Ves čas brez denarja? Takole postaneš kraljica svojih financ!

Finančna kriza je mimo, spet se odpirajo nova delovna mesta, postajaš finančno pismena in samozavestna, zato ni razloga, da bi živela na kredit.

Ves čas brez denarja? Takole postaneš kraljica svojih financ! (foto: Profimedia) Profimedia
20. 3. 2017

"Če želiš biti finančno stabilna, si je to treba goreče želeti. Ta močna želja je namreč spodbuda za tvojo voljo, kar ti bo pomagalo, da boš svoje cilje uresničila veliko hitreje,” pravi Aleš Babič, avtor knjige Zakaj smo brez denarja. Ter dodaja:

“Ne zanemari svojih najglobljih želja in hotenj. Tvoje okoliščine se lahko spremenijo že v nasled­njem trenutku!”

Če si torej želiš finančnega zdravja, si moraš to obvezno zapisati. “Brez želja in razlogov, da bi nekaj naredila, ne boš ničesar dosegla,” je prepričan Aleš Babič.

Vzemi torej svoj rokovnik, ipad ali mobilnik ter si prav zdaj zapiši sedem razlogov, zakaj si želiš imeti finančno zdravo stabilnost.

Ti razlogi naj bodo tvoja motivacija ali pa mantra, ki jo bereš ob vsakem trenutku, ko te skrbi, kako naprej, ali ko se ti ob novi 'stvarci' v izložbi zasvetijo oči.

NAMIG: Na nabiralnik nalepi nalepko, da ne želiš prejemati oglasnih plakatov. Tako se boš izognila željam po stvareh, na katere pred listanjem prospektov še pomislila nisi.

In še tvoja ekološka vest: če bi ukinili oglasne letake, bi vsako leto ohranili 100 milijonov dreves.

Ne bodi žrtev OGLASOV!

Si vedela, da si vsak dan podvržena kar 4000 komercialnim sporočilom?!

Veleplakati na poti do službe, oglasi v časopisu, reviji, televiziji, radiu, na letaku in prospektu, prav zdaj se ti je zasvetila ena na Facebooku.

Oglasi prehajajo v podzavest in nehote boš v trgovini zagledala prav tisti jogurt, ki si ga videla na plakatu, in ga kupila, 'samo toliko', da ga preizkusiš. Ujeli so te!

Aleš Babič govori, da je vsak kratkotrajni nakup povezan z bolečino, in še preden boš začudeno pogledala, navaja: kupiš si burger in v njem uživaš 10 minut.

Zelo hitro po zadnjem grižljaju pa se začne bolečina – trpijo tvoji notranji organi, ki morajo predelati to nezdravo hrano.

V službi si za prav to nezdravo hrano, ki ti je ponudila 10 minut užitka, morala trdo delati eno uro.

Če si burger privoščiš večkrat, to začne vplivati na tvoje zdravje, obenem pa lahko trpiš zaradi čezmerne telesne teže in potem moraš še garati in se odrekati za pripomočke za hujšanje.

Da ne govorimo o krutem mučenju živali, sekanju gozdov za pašnike za meso, ki ga, preden ti ga postrežejo, obdelajo s konzervansi, ojačevalci, nitrati …

Odpri svojo omaro in iz nje zloži oblačila, ki jih nikoli nisi oblekla, ter jih podari naprej ali prodaj na Bolhi.

Enako naredi s kozarci, kozmetičnimi sredstvi, športnimi rekviziti in drugimi stvarmi, ki le obremenjujejo tvoje stanovanje.

Cel kup krame nato ovrednoti in slikaj – naj ti bo fotka na telefonu v opomnik vsakič, ko te bo popadla nakupovalna mrzlica. Pred vsakim nakupom se vprašaj naslednje:

  1. Ali izdelek res potrebujem?
  2. Natančno izračunaj, koliko časa moraš delati za stvar, ki si jo želiš kupiti. 
  3. Vprašaj se, ali boš zaradi tega nakupa čez eno leto živela boljše življenje. 
  4. Izračunaj, koliko denarja bi imela čez 20 let, če bi ta denar varčevala v plemenitih kovinah ali vlagala v dobro stoječa podjetja. 
  5. Ali zdaj živiš boljše življenje, ker si v preteklosti ves denar porabila sproti? 
  6. Ali te imajo ljudje zaradi tvojih preteklih nakupov raje?

Redovalnica za finančno svobodo

Aleš Babič ti svetuje, da vse izdelke, ki jih običajno kupuješ, oceniš od ena do pet:

Ocena 5 – Izdelek nujno potrebujem in pozitivno vpliva na moje zdravje, finančno prihodnost in okolje.
Ocena 4 – Izdelek potrebujem.
Ocena 3 – Brez izdelka lahko živim.
Ocena 2 – Izdelka ne potrebujem.
Ocena 1 – Izdelek negativno vpliva na moje zdravje, finančno prihodnost in okolje.

“Čim hitreje črtaj izdelke, ki si jih ocenila z ena, pozneje pa se osredotoči še na izdelke, ki si jih ocenila z oceno dve. Izdelke z oceno tri zamenjaj s tistimi, ki si jih ocenila s pet in štiri.”

Aleš Babič zagotavlja, da boš po tej fazi zelo hitro preskočila iz finančne stiske do finančne svobode, obenem pa boš postala bolj zadovoljna in zdrava.

NAMIG: Po nakupih se odpravljaj izključno s seznamom stvari, ki jih potrebuješ, nakup pa poskušaj skrajšati za polovico. In še: v trgovino nikoli ne hodi lačna, ker boš sicer zapravila več.

Koliko časa delaš za stvari, ki ti škodujejo?!

Če zaslužiš 600 evrov, pa 200 evrov ali kar tretjino svojega dohodka porabiš za stvari, ki ti škodujejo (80 evrov za cigarete, 30 evrov za alkoholne pijače in 90 evrov za sladkarije, hitro prehrano, gazirane pijače, kemična čistila in ličila), boš v tem primeru za svoje razvade delala 13,3 leta ali 28.160 ur, torej tretjino svoje delovne dobe.

Se ti zanje res splača delati tretjino življenja?!

Postani neodvisna, stabilna, srečna

To ti bo uspelo le, če se boš znebila dolgov.

Bolj ko si namreč zadolžena, teže se pogajaš za višjo plačo, boljše delovno mesto, hitreje kupiš cenene izdelke … In bolj ko si navajena nakupovati na obroke, teže se boš te navade otresla.

Sama sebe boš zavozljala v klopčič, ki te bo dušil, zato se tudi ne boš mogla postaviti zase in se odločati po svoji vesti.

Sprejmi torej svoj račun takšen, kot je, in ga s pomočjo redovalnice čim prej oceni s petico. To boš dosegla tudi tako, da se boš sprejela takšno, kakršna si, in se ne boš pustila zavesti oglasom in medijem, ki te spodbujajo k željam po imeti.

“Pa tudi k občutkom sramu, krivde, strahu, ljubosumja in drugim samodestruktivnim čustvom,” poudarja Aleš Babič.

Napisala: Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri