Botoks - te dni praznuje svojo 20-letnico!

Botoks, ki obljublja napeto in mladostno kožo, te dni praznuje svojo dvajsetletnico.

8. 11. 2012

Govorimo o čudežu, ki omrtviči živce, gladi smejalne gubice in gube, ki nastanejo zaradi posledice starost.

Raziskave kažejo, da vse več žensk, pa tudi moških, posega po tej metodi, ki jo izvaja zdravnik v ambulanti ali kozmetičnem salonu.

Vse v želji po bolj mladostnem videzu.

Kako se je začelo

Darilo in njegov učinek

Botulin je pravzaprav strup, ki že nekaj časa velja za najbolj močno učinkovino, ki jo narava lahko da.

Vsebujejo ga živila, predvsem meso in mesni izdelki. 0,00000007 grama te učinkovine lahko ubije odraslega človeka. Ni presenetljivo, da je bil testiran za biološko vojno. Na srečo se je izkazalo, da je proizvodnja predraga in vzdržljivost premajhna za te namene. Namesto tega so ga začeli v osemdesetih uporabljati v medicini pri motnjah gibanja, kot so prekrižane oči, nenadzorovano tresenje, krči, tortikolis in ploske noge. Zdravniki so ga obravnavali kot penicilin 21. stoletja.

Po nesreči

Zmagoslavje botulina kot vodnjaka mladosti se je začelo malo pozneje. Kanadski oftalmologom Jean Carruthers je odkril, da ima izravnalni učinek živčnega posrednika pri bolniku. Skupaj s plastičnim kirurgom Alastairjem sta leta 1992 objavila prvo znanstveno delo o kozmetični uporabi botoksa. Princip je preprost: ker so mišice na obrazu – v nasprotju s tistimi na nogah – neposredno povezane s kožo, mišična paraliza sprostiti kožo na obrazu. Linije oziroma gubice (tako kot mišični krči) kot po čudežu izginejo.

Bolj gladko, mladostno in lepše

Od tabuja do nuje

Najprej so bili ti tako imenovani morilci gub nekaj sramotnega in zvezdniki niso hoteli priznati, da uporabljajo botoks.

Med prvimi je pred šestimi leti javno priznala Cindy Crawford:

"Pri določeni starosti sicer kreme pozitivno vplivajo na teksturo kože. Ampak da se ponovno vzpostavi elastičnost, uporabljam injekcije botoksa in kolagena. Zvezdnici Kim Cattrall (Seks v mestu) in Courteney Cox (Prijatelji) prav tako uporabljata botoks.

Njegove prednosti:

  • V nasprotju s kirurškim posegom je to manj boleče in strup iz telesa počasi izginja. Približno šest mesecev po injekciji obrazne mišice delajo kot prej.

Slabosti:

  • Nepravilna in prekomerna uporaba lahko živce poškoduje za vedno.

Tudi soseda to počne

Preprostost vbrizgavanja in številne izpovedi zvezdnikov so razlogi, da je botoks že nekaj običajnega in vsakodnevnega. Trend narašča pri ljudeh, starejših od 30 let, še vedno pa prevladujejo ženske, čeprav je število moških v zadnjih letih zelo naraslo.

Izguba obraznih potez

Precej togo

Tako kot pri vseh stvareh se tudi pri botoksu lahko pojavijo zlorabe, ko ljudje pač pretiravajo.

Včasih zapeljiva in lepa človeka, kot sta Meg Ryan in Mickey Rourke, sta zdaj videti oblazinjena in čudno trda.

Zgodi se, da se popolnoma izgubijo poteze obraza. Britanske študije že govorijo o zasvojenosti z zdravilom botoks. Obstajajo celo zabave, kamor pride zdravnik in vbrizga gostom botoks, seveda če to želijo. Odvisnikom tako več nobena guba ni sprejemljiva in njihovi obrazi se spremenijo za vedno.

Kakorkoli, vsak naj se odloči po svoje, nam pa se zdi, da je treba vse početi zmerno in da je naraven nasmešek, kot ga imajo Kate Winslet, Judi Dench in Helen Mirren, nekaj najlepšega.

Uporaba botoksa

Medicinska

  • Prekomerno potenje, imenovano tudi hiperhidroza, je mogoče ublažiti z injekcijami botoksa. Stroški: približno 700 evrov, tega ne krije zdravstveno zavarovanje.
  • Mišične bolezni, kot so prekrižane oči in neobvladljive tresenje, lahko botoks pozdravi za več let. Zavarovanje krije stroške.
  • Zdravljenje depresije z botoksom je popolnoma novo področje. Prve raziskave so obetavne.

Estetska

  • Boj proti gubam. Stroški zdravljenja so od 200 do 500 evrov. Učinek je viden po dveh ali treh dneh, največji rezultat pa po enem do dveh tednih in traja približno šest mesecev. Za izrazite gube strokovnjaki priporočajo kombinacijo botoksa in hialuronske kisline.
  • 'Quaddeling' je nova oblika zdravljenja z botoksom, pri kateri se manjše količine injicirajo tik pod kožo in je tako poseg manj viden. Rezultati so veliko bolj naravni (od 200 evrov).

Več branja na podobne teme:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri