To mladim slovenskim ženskam najbolj prazni denarnice

Raziskava podjetja Vezovišek & Partnerji je odkrila, kaj mladim slovenskim ženskam najbolj prazni denarnice. Spoznaj največje 4 finančne napake in najboljše trike, kako napolniš svojo denarnico (in je nikoli do konca ne izprazniš).

To mladim slovenskim ženskam najbolj prazni denarnice (foto: Getty Images) Getty Images
14. 3. 2016

1 Zapravimo več, kot zaslužimo. Za nas ženske na splošno velja, da smo še posebno nagnjene k čezmernem zapravljanju, pri čemer nam zelo pomagajo kreditne kartice in posebne akcije plačevanja na obroke.

2 Ne vodimo proračuna. Ne vemo, kam gre naš denar, in tako težko ocenimo, kje porabimo preveč. Pogosto smo prepričane, da to ni potrebno, saj imamo vse v glavi, pa na žalost ni tako.

3 Živimo od plače do plače. Zato smo v veliki nevarnosti, da nas nepričakovani izdatki pahnejo v limit ali kredit.

4 Nimamo ustrezne zaščite. Pomagala bi nam v primeru nezgode ali izgube delovne sposobnosti.

Privošči si velike sanje!

Finančna svetovalka Ana Vezovišek je za vse, ki bi radi uresničili svoje sanje, predstavila nekaj zelo koristnih nasvetov. 

1. Poznaš svoj proračun?

Začni voditi proračun in preveri, kolikšni so tvoji povprečni prihodki in odhodki (zlasti fiksni odhodki, ki ostanejo tudi takrat, ko se ti zmanjša priliv denarja).

Spremljati boš morala, kam gre tvoj denar, in večje nakupe načrtovati. Ne nazadnje, če želiš zares dobro upravljati svoj denar, boš morala vložiti v svoje znanje in postati finančno pismena: pomagaš si lahko z informacijami na spletu, usmerjenimi izobraževanji in delavnicami, po poglobljeno znanje in individualne usmeritve pa greš lahko tudi k finančnemu coachu.

2. Najdi luknje

Prihrani pri vsakdanjih stvareh. Najprej moraš vedeti, kje zapraviš preveč, in potem poiskati način, kako lahko to izboljšaš.

Obstaja zelo veliko načinov, ki se navezujejo na vsako kategorijo posebej. Začneš lahko z menjavo dobavitelja elektrike, mobilnega operaterja ali pri načrtnem nakupovanju.

3. Načrtuj večje nakupe

Prihrani pri večjih nakupih. Odločitve za večje nakupe ne smeš sprejeti takoj. Seveda je za nas ženske to nekaj najtežjega, ker nas hitro rado zanese in smo nagnjene k impulzivnemu nakupovanju.

Pomembno je, da najprej preveriš, kakšne so cene na trgu, jih primerjaš med seboj, preveriš možnost popusta in se nato po nekaj dnevih ali celo tednih odločiš za nakup. Tako boš kupila stvar za pravo ceno in takšno, ki jo res potrebuješ.

4. Res potrebuješ kredit?

Finančni coach Ana Vezovišek ti ga odsvetuje: "Če pa že, zagovarjam le stanovanjske kredite, s katerimi rešuješ stanovanjski problem. Pri tem moraš biti zelo previdna. Narediti si moraš načrt financiranja, s katerim ugotoviš, koliko si dejansko lahko privoščiš, in ta kazalnik ni kreditna sposobnost."

5. Samo tvoj dom

Rada bi si kupila stanovanje. Poišči stanovanje, vendar lokacije ne izbiraj glede na to, kje si v službi. Ta se lahko spremeni in potem ti lahko to povzroča težave. Naredi seznam meril, ki so ti najbolj pomembna, in jih razvrsti po pomembnosti: lokacija, cena, velikost, parkirišče ... Tako boš našla želeno stanovanje. Pomembno je, da preveriš tudi, koliko te stane vzdrževanje.

Pred nakupom je pomembno, ali za nakup potrebuješ kredit pri banki. Najprej moraš imeti nekaj prihrankov, najmanj 30 odstotkov vrednosti nepremičnine.

Potem najmanj pol leta pred najemom kredita predvideni obrok kredita dajaj na stran, da boš dobila občutek, kaj te čaka naslednjih 15, 20, 25 ali celo 30 let.

Sama se brez takšnega načrta financiranja ne bi lotila nakupa, ker je tveganje preveliko. In ne pozabi: predvideti moraš vse možne scenarije – spremembo euriborja (če najemaš kredit z variabilno obrestno mero), padec prihodkov, izgubo zaposlitve, delovne sposobnosti itd.

6. Sama svoja šefinja

Si želiš ustvariti svoj posel? Delaj tisto, v čemer si najboljša – ustvarjanju posla, ne pa da se ukvarjaš s stvarmi, ki ti ne prinašajo prihodkov in ti jemljejo čas.

Upoštevaj tudi vsa temeljna pravila, ki bi jih upoštevala, če bi bila zaposlena drugje. Skrbno vodi svoj poslovni proračun. Posel moraš tudi nenehno načrtovati in skrbeti za optimizacijo stroškov.

7. Sanjska poroka brez jackpota

Sanjska poroka ni odvisna od tega, koliko denarja boš zanjo odštela. Odvisna je od vajine iznajdljivosti! Marsikje lahko prihranita, vendar si morata za to vzeti čas.

Ne nazadnje je to vajin enkratni dogodek. Zakaj ga ne bi skupaj načrtovala in uživala v tem? Ljudje imamo navado, da skrbimo, da bodo drugi uživali, namesto da se vprašamo, kaj si sami želimo. Stresa gotovo ne.

8. Služiš lahko tudi na potovanjih

Če bi rada šla na daljše potovanje, ti Ana Vezovišek svetuje, da imej tako rezervo na potovanju (če pride do nepredvidenih izdatkov) kot rezervo doma, ko se vrneš, saj boš morala od nečesa živeti, dokler ne dobiš prvih prihodkov.

"Zelo veliko lahko prihraniš, če si sama organiziraš potovanje. Pravočasno izberi letalskega prevoznika, na­stanitev (izkoristi kavč različico ali prostovoljstvo pri družini, ki ji pomagaš pri gospodinjstvu).

Pomembno je, da si določiš budžet in se ga držiš. Določi si ga po dnevih, sicer te lahko hitro zavede. Na tako dolgem potovanju boš morda čas izkoristila tudi za kakšno delo, ki te bo finančno okrepilo, obenem pa boš še lažje začutila deželo, po kateri boš potovala, in navade ljudi v njej."

Besedilo: Petra Arula

Preberi še: Grozljivo, kaj vse se lahko nahaja v hrani, ki jo uživamo!