Če je tvoja koža zelo svetla in občutljiva na sončne žarke, bodi pozorna na TOLE!

Tu je 5 vročih dejstev o sončenju, ki jih moraš poznati. (Še posebej glej vroče dejstvo št. 2!)

Če je tvoja koža zelo svetla in občutljiva na sončne žarke, bodi pozorna na TOLE! (foto: Unsplash.com/Ramy Kabalan) Unsplash.com/Ramy Kabalan
16. 8. 2018

5 vročih dejstev o sončenju, ki jih moraš poznati:

Vroče dejstvo št. 1:

Višji je faktor, večja je zaščita?

Dermatologi in strokovnjaki so deljenega mnenja, zato se postavljamo na stran logične razlage. Višji faktor še ni zagotovilo, da se namažeš le enkrat in si lahko brez posledic na soncu ves dan. Izberi izdelke z nižjim zaščitnim faktorjem, ki bodo tvojo kožo manj obremenili, in jih raje nanesi pogosteje, obvezno po vsakršni vodni ali športni aktivnosti. Enkrat ni nobenkrat!

Vroče dejstvo št. 2:

Obleci se

Če je tvoja koža zelo svetla in občutljiva na sončne žarke, izberi oblačila z UV-zaščito. Bodi pozorna, da izbereš tista z visokim faktorjem in v temnejši barvi, saj so lanskoletni testi, ki jih je izvedla Zveza potrošnikov Slovenije, pokazali, da je višina faktorja na teh oblačilih v veliko primerih nižja, kot je navedeno. Le štirje od desetih testiranih izdelkov so imeli navedeno pravilno višino faktorja.

Vroče dejstvo št. 3:

Pametno izbiraj

Preveri kaj piše na deklaraciji. Izdelki naj vsebujejo zaščito za širok spekter sončnih žarkov, ki vključuje UVA- (povzročajo temne madeže in gubice) in UVB-filtre (povzročajo opekline). Nekateri izdelki vsebujejo tudi zaščito pred modro svetlobo HEV (High Energy Visible Light).

Vroče dejstvo št. 4:

Zaloga vitamina D?

Čez poletje dobimo dovolj vitamina D že z naključnim izpostavljanjem soncu. Za večino ljudi zadošča približno 15 minut izpostavitve obraza, rok in podlahti soncu v času pred 11. uro dopoldne in po 16. uri popoldne. “Daljše bivanje na soncu žal ne ustvarja neomejenih zalog vitamina D, ki bi jih lahko porabila čez zimo,” pravi dermatologinja Blanka Zagoričnik Opara, dr. med., iz Dermatološkega centra Derm.

Vroče dejstvo št. 5:

Ali sončne kreme škodijo tebi in okolju?

Izdelki s cinkovim oksidom in titanijevim dioksidom vsebujejo nanodelce, velike eno dvajsetino človeškega lasu, ki zmanjšajo ali izničijo bele sledi na koži. Nanodelci za kožo sicer niso nevarni, a bodi previdna pri uporabi pudrov v prahu in zaščitnih krem na potisk ter balzamov za ustnice s temi sestavinami. Izdelki z mineralnimi filtri naj bi škodovali koralam in morskim živalim, zato izberi vodoodporne teksture.

Pripravila: Katja Štravs
Fotografije: Unsplash.com/@Rumy Kabalan

Preberi še: Namesto da rečeš 'LJUBIM TE', naredi to!

Priporočamo tudi: S TEM oljem se lahko učinkovito znebiš podočnjakov