Urednica Manca se sprašuje: "Ali služb res ni ali jih samo ne vidimo?"

Včasu, ko se na Kickstarterju bohotijo ideje, kot da bi naznanjale novo dobo razsvet­ljenstva, ko je med mladimi bloganje postalo poklic številka ena, v času, ko svojo dejavnost v Sloveniji po zadnjih podatkih vsak mesec odpre kar okoli tisoč samostojnih podjetnikov, služb še kar ni. Pa jih res ni ali jih samo ne vidimo?

Urednica Manca se sprašuje: "Ali služb res ni ali jih samo ne vidimo?" (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
24. 6. 2015

Se problem pojavi že pri sami izbiri študija ali pri iskanju zaposlitve? Bi si 60-letniki končno zaslužili penzijo in bi bilo bolje, da bi mladim odstopili številna delovna mesta?

Tega problema se žal ne da rešiti tako zlahka, vseeno pa sama trmasto vztrajam, da se službo da dobiti in pika! Morda ta na začetku ne bo ravno povsem v tvojem stilu, ampak, hej, nekje je treba začeti! Če je tvoj cilj določeno podjetje, začni najprej kot tajnica, in če boš vztrajna, ni vrag, da ne bi prišla tja, kamor boš želela.

Tudi vse moje službe niso bile vedno sanjske, sem pa od vsake kaj odnesla.

Če še vedno študiraš ali si tik pred začetkom študija, pošlji rakom žvižgat vse tiste, ki pravijo, da pojdi študirat tisto, kjer boš prej dobila službo, in ne nekaj, kar te srčno veseli.

Vprašaj te ljudi, lepo prosim, v katerem času živijo in ali morda kakšnega strojnika, ekonomista ali farmacevta čaka služba kar tako na lepe oči (pustimo zdaj tisti majhen odstotek, ki imajo to (ne)srečo).

Meni se zdi, da imaš kljub vsemu v 21. stoletju več priložnosti, in ne manj. Če želiš postati frizerka, to danes ni več neki fičfirič, lahko postaneš najboljša frizerka daleč naokoli, enako je tudi s kuharico (ali chefinjo, če se ti lepše sliši), lahko na primer odpreš svoj čistilni servis, pa boš morda lepše živela, kot če boš vztrajala pri nečem, kar te ne veseli.

Izkoristi to dobo za priložnosti in se zavedaj, da se tudi v poklicih, kjer je tebi enakih na pretek, da narediti kariero.

Se ti zdi, da je vseh slovenskih blogerk toliko, da niti slučajno ni več prostora za novo? Splet hrepeni po svežih idejah, zato se ti ni treba držati nazaj. Pa se specializiraj in objavljaj blog z razpisi za delo in članki o tem, kako ga dobiš, ali pa postani najboljša ocenjevalka avtomobilov in motorjev, morda odpri blog z motivacijskimi nasveti, z nasveti za vrtičkanje.

Vsaka zgodba je lahko uspešna, ne vem, zakaj ne bi bila ravno tvoja! Ni ti treba čakati na september, začneš lahko že zdaj. Če ne drugega, vsaj pripravi teren za to, da se končno tudi tvoje življenje obrne na bolje.

podpis

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri