. 1. 2012

Poleti se pritožujemo nad cvetočo grivo, a tudi zima zada udarce lasem; postanejo utrujeni, pusti in slamnati.

Rešitev: zimska četa negovalnih tretmajev. S spremembo vremena zamenjamo izdelke za nego kože, a morali bi tudi izdelke za nego las.

Tu so najnovejše strategije za dosego poskočnih, sijočih in mehkih las.

Več živahnosti

Nekatere ob besedi vlaga kar strese. Seveda ne, ko gre za ‘razmere’ v spalnici, temveč ko vremenarji napovedo spet obupen dan za lase. A suh zrak, kot je običajno pozimi, prav tako ne godi našim lasem, saj so videti mrtvi in izžeti.

Skrivnost privzdignjenih korenin

Če boš v laseh dvignila raven vlage, boš hkrati poskrbela za njihovo živahnost in lesk. Uporabi dober balzam, a ne pretiravaj z njegovim nanosom – v zameno za super seksi volumen boš dobila le ‘poklapane’ konice.

Najboljši so balzami v pršilu, ki jih ni treba izpirati, ker so lažji kot kremni, a vseeno nudijo veliko vlage. Isto logiko uporabi pri oblikovanju las – izberi lahkotne kreme ali zračne pene in jih pri nanosu vedno nežno vtri v lasišče s krožnimi masažnimi gibi.

Tako boš privzdignila koren las in učinkovine enakomerno porazdelila po želenem področju.

Tona leska

Izsušeni lasje imajo namesto gladke povrhnjice z zaprtimi luskami razpokano površino s številnimi odprtimi oz. navzgor štrlečimi luskami, zaradi česar ne odbijajo svetlobe oz. so brez leska.

Če uporabljaš isti šampon kot poleti, v vlažnih mesecih lahko ta problem še povečaš. Čistilni šamponi in formule, namenjene mastnim lasem, namreč odvzamejo naravna olja, ki pomagajo zgladiti povrhnjico lasu.

Skrivnost sijočih las

Najpomembneje je, da svoj običajni šampon zamenjaš za takšnega, ki vsebuje vlažilne, a lahkotne silikone, ki zaprejo povrhnjico lasu. Balzam (količina za velikost oreha) z glavnikom razporedi po laseh in pusti, da prodre (dve minuti).

Dlje časa ko ga boš pustila na laseh – po možnosti v vlažni in topli kopalnici –, bolj sijoči bodo videti lasje. A poskrbi za temeljito izpiranje, kajti ostanki izdelkov nasprotno odvzamejo lesk. Nato nanesi pršilo za lesk. Da ne bo zmastil las, ga nanesi z razdalje 20 centimetrov.

Med posameznimi pranji glave se izogibaj uporabi suhih šamponov, ker matirajo lase in odpirajo povrhnjico lasu.

Dodatna mehkoba

Tako kot lesk je tudi mehkoba las povezana z vlago. Suhi lasje, poškodovane konice in razbrazdana, negladka povrhnjica niso le videti pusti, temveč so tudi na otip neprivlačni. In tekstura tvoje zimske garderobe (posebej kap, a tudi ovratnikov zimskih plaščev in šalov) še poveča izsušenost. Svila in mehka volna sta materiala, ki ju lasje ljubijo bolj kot druge.

Skrivnost svilenih las

Poleg negovalne maske (uporabi jo vsaj enkrat tedensko) lahko zelo suhe lase neguješ in mehčaš s posebnim tretmajem pred šamponiranjem. Olje, bogato z lipidi in proteini (odlično je to spodaj), nanesi na vlažne lase pred šamponiranjem. Vtri ga, pusti učinkovati dvajset minut, nato pa lase umij kot običajno.

Lepotna in modna urednica: Rebecca Hessel Cohen. Lasje: Marco Santini za Tresemmé. Ličenje: Tracy Murphy za Lancôme pri Jed Root Inc. Manikira: Elle za artistsbytimothypriano.com. Prstan: Kenneth Jay Lane, Fotografije: Dean isidro, Jeffry westbrook/studio d., Alex štokelj