Kmalu bodo naše delo (in s tem denar) prevzeli roboti! Dobro plačane službe bodo v prihodnosti naslednje ...

Prihodnje desetletje za več kot tretjino delovnih mest ne bomo potrebovali ljudi. Naše delo (in s tem denar) bodo prevzeli delovni roboti!

Kmalu bodo naše delo (in s tem denar) prevzeli roboti! Dobro plačane službe bodo v prihodnosti naslednje ... (foto: Getty Images) Getty Images
12. 1. 2017

Kako bo leta 2026 videti tvoj večer?

Novo obleko boš kupila pri virtualnem prodajalcu, na dom ti jo bo pripeljal dron, avto brez šoferja te bo na zabavi pobral točno opolnoči, in ko si boš želela pogledati še nočni program, boš to naredila samo tako, da boš nagovorila svoj TV.

Se ti to zdi nazadovanje?

V prihodnjem desetletju bodo tehnične storitve in izdelki, ki bogatijo tvoje družabno življenje, tako napredovali, da bodo zmanjšali potrebe po standardnih zaposlitvah in tako zmanjšali tudi tvoj prihodek.

Vendar to ne pomeni tvojega propada, saj boš okrepila svoje sposobnosti in tako postala uspešna v drugih poklicih, ki jih bo prinesla prihodnost.

Programiranje

Programiranje je trenutno najbolj zaželena sposobnost, ki jo moraš usvojiti. Celo supermodel Karlie Kloss se je pridružila (ustanovila je delavnice, s katerimi bi rada opogumila ženske za tehnično kariero).

Pa se bo to res zgodilo že v desetih letih? Na kratko: Ja.

Do leta 2017 bo svet potreboval 750 tisoč digitalnih delavcev, njihove plače v sektorju programiranja pa se bodo začele pri 35 tisoč evrih.

Čeprav svoje kariere v prihodnosti nisi nameravala razvijati v smeri Snapchata, je to vsekakor sposobnost, ki ti bo koristila na krajši rok v bližnji prihodnosti.

Ostani na spletu in bodi aktivna na družbenih omrežjih.

Tako te bodo iskalci novih kadrov hitreje našli. Ti iskalci uporabljajo spletne programe, ki zaznajo ključne besede, ki pomenijo določene sposobnosti in prednosti.

Nauči se: Poskusi Python, računalniški jezik, ki ga uporabljajo programerji na Googlu, Nasi in Spotifyju. Z njim gradijo platforme in nadgrajujejo ter izdelujejo svoje produkte. Oglej si brezplačni tečaj na Edixu.

Razmišljaj ustvarjalno!

Nadeni si kapo za razmišljanje. “Še vedno so področja, ki jih roboti ne bodo mogli nadomestiti: ustvarjalno razmišljanje, predvidevanje, domišljija in intuicija,” razlaga Jacob Morgan, kadrovski futurist (ja, prav si prebrala – to je dejansko njegov poklic).

Menedžerji že uporabljajo Crowdicity – program za urejanje idej, kjer nadrejeni ustvarjajo izzive, zaposleni pa jih skušajo rešiti s svojimi idejami.

Ray Kurzweil, direktor inženiringa na Googlu, verjame, da bo leta 2030 mogoče tudi to, da se bomo s svojimi mislimi povezali na 'oblak', ki nam bo omogočal shranjevanje misli in miselno povezavo s spletom za hitrejše razmišljanje.

Nauči se: Nisi med najbolj domiselnimi?

Claire Bridges, ustanovitelj Novih možnosti ustvarjalnosti – ki poslovneže vse od Channela 4 do Microsofta uči, kako razmišljati bolj ustvarjalno – prisega na moč trojice:

“Najdi vsaj tri možnosti za rešitev čisto vsakega problema. Si v zagati? Brezplačno si naloži aplikacijo Brainsparker, ki ti bo v pomoč. Naključno izberi spletno karto, ki bo nato ustvarila sliko, s pomočjo katere boš na rešitev problema pogledala z drugega gledišča in ti bo tako pomagala videti tvoj problem drugače, kot si vajena.”

Nenehno se – Prilagajaj

Danes bo vsak novi zaposleni ubral približno pet kariernih poti, zato je modro razpolagati z velikim naborom znanja.

“Glavni izziv za profesionalca danes je, da ostane pomemben,” pravi Dan Schawbwl, avtor programa Promovirajte sebe: Nova pravila za gradnjo odprte ka­riere.

Kaj je pravzaprav tisto, česar naj bi se naučila?

Internet je preplavljen z množičnimi odprtimi spletnimi tečaji, ki jih ponujajo najrazličnejše inštitucije – od navodil za to, kako delujejo stroji, do pozitivne psihologije, ki jo ponujajo Coursera, edX in Future Learn.

Nauči se: Spretnosti, ki jih potrebuješ v svoji dejavnosti, objavi na spletu s pomočjo programa Degreed, kjer svoj profil stalno nadgrajuješ, tako kot življenjepis.

Pojdi v korak s časom!

Še vedno uporabljaš PowerPoint? Poživi svojo prezentacijo (in svoje kolege ohrani budne) s premikajočo se grafiko.

Uporabi program Prezi, ki je videti tako, kot da bi sama ustvarila svoj risani film, v katerem lahko vedno povečaš figure, risbe in grafike.

Nauči se: Začetni tečaji za uporabo programov Prezi in Keynote (podobna sta si; izberi tistega, ki ti je bližji).

Besede prihodnosti, ki se jih nauči zdaj!

◗ Inkubator - Skupnost za začetnike, kjer si lahko delijo
opremo, ideje in morda čips.

Neogeneralist - V nekaj letih si je nabral grobo znanje in je nasprotje hiperspecia­lista. Dober je za negotov zaposlitveni trg.

◗ Optimizator prometa dronov - Nova vloga v upravljanju robotskega prostora. Ukvarja se predvsem z dostavo Asosu.

◗ Analitik možganov - Oseba, ki skrbi za ohranjanje zaposlenih in spodbujanje njihovega napredka.

Po predlogi Gema Askham priredila Petra Arula
Fotografiji: Getty Images

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri