Kaj se v resnici zgodi z ženskami, ko se po porodniški vrnemo na delo? (piše: Manca Čampa Pavlin)

Odgovorna urednica revije Cosmopolitan Manca Čampa Pavlin je pred kratkim postala mamica. Iskreno je spregovorila o svoji izkušnji - o tem, kaj se je spremenilo, ko se je vrnila nazaj na delo.

Kaj se v resnici zgodi z ženskami, ko se po porodniški vrnemo na delo? (piše: Manca Čampa Pavlin) (foto: Taja Košir Popovič) Taja Košir Popovič
16. 12. 2016

"Glede na to, da sem pred dobrega pol leta zaključila porodniško in imela precej mehak prehod v delovno okolje, se počutim na mestu, da povem, kaj se v resnici zgodi z ženskami, ko se vrnemo na delovno mesto.

Začne se s pričakovanji.

Tisti, ki nimajo otrok, seveda upravičeno mislijo, da se pri tebi (razen zunanjega videza in ozadja na telefonu) ni nič spremenilo.

Zdi se jim, da si ravnokar odšla in da je res velika sreča, da si se vrnila, saj boš nepogrešljiva pri novem projektu. Tako optimistično se tudi sama lotiš dela, čeprav je to daleč od resnice.

Boleča ločitev

Sočasno s tvojim odhodom se zgodi tudi uvajanje otroka v vrtec/varstvo/v drugo okolje, ki je za oba precej stresna stvar.

Tudi če si popolnoma pripravljena na ločitev, se ti lahko zgodi, da te bo zvilo. Ali pa bo zvilo otroka. Morda bo oba in bo kateri od vaju zbolel. Zato boš namesto svežega začetka v službi šla najprej na bolniško.

Malce nestrpna, v strahu, kako bodo to sprejeli tvoji sodelavci in kaj vse te še čaka. Položaj se ti bo zdel nemogoč, čeprav še zdaleč ni.

Moj nasvet: Otrok čuti, da se bosta ločila, zato je bolje, da se že vnaprej pripraviš na to, da boš v prvih dneh odsotna zaradi nepredvidljivih stvari. Na to pripravi tudi sodelavce.

Zavedaj se, da bo minilo, predvsem pa, da bosta kmalu oba zadovoljno dihala nove dogodivščine.

Tvoje misli so popolnoma drugje

Čeprav si v službi, se sprašuješ, ali je otrok dovolj oblečen, ali so z njim prijazni, ali joka, ali te pogreša.

Seveda, ker po vsej verjetnosti tudi ti pogrešaš njega. Tako se komaj zadržuješ, da ga ne bi ves čas omenjala, nenehno pogleduješ na telefon in se na splošno obnašaš vse prej kot motivirano za delo.

Moj nasvet: Daj si duška prvih 15 minut zjutraj, v času kosila in ob odhodu domov.

Zavedaj se, da se boš bolje počutila, če boš produktivna, pridobila boš samozavest, tvoje misli bodo usmerjene, pa še ves čas ne boš zaskrbljena.

Odmakni vse moteče elemente in se osredotoči na delo.

Doma boš posledično bolj predana in ljubeča, saj boš tudi v kariernem smislu dosegala pomembne rezultate.

Kaj se dogaja z mojimi možgani?

Stvar je zelo logična: tvoj fokus je bil kar celo porodniško na nekom, ki te je brezpogojno potreboval. Zdaj si se znašla v drugačni resničnosti.

Tvoj spomin ni več enak, možgani pa so včasih tako počasni, kot da bi kdo odrezal žičko za učinkovitost, hitrost in logično sklepanje.

Naj te najprej pomirim: nič ni narobe s tvojimi možgani.

Usmerjeni so bili v popolnoma drugačne dogodke, ti pa si bila podvržena drugačnemu stresu, če sploh. Gre za pomanjkanje pozornosti, ker si po vsej verjetnosti preobremenjena in imaš v glavi preveč misli.

Ker razmišljaš o tisoč in eni stvari, tvoji možgani ne vedo, katera ima prednost.

Moj nasvet: Stvari se loti sistematično.

Naredi si načrt obveznosti in opravil v službi in v popoldanskem času. Tako boš dobila občutek, da ti gredo zadeve dobro od rok ter da obvladaš življenje, in ne obrnjeno.

Čas zase in partnerja

Ob vseh teh novih začetkih nase niti ne pomisliš, še posebno pa med prednostnimi nalogami ni časa za vaju s partnerjem.

Zavedaj se: zadovoljna mama, zadovoljna družina.

Najprej poskrbi zase, za to, da se boš ti počutila dobro v svoji koži, da boš aktivna in zadovoljna tako s svojim videzom, kariero, družino kot z vsem, kar te opredeljuje. Takšna energija se hitro širi in hitro boš začutila, da boste vsi bolje razpoloženi – otroci bodo manj jokali, mož bo več v bližini.

Moj nasvet: Razmisli, katere stvari te sproščajo, vsak dan si vzemi deset minut le zase, vsak mesec pa vsaj enkrat brez slabe vesti odkorakaj na pijačo s prijateljicami.

Pa partner?

Nama pomaga, da si vsako sredo zvečer vzameva čas za dobro hrano in film, pogovor ali zmenek. Če pride kaj vmes, dan prestaviva, se pa trudiva, da ta ritual ne uide z urnika.

Sindrom supermame

Vse ga imamo in redke so tiste, ki nimajo ves čas v glavi občutka krivde. Zakaj bi se ves čas počutila slabo, če se lahko počutiš dobro?

Zakaj bi se ves čas pritoževala, če si lahko PREPROSTO omisliš manj obveznosti in raje tiste narediš učinkoviteje.

Seznam se nikoli ne bo končal, in čeprav si to že zdavnaj spoznala, te še vedno ni izučilo.

Moj nasvet: Poenostavi stvari.

Moja prioriteta je čas, ki ga preživim z družino. Vseh stvari ti ni treba zlikati, otroci za kosilo obožujejo makarončke vseh vrst, sesanje naj prevzame partner, ti pa zvečer namesto skrbi v roke vzemi dobro knjigo.

Tako boš veliko bolj spočita prišla v službo in kar naenkrat boš ugotovila, da ne pozabljaš več."

Napisala: Manca Čampa Pavlin

Preberi še: “Prizadelo me je nerazumevanje sodelavcev” (resnične zgodbe o tem, kaj se zgodi s kariero ženske po rojstvu otroka)