Babičina kozmetika za vrnitev k naravi!

V naravi najdemo prav vse, kar potrebujemo za dušo in telo, za življenje. Narava nas potrpežljivo čaka, da se vrnemo tja, kamor spadamo.

Babičina kozmetika za vrnitev k naravi! (foto: profimedia) profimedia
21. 11. 2013

"Poleg tega, da nas hrani, nas narava obdaruje s čudovitimi in razkošnimi olji, bogatimi s snovmi za ohranjanje mladosti, prožnosti kože, zdravja in dobrega počutja."

Čas je, da spet prisluhnimo sami sebi in naravi.

Vrnitev h koreninam!

Ko slišimo 'babičina kozmetika', nas to spomni na prababice in babice, ki so v kotlih kuhale živalske maščobe in jim dodajale pepel, da bi tako izdelale milo.

naravaPrav takšno babico je imela tudi Mihaela Pichler Radanov - babico Mišo, ki jo je od malih nog uvajala v skrivnost redne nege kože s pomočjo olj, zelišč, sadja, začimb in čajev. Svoje bogato znanje je prenašala na vnukinjo tako, kot je njena mama uvajala njo, ko je bila še mlada. In čeprav je Mihaela kot odrasla ženska babičina učenja odrinila na stran, nje kozmetiko pa zamenjala za lepo pakirane in lesketave kupljene stekleničke, se je po babičini smrti nanje spet spomnila, ko je podedovala njeno beležnico s skrbno zapisanimi recepti.

Malo zaradi nostalgije, malo pa iz čiste radovednosti je pričela spet preizkušati babičine recepte, dišeči svet mešanic olj za telo, krem za obraz, grelnih čajev, eteričnih olj za odpravljanje težav in sproščanje, mask za obraz in lase, sadnih in zeliščnih obkladkov, masažnih ploščic, kopalnih pudingov in soli, solnih in začimbnih pilinov ter mil pa jo kmalu popolnoma zasvojil. Vse pogosteje je segala po babičini beležnici in vse pogosteje mešala in kuhala.

Zanimivo, da se k naravi in naravnim virom te dni vrača tudi vrhunska kozmetika, ki ponovno odkriva in znanstveno potrjuje že znane učinke posameznih rastlin. A če je ta kozmetika zaradi stroškov raziskav, marketinga in blišča, ki ga obdaja, draga, bi si lahko le z nekaj znanja in uvida v skoraj pozabljene modrosti naših babic taisto izdelali tudi sami.

Pri tem seveda ne gre le za ceno, saj:

  • "... ne gre pozabiti, da je koža naš največji organ. Tisto, kar nanesemo na kožo ali vanjo vtiramo, ne vpliva le na kožo samo, temveč prodre tudi v globlje plasti kože in potem še v globlje plasti našega telesa, v limfni in kapilarni sistem in s tem v celotno telo. Zato je zelo pomembno, kaj bomo nanašali in vtirali v kožo, s čim jo bomo hranili in ohranjali njeno dobro kondicijo, vlago, prožnost, gladkost ter s čim jo bomo čistili."

Po recepturi babičine kozmetike

vrtnicaIz knjige prav posebnih receptov 'maž', s katerimi si je s pridom in globoko v starost avtoričina babica ohranjala mladostno lepoto, prožnost, mehkobo telesa in obraza in bleščeče lase, povzemamo recept kreme za obraz, ki naj bi jo babica Miša uporabljala tudi za telo, prehlad, bolečine in celo ureznine - skratka: vse, le jedla je ni.

Za Mišino kremo za obraz, ki obljublja, da bo tvojo kožo navlažila, zmehčala, napela, pomladila in obnovila, boš potrebovala 200 g karitejevega masla, 100 g kokosovega olja, 70 g oljčnega olja, 70 g mandljevega olja, 70 g lanolina, 50 g jojobovega olja, 50 g sončničnega olja, 40 g kakavovega masla, 40 g ricinusovega olja, 10 g palmovega olja in 10 g bučnega olja. Mešanici naštetih olj pa gre dodati še 30 g eteričnega olja sivke, 20 g eteričnega olja vrtnice, 10 g eteričnega olja smilja, 10 g eteričnega olja geranije in 10 g eteričnega olja rožmarina.

Olja vlijemo v posodo in jim vmešamo vosek, ki veže vlago, kar kremi žal tudi skrajša rok uporabe. Kreme namreč izdelujemo tako, da v parni kopeli v 6 delov olja raztalimo 2 dela čebeljega voska, v še toplo zmes pa dodamo 2 dela tople vode in mešamo, dokler se zmes ne ohladi. Tako namešana krema je po teksturi podobna majonezi. Pri pogrevanju olja v parni kopeli moramo biti še previdni, da olja ne pregrejemo in tako nehote uničimo negovalne in zdravilne lastnosti olj. Kremo gre hraniti v posodici (a nikoli aluminijasti) in v hladilniku, rok uporabe, če ne dodajamo konzervansov, pa je le dva tedna, kar pomeni, da jo gre izdelovati v manjših količinah.

Še več malih in velikih skrivnosti

Babičina kozmetikaAvtorico knjige Babičina kozmetika, Mihaelo Pichler Radanov, so k pisanju spodbudili spomini na babico Mišo, ki je umetnost izdelovanja domače kozmetike, naravnih mil, masažnih in negovalnih olj zapisovala v svojo malo knjižico.

In verjamemo, da danes, ko se bolj ali manj kar vsi po vrsti vse bolj navdušujemo nad vračanjem k naravnemu, ne gre dvomiti, da je ob priliki ne bi z navdušenjem vzela v roke in kakšnega od receptev preizkusila še sama. A pozor, avtorica knjige pravi, da se človek, ko ga enkrat potegne v ta čarobno dišeči svet, s takšno kozmetiko naravnost 'okuži'. Kaj lahko bi se ti tako zgodilo, da boš navdušena nad blagodejnimi učinki želela uporabljati le še svojo, doma izdelano kozmetiko.

Pa veliko užitka v ustvarjanju le-te ;)