Boljši način za čiščenje kože

Najbrž za umivanje obraza porabiš le 20 sekund, med katerimi razmišljaš vse drugo le o čiščenju ne, saj je to že davno ustaljena rutina. Strinjamo se, umivanje mora biti takšno, da ti ne vzame preveč časa. A kakšna je tvoja tehnika, vseeno razmisli še enkrat.  Saj veš, nega kože se začne z dobrim čiščenjem, zato moraš to tudi prilagoditi težavam kože, ki jih imaš.

11. 5. 2011

1. Dober začetek noči

Odstranjevanje ličil in nečistoč

Vatici prepoji z odstranjevalcem ličil. Najprej ju položi za 10 sekund na veko, da raztopita maskaro in preostala ličila, nato s potegom odstrani nesnago. Ponovi še enkrat  z novima vaticama, le da tokrat podrgneš še obraz. To je pravzaprav predčiščenje, saj odstrani vidno nesnago, ki se je nabrala ali pa smo jo na kožo nanesli čez dan. Nato obraz splakni z mlačno vodo (opljuskaj se tri- do petkrat). Ne pozabi na predel ob robu obraza, ob lasišču, ušesih in pod brado, sicer se bo tam umazanija zbrala in povzročila izbruh mozoljev.

2. Tedenska dopolnitev

Poliranje s pilingom

Piling z drobnimi zrnci nanesi kar na blazinice prstov – običajno mora biti koža obraza pred tem navlažena (preveri na embalaži izdelka). S krožnimi gibi, kot kaže ilustracija, izdelek pravzaprav vmasiraj, ker le tako sprostiš odvečno olje iz por. Začni na bradi in nadaljuj na ličkih, nosu nazadnje pa na čelu. Ko zrnc pod prsti ne čutiš več (ker so se razmočila ali raztopila), izdelek odstrani z veliko mlačne vode. Pozor: po tem postopku bo koža zelo občutljiva za UV-žarke, zato se po negi vedno zaščiti z visokim faktorjem.

3. Nova vsakodnevna rutina

Intenzivno odstranjevanje loja iz por

Predel, ki je na obrazu običajno najbolj masten, obdelaj z izdelkom za globinsko čiščenje mastne kože in por. Nanesi ga na blazinice vlažnih prstov in ga vmasiraj z manjšimi krožnimi gibi  od brade prek nosu do čela. Manjši in bolj so zgoščeni krogi, več umazanije in loja boš iztisnila.

4. Nežno čiščenje

Obdelava suhe kože

Pozabi na vse grobe izdelke in tehnike, ker to preveč razdraži suho kožo. Roke najprej umij, nato pa ves obraz dobro navlaži z vodo. Šele nato nanesi kapljico izdelka, najbolje je, da je v oljni formuli. Olje razmaži in segrej med dlanmi, nato pa s prsti dobro premasiraj obraz. Vzemi si čas, kajti oljni odstranjevalec bo raztopil vso umazanijo in odvečni loj, pri tem pa vseeno ne bo uničil zaščitnega plašča kože. Vse skupaj odstrani tako, da na obraz položiš vročo mokro brisačko in počakaš, da se pore pod toploto odprejo. Obriši obraz, ko je brisačka ohlajena, in 'savnanje' ponovi še dvakrat.

5. Finiš za dober rezultat

Nanos izdelka za nežni piling

Ti 'toniki' so v zadnjem času prav pogosti, saj odstranijo mrtve celice kože, zaradi česar je ta takoj bolj gladka in sijoča, pore pa se manj mašijo. Poišči takega, ki je namenjen vrsti tvoje kože (brez leska, mastna, suha …), in ga nakapaj na brisačko ali vatirano blazinico.  Kože z njo ne drgni, temveč le nežno pogladi z dolgimi božajočimi gibi.

Cosmo nasvet

Najpomembnejše je večerno čiščenje, zato temu posveti več časa. Za temeljito jutranje umivanje pravzaprav ni potrebe, če si bila prejšnji večer pridna in si se v posteljo ulegla brez umazanije na obrazu. Zjutraj bo tako dovolj že, da kožo obrišeš s toplo mokro brisačo. Tudi pretiravanje s čiščenjem namreč ni dobro, saj to uniči zaščitni plašč, povzroči še večje izločanje loja in draži kožo.

Gospodinjski triki

Zadnjič mi je zmanjkalo praška za pomivanje posode, pa sem uporabila kar svoj eko šampon.

Proizvajalec ga tako ali tako reklamira s tem, da pravzaprav vse njihove izdelke lahko tudi poješ. Rezultat? Povsem čista posoda, tudi tista, v kateri se je malo prej pekla slastna pečenka. Zdaj z navdušenem opazujem migracijo lepotnih izdelkov v kuhinjo in seveda obratno. In prav ta dognanja, ki sem jih prenesla v obratni smeri – iz kuhinje v kopalnico – so še posebej zanimiva:

  • 1. Tako kot je umazano steklo videti sivo in mrtvo, čisto pa kar žari in močno odbija svetlobo, tako je tudi spolirana koža videti sijoča in zdravo žareča.
  • 2. Pena s svojo zmožnostjo širjenja volumna in  nato hitrega krčenja iz kože kar posesa nečistočo, podobno kot iz tepiha. Zato za dober rezultat oz. temeljito čistočo izbiraj izdelke v peni.
  • 3. Kožo po čiščenju le rahlo potapkaj z brisačo, da bo ostala še vlažna. Tako kot suha krpa pravzaprav nič ne vpije vode v primerjavi z mokro, tako tudi vlažna koža vpije veliko več nadaljnje nege.

Priredila: Nika Veger, fotografije: Kim Myers Robertson, promocijski material, shutterstock, ilustracije: stuart mackenzie/eyecandy.co.uk, Renata Grabn