Brez sulfatov, parabenov in umetnih dišav

Z zadnjih lepotnih novosti bolj kot kaj vsebujejo, 'vpije' to, česa ne. Morda zato, ker si vsi želimo živeti bolj zdravo, to pa pomeni, da želimo iz vsakdana izbrisati čim več strupov. Spomladansko čiščenje naj torej vključuje tudi lepotno razstrupljanje in nego z izdelki brez škodljivih sestavin.

Brez sulfatov, parabenov in umetnih dišav (foto: Promocijski materijal, shutterstock) Promocijski materijal, shutterstock
22. 5. 2013

Očisti rutino čiščenja las

Morda je najtežje najti šampon, ki se dobro peni, lase res očisti ter hkrati zadovolji specifične potrebe las in lasišča, a seveda brez škodljivih kemičnih sestavin. Če je tvoje lasišče občutljivo in nagnjeno k srbenju, sploh veš, da je to nujno potrebno.

Korak do razstrupitve

Povrhnjico lasu sestavljajo številne luske, med katere se, še posebej če so lasje barvani in poškodovani, naberejo nesnaga iz ozračja ter ostanki izdelkov za oblikovanje. Za vsakodnevno nego lasem privošči izdelke, ki ne vsebujejo sulfatov in parabenov, npr. Alterna. Obožujemo jih, ker ne vsebujejo nevarnih sestavin, imajo pa veliko naravnih in ekološko certificiranih učinkovin. Linija Bamboo Shine s čistim ekstraktom bambusa poskrbi, da postanejo lasje močnejši, bolj zdravi in sijoči. Je nosilka oznak Eco certifikat in Fair Trade.

Očisti prostor

Najbrž tudi ti povezuješ čistočo doma z lepim in prijetnim vonjem. A naj te opozorimo, večina osvežilnikov zraka vsebuje kemične spojine, ki v naših možganih blokirajo draženje živcev, odgovornih za voh, in tako povzročijo, da bi zaznali neprijetne vonjave.

prostor

Korak do razstrupitve

Prezrači sobo, nato pa jo odišavi z naravnimi 'parfumi' – eteričnimi olji, naravnimi dišečimi svečami ali razširjevalcem parfuma za dom L'Occitane, ki prostor odišavi naravno in okolju prijazno.

Mineralna ličila

Koža obraza je ves dan izpostavljena onesnaženju iz ozračja pa tudi iz rok, kar lahko povzroča draženje in prezgodnje staranje. Zato ji ne nalagaj dodatnega bremena, temveč za ličenje izberi izdelke, ki vsebujejo naravne pigmente in mineralno zaščito.

Korak do razstrupitve

Koži privošči oddih z ličili, ki ne vsebujejo parabenov, mineralnih olj, PEG-jev ... Se sprašuješ, katera so to? Ponudba organsko certificiranih je kar pestra in skoraj zagotovo boš nekaj našla tudi v tvoji najbližji drogeriji; Alverde, Nvey Eco, Lili Lolo, Couleur Caramel ...

Nega kože brez strupov

Kaj namažeš na kožo, je tako pomembno kot to, kaj namažeš na kruh. Najmanj, kar lahko storiš za svoje zdravje in kožo, je, da uporabljaš kozmetiko, ki jo koža dobro prenaša: dermatološko testirano ali še bolje organsko certificirano.

Korak do razstrupitve

Mi prisegamo na znamko Melvita, ker ima veliko izbiro organsko certificiranih izdelkov, ker so ti učinkoviti, lepo dišeči in, kar je zelo pomembno, ker v trgovinah Melvita lahko vedno najdemo prijazno in strokovno pomoč. Je v tvojem kraju ni? Splet­ni nakup pogosto ponuja odlične popuste: www.melvita.si.

Neškodljivi laki za nohte

Vrsto let so med uporabnicami lakov za nohte kraljevali običajni laki, ker so bili bolj obstojni in na voljo v številnejših odtenkih. A ker je ozaveščenost o škodljivosti formaldehida, toulena in ftalatov postala vse večja in hkrati tudi povpraševanje po formulah brez njih, sta se izboljšala tudi izbor in kakovost zdravju prijaznejših različic.

lak

Korak do razstrupitve

Zoya je prva znamka, ki je ponudila neškodljive lake za nohte in ima še danes največjo ponudbo odtenkov. A svoj izbor skušajo dopolniti tudi 'običajne' lepotne hiše, npr. Revlon.

Nov vsakdan

Sledi naravnemu toku in v prehrano vključi veliko 'pridelkov' pomladi: regrat, beluše, jagode, koprive ...Ti iz telesa izločajo strupe in spodbujajo čiščenje jeter. Te mika še več? Vključi se v organiziran program razstrup­ljanja in iz svojega življenja izbriši nezdravo prehrano, navade, odnose ...

Korak do razstrupitve

Umaknite čustva iz hladilnika je šola zdravega prehranjevanja za vse, ki se zavedajo vpliva hrane na videz in psihično počutje. Zakaj ti bo koristila in česa vsega se boš naučila, poglej na www.faceforceyoga.com.

Čas za sprostitev

Vsakič, ko si pod stresom, v krvni obtok sproščaš adrenalin in kortizol. Če je stres dolgotrajen, ta dva hormona škodujeta telesu – povzročata visoko raven sladkorja v krvi in zakisanost organizma ter utišata imunski odziv na vnetje. Tako se ti lahko zgodi, da ob prvi sprostitvi, npr. na počitnicah, vedno zboliš ali pa dobiš herpes. To pomeni, da je tvoja realna slika stanja telesa in imunskega sistema zanič, vendar tega zaradi stresa in povišanega adrenalina nisi opazila.

Korak do razstrupitve

K razgradnji teh strupov pripomore sproščanje – lahko v obliki polurnega sprehoda, masaže, kopeli ... Poskusi tretma za razstrupljanje telesa: kopel z rožmarinom in masažo z oljem, ki vsebuje npr. izvlečke listov mlade breze kot Weleda Olje breze proti celulitu. Ob vsakodnevnih ponovitvah in skupaj z napitkom Weleda Aktivna brezova kura boš odplaknila celulit.

12

Cosmo slovarček zdravju neprijaznih kemikalij

FORMALDEHID je konzervans. Splošno znano je, da pri nekaterih ljudeh formaldehid v kozmetiki povzroča alergijske reakcije, mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) pa je razglasila formaldehid kot dokazano rakotvorno snov. EU omejuje uporabo formaldehida v izdelkih za osebno nego ter zahteva, da so izdelki s formaldehidom ali sestavinami, ki sproš­čajo formaldehid, označeni z napisom 'vsebuje formaldehid'.

TOULEN je topilo. V kozmetiki je prepovedan, razen v izdelkih za nohte. Agencija za zaščito okolja (EPA) ocenjuje, da čezmerna izpostavljenosti toluenu v proizvodih za nego nohtov lahko povzroči zdravju škodljive in potencialno nevarne učinke, a znanstveni odbor za potrošniške izdelke (SCCP) trdi, da toluen, kot se uporablja v proizvodih za nohte, ne pomeni tveganja za zdravje, obenem pa opozarja pred nevarnostjo vdihovanja toluena. Raba toluena je tako v EU dovoljena izključno v izdelkih za nego nohtov, ti pa morajo biti opremljeni z nalepko 'le za uporabo pri odraslih' in 'hraniti izven dosega otrok'.

SULFATI omogočajo penjenje izdelka. Na embalaži kozmetičnih izdelkov jih najdemo pod imenom sodium laureth sulfate (SLS) ali sodium lauryl sulfate (SLES). Dokazano dražijo in izsušijo lasišče ter lase, vendar niso prepovedani. Zaradi svoje nizke cene so sestavina cenovno ugodnih, manj kakovostnih šamponov ter gelov za tuširanje.

FTALATI so mehčalci, topila in plastifikatorji. Desetletja raziskav kažejo, da ftalati motijo ​​hormonski sistem, zmanjšujejo plodnost in povzročajo rast tumorskih celic na dojkah. Ftalat, ki je najpogosteje uporabljan v kozmetiki in izdelkih za osebno nego, je dietil ftalat. Pogosto uporabljena v izdelkih za nohte sta dimetil ftalat in dibutil ftalat.Uporabo drugega je prekinila večina proizvajalcev, saj je marsikje prepovedana surovina. Od leta 2004 so v EU določeni ftalati prepovedani.

PARABENI so konzervansi. Zaradi učinkovitosti, dolge zgodovine uporabe in nizke cene so v kozmetiki močno razširjeni. Dokazano rušijo hormonsko ravnovesje, našli pa so jih že tudi v tkivu tumorjev oz. raka na dojki., vendar neposredna povezanost parabenov z rakom še ni priznana.

MINERALNA OLJA so pravzaprav stranski proizvod destilacije surove nafte v bencinsko gorivo. Tudi ti so množično prisotni v kozmetičnih izdelkih. Če se seznam sestavin začne z besedami parafinium, liquidum, vazelinum ali petroleum, to pomeni, da je osnova izdelka naftni derivat. So podobno škodljivi kot parabeni.

PABA (para aminobenzoična kislina) ščiti pred UV-žarki z absorbcijo UV-valov. Nekatere študije jo povezujejo s povečanim tveganjem za celične poškodbe in povzročanjem alergij.

Pripravila: Nika Veger