6 načinov, kako zaščititi kožo pred soncem (priporočila dermatologov)

Sončni dnevi nas vedno bolj vabijo ven iz zaprtih prostorov. Pa si že "naštudirala", kako se boš letos zaščitila pred soncem? Tukaj je 6 načinov, kako se zaščititi – ne da bi se mu morala pretirano izogibati.

6 načinov, kako zaščititi kožo pred soncem (priporočila dermatologov) (foto: Profimedia) Profimedia
27. 5. 2017

Prihajajo vedno toplejši in bolj sončni dnevi. Svetla stran sonca je, med drugim, da nas po mrzli zimi končno dodobra ogreje in pomaga telesu pri tvorbi vitamina D.

Temna pa žal ta, da je krivec za približno 80% vseh gubic in najrazličnejših pikic na našem telesu ter je glavni vzrok za nastanek kožnega raka.

Kako torej lahko sploh uživaš na soncu, ko pa veš, kakšne vse slabe posledice lahko ima?

Preprosto: tako kot to počnejo dermatologi – s pametnimi metodami za zaščito pred soncem, ki so jih razvili, da bi zaščitili svojo kožo.

1. Kremo za sončenje hranijo zraven zobne paste.

Če daš kremi za sončenje osrednje mesto v kopalnici (tj. poleg paste za zobe), ti lahko služi kot dober opomnik, da si jo naneseš vsako jutro.

Tako imaš večje možnosti, da boš to storila še preden se odpraviš ven na sonce.

2. Stopnjo zaščite (SPF) izberejo matematično.

Pri testiranju krem za sončenje znanstveniki to počnejo pri popolnih pogojih in SPF določijo glede na nanos zelo tankega sloja kreme na koži.

Ljudje smo nagnjeni k temu, da kremo nanesemo preveč tanko in njena zaščita že v roku dveh ur popusti.

Kar pomeni, da če začnemo s SPF 50 in ga pretanko namažemo, v bistvu kožo zaščitimo le polovično, kar pomeni, da je zaščita enakovredna SPF 25, ki se postopoma še bolj zniža v roku naslednjih dveh ur.  

Vse je odvisno tudi od tega, kje živimo (oziroma se nahajamo) in kakšen je odstotek blokiranja žarkov. Tam, kjer so žarki bolj direktni (ponavadi je to nekje bolj daleč na morju, na primer Tunizija), je dobro uporabiti višji faktor kot recimo pri nas v Sloveniji – pa čeprav tudi "našega" sonca ni za podcenjevat.

3. Poznajo pike, ki jih drugi ljudje spregledajo.

Dermatologi cele dneve preučujejo vse možne pike pacientov, od nog do glave, kar pomeni, da so že videli mesta, kjer se pojavi rak (ali pa zgolj gubice).

Poleg ušes (in za njimi), notranje strani dlani, kolen in zgornje strani stopal, obstajajo še tri druga mesta, na katera ponavadi pozabimo: vrat, prostor med prsti na nogah in ob lasišču. Zato je pomembno, da jih ne spregledaš.

4. Kremo za sončenje nanašajo v slojih.

Za najboljšo prekrivnost in zaščito kremo nanesejo v več slojih in jo vsakič vtrejo v različnih smereh.

Na tak način prekrijejo vso območje, izpostavljeno soncu.

Prav tako to počnejo goli, saj se tako izognejo temu, da jih sonce opeče ob robu kopalk ali oblačil.

In kako veš, kdaj je dovolj? Takrat, ko se tvoja celotna koža lepo sveti. :)

5. Dan začnejo s kavo in antioksidanti.

Ne moreš brez jutranje kavice? Odlično!

Nedavna študija je namreč pokazala, da več kave pomeni manj tveganja za razvoj malignega melanoma.

Antioksidanti pa ščitijo telo pred prostimi radikali, ki se prerinejo skozi "razpoke" SPF, kar je lahko tudi do 45%.

Kombinacija ferulne kisline (zelo močen antioksidant, prisoten tudi v kavi) z vitaminoma C in E lahko poveča SPF kreme za sončenje celo do 8 krat.  

6. Lipglos si nanesejo na ustnice šele takrat, ko sonce zaide.

Karkoli sijočega lahko deluje kot povečevalno steklo in poveča prodiranje sončne svetlobe, kar lahko ob nošenju lipglosa povzroči opekline ustnic.

Rak spodnje ustnice je dokaj pogost in obstaja tudi velika verjetnost, da se bo razširil.

Najbolje je, da se za čez dan odločiš za balzam z zaščitnim faktorjem. In naj ti ga nikar ne bo nerodno večkrat nanašati, saj zaščita na ustnicah najprej izgine – zaradi oblizovanja, pitja in uživanja hrane.

Če boš upoštevala teh 6 nasvetov, se boš lahko brez skrbi predajala sončnim žarkom in uživala v prihajajočem toplem poletju! :)

Pripravila: Nika Švajncer

Preberi še: “Tvoja krema za obraz naj vsebuje antioksidante” (nasvet dermatologinje) ali pa Brez uporabe ličil do lepega videza kože.

Priporočamo tudi: Priznamo, čez te lepotne napake smo šle me (ne naredi jih še ti)!