10 nasvetov za nego las

Strokovnjake v verigi ljubljanskih frizerskih salonov Lassana smo poprosili za nekaj nasvetov pri negi las. Zaupali so nam naslednjih 10 nasvetov.

10 nasvetov za nego las (foto: Lassanine kolekcije) Lassanine kolekcije
29. 6. 2010 | Promocijsko sporočilo

1. Šampon in balzam sta različna izdelka

Nikakor ne uporabljaj t. i. izdelkov 'dva v enem', saj ti združujejo dva kemijsko različna izdelka, z različnim namenom uporabe – šampon je čistilne narave, balzam pa lase neguje in jih ščiti pred mehanskimi ter kemičnimi vplivi. Balzam tako zapre površino las, da zunanji vplivi ne morejo prodreti vanje, hkrati pa pri barvanih laseh varuje pigmente in tako se lasje ob njegovi uporabi bolj lesketajo.

2. Nahrani suhe lase

Enkrat mesečno se odloči za kuro z negovalno masko, ki na lase deluje globinsko in jim povrne elastičnost, lesk in voljnost. Masko si lahko narediš kar sama iz npr. jajčnega rumenjaka, limoninega soka, ricinusovega ali orehovega olja. Nanesi jo na umite lase, jih prekrijte s kapo ali ovij v alu folijo in pusti učinkovati 10-20 minut. Za osnovno nego suhih las obvezno uporabljaj tudi fluide oz. oljne tekočine in gloss spreje, izogibaj pa se izdelkov, ki vsebujejo silikon, saj ta dolgoročno tanjša lase.

3. Zaščiti lase pred likanjem in sušenjem

V zadnjem času je zelo popularno likanje las, kot vsak postopek pa ima tudi toplotna obdelava las svoje zakonitosti. Tako pri feniranju kot pri likanju las lase izsušimo, zato je nujna uporaba sredstev za zaščito pred toploto, saj s temi zmanjšamo poškodbe na laseh. Uporabljaš lahko tudi različne spreje, tekočine in olja, ki se nanesejo tako na vlažne kot (delno tudi) na suhe lase in naredijo termoizolacijsko zaščito.

4. Lase naj barvajo le frizerji

Na trgu je zaradi ohranjanja konkurenčnosti vedno več proizvodov slabše kakovosti in posledično se pojavlja vedno več alergij in drugih reakcij nanje. Prednost barvanja v salonih so v prvi vrsti kakovostne barve, hkrati pa strokovnost frizerja, ki pozna strukturo in debelino las, predhodne nanose barv ter naravni ton las, saj glede na našteto prilagaja odstotek hidrogena v barvi. Za pričakovani rezultat je izredno pomemben čas delovanja, ki ga sama doma hitro nehote podaljšaš z daljšim nanašanjem barve na svoje lase. Hkrati te bo frizer tudi opomnil, da nekateri odtenki enostavno niso mogoči zgolj z enim samim barvanjem.

5. Konice naj bodo zdrave

Za zdrave konice je nujno striženje na šest do osem tednov, saj se v tem obdobju konice navadno pričnejo cepiti. Če si puščaš dolge lase in gre za dolžino daljšo od paža, je sprejemljivo tudi striženje na 3 mesece. Cepljenje las lahko povzročijo ali mehanski ali kemijski vplivi, ki vplivajo na samo strukturo las, na tanjšanje las pa vpliva tudi sama dolžina le-teh. Če imaš lase prekomerno poškodovane, ne nasedaj marketinškim trikom in ne kupuj dodatnih proizvodov za nego, saj ti ti ne bodo več pomagali – pomaga le še striženje.

6. Reši se prhljaja

Prhljaj je vse bolj pogosta težava, ki pa ima na žalost za posledico tudi druge težave z lasmi – pripelje lahko celo do izpadanja las. Prhljaj je težaven tudi zato, ker obstaja več vrst prhljaja (npr. suh ali masten), za vsako vrsto prhljaja pa obstaja drugačen tretma. Poleg profesionalnega šampona priporočajo uporabo ampul proti prhljaju, saj imajo le-te zares blagodejen učinek na lasišče. V poletnem času bodi pozorna tudi na uporabo pokrival in krtač, saj se prhljaj prenaša tudi preko njih. Če je le mogoče imej svoj slamnik in svojo krtačo ali glavnik.

7. Podaljški niso za vsakogar

Lasni podaljški so vsekakor hit, vendar niso za vsak las. Za kakovostno namestitev je potreben strokoven pristop, zelo pomembna pa je tudi nega podaljškov doma. Zaradi nepravilne namestitve podaljškov se lahko začne lomiti originalen del lasu. Prav tako je potrebno ekstenzije po določenem času odstraniti, da si lasje spočijejo. Skrajni rok za odstranitev je štiri do pet mesecev, pri čemer ni tehtnih izgovorov za prekoračitev tega roka, saj lahko s čakanjem odstranitve resno poškoduješ svoje lase in lasišče.

8. Izpadanje las lahko omejiš

Izguba do 100 las na dan je povsem normalna. Če pa ti lasje izpadajo prekomerno, si kupi šampon namenjen preprečevanju izpadanja las in ga pusti delovati 10-15 minut. Strah pred izsušitvijo lasišča je ob uporabi profesionalnega šampona neutemeljen. Šampon proti izpadanju je namreč narejen tako, da pospeši prekrvavitev tvojega lasišča, podoben regenerativni učinek pa imajo tudi posebne ampule proti izpadanju las, katerega uporabo pa pri Lassani priporočajo zgolj ob nadzoru strokovnjaka. Pomagajo tudi redne masaže lasišča.

9. Trajno skodranih las ne krtači!

Če želiš naraven videz kodrov, trajno skodranih las nikoli ne suši s fenom brez nastavka oz. dušilca! Prav tako jih ne smeš česati z gostimi glavniki, saj še tako kakovostno narejena trajna ne bo prenesla tovrstnega ravnanja. Za ponovno trajno je pomembno, da ostane čimmanj starih kodrov, saj se le tako lahko zagotovi optimalen učinek. Vsekakor pri Lassani odsvetujejo trajno kodranje doma, saj mu ni kos niti marsikateri strokovnjak.

10. V boj proti mastnim lasem

V primeru mastnih las svetujejo uporabo zelo nežnega šampona, po možnosti otroškega ali zeliščnega, ki zelo blagodejno vpliva na lasišče. Obvezno ti priporočajo tudi uporabo regeneratorja, ki ga gre uporabiti zgolj na konicah, da ne boš dodatno zamastila las. Ne pretiravaj z uporabo negovalnih mask in izdelkov za stiliziranje. Pri umivanju si lase na koncu speri še z mlačno ali hladno vodo. Topla voda namreč vzpodbudi delovanje lojnic, zaradi česar so lasje nato le še bolj mastni. Lojnice vzdražiš tudi s premočnim masiranjem šampona ali balzama, zato se masaži v primeru mastnega lasišča izogibaj.

Foto: Lassanine kolekcije