ABC pudri

Verjetno je ena najtežjih stvari izbrati pravo vrsto in ton pudra, ki se kar najbolj prilega vaši koži, in tam ostane ves dan. Pudre smo razvrstili na različne kategorije in za vsako poiskali primerno rešitev.

27. 3. 2003

Postopek nanašanja

Predvsem mat, nemastne pudre lažje razmažemo z vlažno gobico.

Ker se izredno hitro sušijo, moramo paziti, da ne zaidemo dvakrat na isto mesto, ker bi to pomenilo kopičenje plasti.

Gobice ne vlečemo, temveč z njo rahlo tapkamo; potegnemo le toliko, da odstranimo odvečen nanos.

Od tega, kako močno pritiskamo, je odvisna tudi debelina, zato bodite previdne, da ne ustvarite maske.

Pri teniranju zgubane kože uporabite prste in krožno utrite puder, tako da se bo enakomerno razporedil tudi v gubo.

Puder v prahu, ki je namenjen fiksiranju, nanašajte s čopičem, pri čemer ne skoparite. Prijelo se ga bo le toliko, kolikor ga vpije prejšnji nanos. Ostanek pometete in dobile boste bolj gladko kožo, puder pa bo zdržal ves dan.

Ne fiksirajte in ne uporabljajte korektorja, če je koža nagubana. Gube boste samo poglobile.

Kako izbrati pravo barvo?

Poznamo tri osnovne tone: oliven, rumenkast in roza. Rumenkasta je tako rekoč univerzalna barva, saj prekriva rdečico in odganja sivino, ob modrikasti dnevni svetlobi pa daje vtis naravnosti.

Umetna luč je rahlo rumenkasta in prekrije morebiten roza odtenek, ki nas pri nakupu lahko zavede. Roza koža ni posebej zaželena, pudri v tej barvi pa so praktično neuporabni.

Na roko si kapnemo svetlejšo barvo ali več svetlejših barv, zraven pa damo za tri tone temnejšo. Ob temni barvi, ki je navadno topla, se hitro razkrije, katera od svetlih vsebuje roza pigmente.

Ko smo izbrale primeren ton, preverimo, ali se odtenek sklada z robom obraza. Pomembno je, da vrat ni svetlejši. Za ta podvig prosite za nasvet prijateljico ali prodajalko, ki vas bolje vidi.

Korektorji

Služijo nam za prekrivanje vseh mogočih nepravilnosti; od mozoljev do temnih kolobarjev. Izbrati moramo primernega nastalemu problemu.

 • Tekoči korektor lahko uporabite tudi brez dodatnih plasti pudra. Odličen je za prekrivanje podočnjakov, sivin okoli ust ali za razkrivanje rdečega nosu. Barva se mora ujemati z vašo kožo, morda je lahko za spoznanje svetlejša, predvsem za podočnjake pa mora biti v rumenkastem tonu. Lancome Long Lasting Softening Concealer.

 • Korektor v svinčniku nam z lahko strukturo in enostavnim nanašanjem omogoča hitre in učinkovite popravke. Kot svinčnik ga nosimo v torbici in nam je vedno pri roki. Kanebo Concealer (Brush Type) Anti – Cernes izredno dobro prekriva rdeče predele.

 • Antibakteriološki korektor je namenjen prekrivanju in zdravljenju mozoljev. Hitro jih suši in preprečuje dodatno vnetje na poškodovanih mestih. Nikoli ga ne uporabljamo okoli oči! Lancaster Skin Pure.

Do 25 let

 • Za suho in normalno kožo: tekoči puder Chanel Vitalumiere enakomerno in nežno prekriva, daje koži svežino in jo vlaži. Drobni delčki odbijajo svetlobo tako, da koža deluje naravno tako ob naravni kot ob umetni svetlobi.

 • Za mastno kožo: Nivea Beauté Velvet Mat ima sposobnost, da kožo prekrije na naraven način in zaradi vlažilnih sestavin ustvarja naraven videz.

