Zlata vredni nasveti žensk, ki so s samozavestno držo uresničile svoje sanje

Samozavest je ključ do tvoje sreče. Z njeno pomočjo boš dobila sanjsko službo, dočakala ljubezen, ki si jo zaslužiš, in postala nepogrešljiva gostja najboljših zabav. Uporabi njeno moč in upoštevaj nasvete žensk, ki so s samozavestno držo uresničile svoje sanje.

Zlata vredni nasveti žensk, ki so s samozavestno držo uresničile svoje sanje (foto: Getty Images) Getty Images
27. 7. 2016

Perfekcionizem uničuje samozavest

čeprav se zdi to nekoliko nelogično.

Ko se približuješ svoji idealni podobi, skrbiš za svoj videz in paziš, kaj govoriš, postajaš namreč bolj samozavestna. Toda to je zgolj navidezna, lažna samozavest.

Precej lažje je biti popolna na družabnih omrežjih, kjer lahko nenehno urejaš objave na svojem profilu in objavljaš retuširane fotografije, kot v resničnem življenju.

Fotografije prikazujejo namreč tvoje najboljše trenutke – na primer poležavanje na sanjskih plažah, kjer imaš skorajda popolno telo (izpostavila si seveda le najboljše dele svojega telesa).

Vendar popolnost ni resničnost.

She­rry Turkle, profesorica družboslovnih znanosti in tehnologije na Massachusetts Institute of Technology (MIT) in avtorica knjige Obnovimo pogovor: Moč pogovora v digitalni dobi, pravi:

"Za zaslonom računalnika imamo več nadzora nad komunikacijo, saj imamo na razpolago dovolj časa, da razmislimo, kaj želimo sporočiti. Brez časa za razmislek pa smo precej manj samozavestni."

Velika razlika obstaja med samozavestjo, ki jo premoremo med virtualnimi pogovori in 'resnično samozavestjo' – zaupanjem vase, ki ga potrebujemo, kadar imamo osebne stike in nimamo vsega pod nadzorom.

"Samozaupanje nas pripravi na službo, ljubezen in na odnose, kjer je pomembna sposobnost vživljanja v čustva drugega. Potrebujemo ga za vse, kar je resnično pomembno v življenju," pravi Turklova.

Verjame, da je recept za doseganje resnične samozavesti preprost.

"Pozabimo na idejo, da moramo biti popolni. Če boš čakala na to, da boš popolna, ne boš nikdar pripravljena tvegati in narediti velikega koraka – povabiti na zmenek simpatičnega soseda ali oddati prijavo za službo v tujini."

Turklova pravi, da moramo premagati potrebo po popolnosti. Vsak dan si vzemi nekaj časa samo zase - za resnično, in ne virtualno različico sebe, zato pusti telefon v sosednji sobi, če se ne moreš upreti uporabi Snapchata.

"Raziskuj svoje potenciale in odkrivaj sebe. Razmišljaj o svojih prednostih, slabosti in ciljih. Če znaš biti sama s svojimi mislimi, boš lažje razumela druge ljudi.

Sčasoma ne boš več čutila potrebe po spreminjanju okoliščin, ki ne ustrezajo tvojim potrebam, temveč se boš znašla v vsaki situaciji." Pozabi na spreminjanje in pretvarjanje. Bodi, kar si.

"Resnična samozavest temelji na poznavanju sebe," pravi Turklova.

punca

Želiš postati resnično samozavestna?

Privošči si nekaj napak

"Nauči se živeti z napakami. Najbolj pristni smo v situacijah, ko oklevamo, smo preplašeni in ne najdemo besed. Ni nujno, da v vsaki situaciji najdeš prave besede. Včasih se ti lahko zgodi, da rečeš kaj neprimernega.

Sprijazni se s tem, da si samo človek in da se družiš z ljudmi, ki prav tako delajo napake. Nihče ni brez napak."' —Sherry Turkle

Dr. Angela Duckworth, profesorica psihologije na Univerzi v Pensilvaniji in avtorica knjige Odločnost: Moč strasti in vztrajnosti, pa pravi:

"Samozavest si lahko v novih situacijah prikličemo s pomočjo spomina na pretekle izkušnje. Vsi smo nekoč hodili v srednjo šolo in občutili strah, ko smo prvič stopili v razred med neznane osebe, se prvič poljubili, prvič opravljali počitniško delo ali prvič stali na rolerjih.

Če se lahko spomniš, kako težko ti je bilo takrat in česa si se najbolj bala, ti bo to pomagalo pri soočanju s sedanjimi situacijami."

Pesmi za večjo samozavest

Pred prelomnimi trenutki si predvajaj pesmi, ki te bodo spomnile, da si nepremagljiva. Priljubljena radijska voditeljica in vremenarka Jana Morelj je pred kamerami videti zelo samozavestno.

Pri tem ji pomagajo pesmi, ki jo navdajo z občutkom, da zmore vse. Tukaj je njen izbor pesmi za krepitev samozavesti:

  • Best Of You (Foo Fighters) 
  • Smells like Teen Spirit (Nirvana)
  • Twisted (Skunk Anansie)
  • Go with the Flow (Queens of the Stone Age) 
  • Waiting all Night (Rudimental) 
  • Jeremy (Pearl Jam)

Kako lahko s samozavestnim stilom pripoveduješ svojo zgodbo?

Upoštevaj nasvete modnih ustvarjalk Tijane Bass in Sanje Cherish, ki z lastno blagovno znamko Revolver Heart pripovedujeta svojo zgodbo:

1. Tvoj stil izraža tebe

"Če obleka ne naredi človeka, potem človek definitivno naredi obleko. Bodi to, kar si, ali pa si pri tem nekoliko pomagaj. Ko imaš slab dan, ne pozabi, da imaš rdečo šminko v kopalnici in usnjeno jakno na obešalniku: uporabi ju in spoznala boš, kako bo bolj svoboden stil zmanjšal tvoje notranje strahove."

2. Spoznaj sebe

"Stila ne moreš kupiti in ni ti treba vložiti preveč truda, da ga najdeš. Odkrijemo ga skozi čas in izkušnje. Skozi različna živ­ljenjska obdobja se mani­festira skozi naš edinstven slog. S svojim stilom boš predstavila svojo zgodbo svetu. Imela boš moč. Moč pa leži v nas samih in nikjer drugje."

3. Poskrbi za svojo dušo

"Odkrij, kaj te osrečuje in sprošča. Odlična oblika sprostitve je meditacija, ki jo lahko izvajaš vsak dan in ti bo pomagala, da v svoje življenje privlačiš vse, kar si želiš."

Pevka Anja Baš, avtorica knjige Lačna življenja, ki se je zaradi negativne samopodobe spopadala z motnjami hranjenja, je v svoji knjigi zapisala:

"Večino življenja (celo pred bulimijo) sem imela občutek, da me nekaj vleče nazaj. Občutek je bil podoben skupku strahu, tesnobe, občutka krivde, jeze.

Čutila sem, da to ni nekaj, kar bi bilo v osnovi del mene. Intuitivno sem slutila, da se tega lahko rešim.

To mi je uspelo šele, ko sem razčistila s svojo preteklostjo, odpustila sebi in drugim, ki so me prizadeli, in ugotovila: Dokler se ne boš imela sama rada, ti nič v življenju ne bo šlo. Kajti življenje vedno nastavlja ogledala."

Primer dialoga v tvoji glavi pred razgovorom za službo

Tara Sophia Mohr, avtorica knjige Igraj na veliko: Praktični nasveti za ženske, ki želijo spregovoriti, ustvarjati in voditi, razkriva naše notranje glasove pred pomembnim razgovorom:

1 Notranji kritik (prepričljivo te vabi v skušnjavo): "Kaj, če nisem dovolj izkušena za to službo? Najbolje, da se uležem nazaj na kavč in gledam svojo najljubšo nadaljevanko."

2 Notranji sanjač (optimistično te opogumlja): "To je lahko dobra priložnost zame."

3 Notranji obrambni čut (sproža tremo in živčnost): "Najbolje, da počakam nekaj let in si pridobim izkušnje, preden se prijavim na želeno delovno mesto."

4 Notranji dvom (kriči in maha z rokami): "Nimaš dovolj znanja za to delovno mesto. Kaj, če te ne bodo izbrali? Zavrnili te bodo!"

5 Notranji sanjač (vliva ti zaupanje vase): "Ne vem, ali sem dovolj izkušena, vendar bi bila ta služba res zabavna izkušnja. Jaz sem tista, ki se mora odločiti, ali je to delo pravo zame, in ne drugi."

Vsak izmed nas se želi v določenih situacijah izogniti tveganjem, ker ne želimo doživeti poraza. "Problematično je, če mislimo, da moramo biti dovolj samozavestni, preden naredimo pomembne korake." Mohrova ti svetuje: "Utišaj dvome, sledi svojim sanjam in uresničuj svoje cilje."

Hannah

Top 4 nasveti o samozavesti na družabnih omrežjih

Spisala jih je Hannah Bronfman, didžejka, strokovnjakinja za lepoto in podjetnica.

  • 1 Deli svojo zgodbo

"Vsebina je pomembna, ne glede na to, kaj je tvoja strast – kuhanje, čevlji ali aranžiranje cvetja. Razmisli, kaj želiš sporočiti s svojimi objavami. Odkrij, kako lahko isto stvar poveš večkrat na zanimiv način. Tvoj življenjski slog in tvoja zgodba predstavljata tebe, zato bodi čim bolj pristna."

  • 2 Najdi svoje občinstvo

"Moje občinstvo je nekoliko mlajše, zato se vedno vprašam, kaj bi si mislila moja mlajša sestra, če bi videla mojo objavo – bi ji bila všeč ali bi se ji zdela dolgočasna?

Vprašaj se: Bi moja prijateljica jokala od smeha, ko bi prebrala zapis na mojem blogu ali bi si mislila 'zakaj je to objavila!?' Vedno si predstavljaj, kako bi na tvoja sporočila odreagirali tisti, ki jih imaš najraje. Njihovi odzivi so namreč pomembni."

  • 3 Bodi izvirna

"Nihče ne more biti slab fotograf v današnjih časih. Če najdeš na spletu fotografijo, ki ti je všeč, jo predelaj. Posnemaj stvari, ki so ti všeč. Če zadevo prirediš po svoje, to ni kopiranje. Ko boš posnela video, s katerim boš zadovoljna, ga boš z veseljem delila".

  • 4 Ne obremenjuj se

"Ne obremenjuj se zaradi ene neuspešne objave. Fotografijo si objavila včeraj in tvoji sledilci so že zdavnaj pozabili nanjo, saj so od takrat videli veliko drugih fotografij. Predvsem pa ne pozabi, da lahko fotografijo kadarkoli izbrišeš."

odnos

Resnica in laž v odnosih

Z vidika Heather Havrilesky oziroma Ask Polly, avtorice knjige How to Be a Person in the World (Kako biti oseba v tem svetu)

Resnica: Ni ti treba prositi za stvari, ki si jih želiš

Namesto da razmišljaš o svojih vrednotah in potrebah, jih izražaj. Ne razmišljaj v smislu:

"Dajva se družiti, dokler te ne prepričam, da sem skulirana. Ko te prepričam, kako super kul sem, pa ti bom povedala, kaj si resnično želim."

Kadar se pretvarjaš, da si mirna, si s tem sporočaš, da je tvoja brezskrbnost več vredna od tvoje ranljivosti, strasti in zmedenosti.

Če izražaš svoje misli in želje od začetka, boš delovala bolj samozavestno. Z razlogom imaš glas, ki ni jokav, ukazovalen ali potreben pomoči, temveč miren in seksi. Uporabi ga!

Resnica: Samozavest in sebičnost ne gresta z roko v roki

Ženske se pogosto obremenjujejo s tem, da ne smejo biti sebične. Večina žensk je radodarnih in postanejo sebične šele, ko se preveč razdajajo. Kadar se žrtvujemo za druge, se ne pritožujemo.

Vendar če to počnemo preveč pogosto, se lahko za­čnemo obnašati agresivno in egoistično, zato je pomembno, da postavimo sebe na prvo mesto in poskrbimo najprej zase.

Laž: Romantične komedije s srečnim koncem niso nič drugega kot fantazija

Idealno je, da sta oba partnerja dovolj samozavestna in znata iskreno izražati svoje potrebe v razmerju. Nič ni bolj seksi od tega.

Pomisli na vsebino romantičnih komedij, ki so te navdale z nerealnimi pričakovanji: glavna junakinja ima svoje želje, njen sanjski moški svoje in na koncu sta se oba pripravljena odpovedati svojim željam, ker verjameta, da se je za ljubezen vredno potruditi.

Resnično osrečujoči ljubezenski odnosi ne vključujejo takšnega scenarija. Izražanje svojih potreb pomeni, da se zavzemaš zase in se ceniš. Ko si boš izborila svoj prostor, se bo magično našel prostor tudi za potrebe drugih ljudi.

Po predlogi Melanie Mannarino priredila Danaja Lorenčič
Fotografije: Getty Images