 • Za mešano kožo: L`Oréal Idéal Balance Compact uravnava in vlaži kožo, vsebuje 50-krat bolj drobne delce kot običajni pudri, je enostaven za uporabo in poskrbi za enotno matirano polt.

 • Za več kritnosti: Max Factor Hyper Smooth je lahek, vendar lepo prekriva vse nepravilnosti na koži in jo hkrati vlaži in ščiti pred zunanjimi vplivi.

Do 35 let

 • Za suho in normalno kožo: Biodroga Sistems Liquid Make up je lahek in enakomeren, kožo ščiti pred izsušitvijo in predčasnim, s svetlobo pogojenim nastankom gubic.

 • Za mastno kožo: Clarins Multi – Matte Foundation Oil Free preprečuje nastajanje ogrcev, kožo ščiti pred zunanjimi vplivi, uravnava mastnost, končni videz pa je sveža matirana polt.

 • Za mešano kožo: Lancôme Adaptive omogoča enotno polt z uravnavanjem izločanja sebuma in vlaženjem. Kožo varuje pred zunanjimi vplivi; UV-žarki in onesnaženjem.

 • Za več kritnosti: Max Factor Facefinity z zaščitnim faktorjem SPF 15 in dolgo obstojnostjo sodi med tiste vrste, ki jih lahko uporabljamo zelo univerzalno. Popolnoma tanek sloj daje naraven, enakomeren ten, medtem ko bolj izdaten prekrije vse nepravilnosti brez umetnega, zamaskiranega videza.

Nad 35 let

 • Za suho in normalno kožo: Biodroga Sistems Light – diffusnig Make up vsebuje posebne pigmente, ki razpršijo svetlobo. Koža postane bolj sijoča, drobne gubice pa skoraj izginejo.

 • Za mastno kožo: Lancaster Skin Feel Revealing Powder Veil Foundation – lahkotna, prosojna podlaga absorbira odvečno maščobo in vlaži. Vitamina A in E negujeta, pomirjata in ščitita kožo pred prostimi radikali.

 • Za mešano kožo: L`Oreal Ever Fresh vlažilni kompleks kožo obnovi, vitamini podarijo koži svež videz, modri pigmenti ‘vpijejo’ sivino, ki je razlog za na videz utrujeno kožo. Formula za obstojnost poskrbi, da se puder ne zabriše in ne razbarva.

 • Za več kritnosti: IsaDora Velvet Touch tekoči puder se odlično ujema s kožo in daje kljub gostoti pigmentov svilnat in žameten videz polti. Ne poudarja gub in kožo vlaži ves dan.

Posebni pudri

 • Za izredno svetlo, hiperpigmentirano kožo ali tako, ki je preobčutljiva na sonce, uporabljamo pudre z visoko zaščito. Avčne Tinted Extreme Compact je obarvan, ne vsebuje kemičnih zaščitnih faktorjev, zaščita proti UVB-žarkom je 50, proti UVA 15, istočasno pa je vodoodporen.

 • Mastna, aknasta koža potrebuje veliko higiene. Zanjo je primeren Shiseidov Pureness Matifying Compact, kompaktni puder, ki razkuži, deluje antibakteriološko in daje lep, naraven videz. Kot suh puder je še posebno dobrodošel v vročih poletnih dneh. Za dober rezultat je zelo pomembno, da redno peremo gobico za nanašanje!

 • Iluminatorji so pudri ali kreme, ki vsebujejo drobne svetleče delčke, s katerimi osvetlimo sivkasto kožo in ji povrnemo sijaj in svežino. Z njimi so nepravilnosti manj vidne, koža pa je na pogled bolj mladostna. Nanašamo jih po vsem obrazu, ali pa se omejimo samo na ličnice in nos. Najnovejši, svilnat, v rahlo bakrenem tonu, je Lancômov Poudre Illuminatrice.

Ariana Vetrovec